Alexandru Mudura, preşedinte al Lotus Center SA şi cetăţean de onoare al Oradiei, e reprezentantul pitoresc şi fascinant al unui oraş şi al unei lumi care nu mai există. Oradea în care a copilărit era populată de români, maghiari, evrei şi alte nationalităţi care se amestecau genetic şi lingvistic deopotrivă, un exemplu fericit de multiculturalism redescoperit de localnici abia după intrarea României în UE. Acum, la o vârstă respectabilă, patronul Lotus Center e gata să împărtăşească din experienţa sa, pentru - cum spune el - "schimbarea la faţă a ţării". Dar sunt oare conducătorii pregătiţi să-i accepte ideile?

Dacă Năstase ia 2 ani de puşcărie, Boc merită 200

- Sunteţi in relaţii foarte bune, chiar de prietenie, cu Adrian Năstase. Ce părere aveţi despre situaţia sa de acum?

- În 2002, la conducerea Guvernului Ungariei venise un vechi şi bun prieten al meu, Dr. Peter Medgyessy. La o discuţie, i-am spus că nu e firesc să ai relaţii proaste cu vecinii, că nu trebuie să-i iubeşti neapărat, dar trebuie să îi accepţi. Ungaria Mare e numai în istorie. Dacă Transilvania ar ajunge la unguri - un vis fără fundament - aceştia ar fi minoritari în propria ţară. L-am convins ca, pentru rezolvarea problemelor între cele două ţări, să facă primul pas, şi aşa l-am cunoscut pe premierul României. Eu sunt foarte încrezut şi mă cred deştept, dar dl Năstase mi-a demonstrat că e mult peste toţi cei pe care i-am cunoscut. Probabil că a avut şi greşeli, nu cunosc dosarul în care a fost condamnat, dar dacă erau probe, trebuia să-l condamne în 2004-2005. După atâta timp, procesul s-a transformat într-un circ pentru noi, poporul, dar pentru dl Năstase a fost un şoc. La ceea ce a făcut dl Năstase pentru ţară, aşa ceva nu merita! Doi ani de puşcărie... Atunci Guvernul PDL, în frunte cu dl Boc, cât merită? 200 de ani, pentru că a nenorocit o ţară întreagă? Acum câteva săptămâni am vorbit cu dl Năstase. Era obosit şi epuizat de procese, dar era convins că nu va fi condamnat, neexistând motive. Sunt şocat şi dezgustat de ceea ce se petrece. Oricum, nu mi-aş fi închipuit niciodată că un om tare ca el va recurge la sinucidere. Eu l-aş sfătui să lupte în continuare. Îmi pare tare, tare rău de el şi sunt convins că milioane de români simt la fel.

- Sunteţi un apropiat al PSD. Puteţi influenţa politica acestui partid?

- Eu nu sunt membru PSD şi nu doresc să fac politica niciunui partid, dar sunt un cetăţean care a realizat câte ceva prin idei şi muncă, iar pentru bunul mers al României am destule idei. Acum câţiva ani am avut o întâlnire cu Dinu Patriciu. I-am spus că noi, oamenii de afaceri, nu trebuie să intrăm în politică, dar nici nu e just să nu-i ajutăm pe politicieni cu ideile economice, unde suntem mai buni decât ei. Îmi imaginam un fel de sfat al oamenilor de afaceri. Din păcate, dl Patriciu nu mi-a acceptat ideile, poate şi pentru că era deja în politică. Eu cred că sunt trei direcţii principale - agricultura, turismul şi energia - unde România poate să fie competitivă. În ultimul timp lupt cu diferite boli, dar sper că luna viitoare ajung totuşi în Capitală să pot prezenta guvernanţilor o strategie economică axată pe cele trei direcţii.

- Cum de un patron, care prin definiţie este un om de dreapta, e apropiat de o mişcare de stânga?

- Consider că un patron de succes conduce oamenii cu inima şi face avere cu capul. Patronul care, umblând după profit, calcă oamenii în picioare nu poate fi un patron de succes. Eu am un stil dur de condus, mai strig, mă mai enervez, dar totdeauna am grijă de angajaţi. Dacă din acest motiv consideraţi că susţin mişcările de stânga, e adevărat.

Sper ca UDMR şi PDL să nu intre în Parlament

- Merita UDMR să rămână fără viceprimar la Oradea?

- Atât PDL, cât şi UDMR trebuie sancţionate de electorat. Deşi nu îl simpatizez pe Ilie Bolojan, accept 100% decizia de a conduce Oradea doar USL-ul. Dar fiindcă UDMR în Bihor a colaborat cu USL cu ani înainte, cred şi că e o decizie bună să fie chemată la cârma judeţului.

- Sunt necesare schimbări în conducerea UDMR Bihor?

- Nu mă interesează nici UDMR, nici PDL. Foarte mulţi oameni au suferit din cauza lor şi trebuie să plătească. PDL e un partid fără ideologie, parlamentarii lor se adresează poporului cu o aroganţă de nedescris. Au nenorocit ţara, ceea ce nu se poate ierta. Sper că nici UDMR şi nici PDL să nu intre la toamnă în Parlament.

- De ce se amestecă partidul de guvernământ din Ungaria între partidele maghiare din România?

- După părerea mea, pentru dezbinare. Aşa au făcut şi în alte ţări vecine Ungariei. Eu cred că maghiarii de aici trebuie să îşi păstreze cultura şi identitatea, dar trebuie să simtă că sunt cetăţeni români, fiindcă sunt cetăţeni români. Alături de români trebuie să participe la bunăstarea României, pentru că dacă românilor le va fi bine, şi maghiarilor le va fi bine. Consider că dl Viktor Orban nu vrea decât voturi pentru el. Le-a dat maghiarilor de aici cetăţenie, care nu le este de folos, în schimb lui îi este, pentru că la alegeri se bazează pe voturile ardelenilor. Conducătorii actuali ai Ungariei, aşa văd eu şi foarte mulţi alţii, vin pentru a aţâţa oamenii unii contra altora şi strică relaţiile dintre România şi Ungaria.

- Cât timp credeţi că rezistă USL?

- Această alianţă e conjuncturală. Scopul înfiinţării - schimbarea guvernanţilor incompetenţi şi suspendarea preşedintelui. După părerea mea se va menţine până în 2016, pentru că nu are încotro, dar în ultimul an înainte de alegeri va încerca fiecare partid - PNL şi PSD - să se impună individual din punct de vedere electoral. Eu, şi cred că foarte mulţi cetăţeni din România, am sperat ca USL să îşi respecte promisiunile şi să schimbe guvernul PDL. A şi făcut-o. În continuare, aşteptăm să-l suspende pe Băsescu, care după părerea mea e o "tumoare malignă" în corpul României.

Regret că Bolojan nu a înţeles...

- Ce mai face Lotus? Îl mai extindeţi? Aveaţi un proiect grandios...

- Avem de gând să facem un centru de afaceri multifuncţional. Sigur îl vom începe la anul, va costa 20-30 milioane de euro. Vom avea şi un spaţiu expoziţional, şi spaţii pentru birouri. Am putea aduna acolo şi multe instituţii, inclusiv de stat. Eu sunt un om de afaceri, şi scopul meu principal este profitul. Cred că dacă am comasa mai multe instituţii la un loc am reduce foarte mult cheltuielile. În ce priveşte proiectul meu grandios, am renunţat la el din cauza primarului Bolojan. Eu nu i-am cerut bani, ci doar să pună şi el la bătaie terenurile Primăriei pentru proiectul meu. Costul era de 1,5 miliarde de euro, făcusem rost de mai mult de jumătate din sumă, dar am pierdut timpul până să se rezolve problema terenului şi apoi a venit criza. Altfel ar fi arătat Oradea dacă acel proiect se realiza! A fost visul meu. Din păcate, am găsit parteneri din întreaga lume, dar nu şi din Oradea.

- Proiectul unei săli de sport multifuncţionale în zona Lotus v-ar ajuta sau v-ar încurca?

- În proiectul meu era prevăzută şi o sală de sport de 15.000 locuri. Regret şi acum că dl Bolojan nu a înţeles.

- Are nevoie Oradea de mai multe mall-uri?

- Lotus are nevoie cam de 40.000 cumpărători. Conform datelor statistice, cam 20% din populaţie intră lunar în categoria cumpărătorilor. Oraşul având 180.000 de locuitori, 20% înseamnă 36.000. Lipsesc, deci, 4.000 de cumpărători lunar. Un mall nou poate că îmi ia 5.000-6.000 cumpărători. Eu încep să o duc prost, dar el sigur moare.

- Vă orientaţi şi pe alte domenii de business?

- Am încredere în agricultură. Alături de colegii mei facem la Ciocaia nişte sere, şi vrem şi un centru logistic, şi o fabrică de producţie. E un proiect de aproape 23 milioane de euro. Deci, mă orientez pe producţie, după ce până acum am fost doar comerciant. Acest proiect aş dori să îl prezint la Bucureşti, şi poate că dacă Guvernul acceptă ideile mele vom reuşi schimbarea în ce priveşte sistemul de subvenţii, cofinanţarea, garanţiile bancare, etc. Aveam de gând ca la Ciocaia să-i fac pe toţi sătenii acţionari în această afacere. Politicienii mi-au zis că asta e populism. Eu cred că, din moment ce eu cer puţin şi dau mai mult, nu e populism. Politicienii promit mult şi nu dau nimic, după mine asta e populism!

Eu vreau să-i ajut pe cei străluciţi

- Cum vedeţi viitorul turismului?

- Aştept un ministru al turismului receptiv la idei. Cred că avem locuri mai frumoase decât Elveţia. Dar viitorul nu e al pensiunilor mici, pentru că acestea, în afară de cazare, nu pot oferi alte servicii. Iar noi trebuie să oferim turiştilor serviciile pe care ei nu le găsesc acasă. În Bora-Bora nişte bungalow-uri amplasate pe apă costă 6.000 dolari pe noapte. Dacă erau pe uscat costau poate 200 dolari. Apoi, trebuie să avem un personal foarte bine calificat. Bine că facultăţile scot sute de ingineri care ajung şomeri, dar un bucătar bun nu găseşti...

- Ce se mai aude cu centrul Mecena?

- Eu zic că a fost o idee bună de care s-a ales praful. Am pornit de la ideea că trebuie să ţinem talentele în ţară. Bursierii erau obligaţi să lucreze după absolvire minimum 5 ani în ţară. Din păcate, în loc să sprijinim tinerii talentaţi, au fost ajutaţi cei cu probleme financiare. Or, eu vreau să-i ajut pe cei străluciţi.

- Sunteţi un capitalist generos, darnic şi faţă de spitale, şi faţă de mamele care îşi cresc singure copiii... Ce proiecte caritabile mai aveţi în derulare?

- Am avut câteva idei, dar din păcate a venit criza şi mi-au rămas alături foarte puţini oameni de afaceri. De obicei pun la bătaie piese din colecţia mea de argintărie. După ce se strâng banii, tot eu completez diferenţa ca să pot lua aparatură medicală. Deşi rămân la părerea că statul este obligat să doteze spitalele, nu să mă lase pe mine să fac gimnastică în adunarea banilor...

- Ce ar trebui făcut cât mai urgent pentru Oradea?

- În Oradea, cel mai important om e primarul. El trebuie să gândească precum un şef de firmă, ca un cap de familie, şi banii acumulaţi trebuie dirijaţi cu atenţie. Oradea e într-o poziţie avantajoasă. Dl Bolojan a terminat un mandat, apreciat pe drept sau nedrept, şi locuitorii i-au mai încredinţat unul. Înseamnă că e pe drumul cel bun şi susţinut, ceea ce îl obligă să fie şi mai deştept. În locul dumnealui, aş opri construirea parcurilor şi podurilor, şi aş schimba direcţia ameliorând situaţia economică. Luând în considerare că guvernul actual a moştenit o ţară în faliment şi viaţa de la o zi la alta nu va fi mai bună, aş încerca să le fac viaţa mai uşoară orădenilor. Oamenii vor preţuri mai mici la încălzire, la apă şi canalizare, la energia electrică. Dacă primarul ar accepta aceste necesităţi, sunt convins că se vor găsi soluţii.

Adevărata mea specializare: femeile

- Când vom ajunge să trăim ca în Vest?

- În ultimii ani am trăit ca-n Vestul sălbatic. E necesar ca populaţia să acorde încredere lui Ponta şi Antonescu şi proiectelor economice noi şi profitabile, care pot scoate ţara repede din situaţia actuală. Dacă după alegeri se va forma un Parlament cu oameni devotaţi ideii de schimbare şi prin comunicare corectă ni se va da posibilitatea ca poporul să le monitorizeze activitatea, vom trece repede de această situaţie dezastruoasă. Aleşii trebuie să înţeleagă că au obligaţia să îi servească pe cei care i-au trimis în Parlament.

- Intră Uniunea Europeană în faliment?

- Aceasta este fantasmagorie şi minciună. Nu se mai pot imagina state care să iasă din UE. Unde să se aşeze? Dacă UE s-ar destrăma, ar fi o catastrofă pentru toţi membrii. Cum ar putea negocia România cu Rusia sau cu SUA singură? În cadrul UE este altceva. E adevărat că schimbările au venit brusc şi au prins Uniunea pe nepregătite, căci ţările vestice s-au trezit pe cap cu fostele ţări comuniste. Cred că se impune reorganizarea Uniunii, la care toate ţările membre ar trebui să participe.

- Sunteţi un mare admirator al femeilor. V-aţi schimbat părerea despre ele odată cu înaintarea în vârstă?

- Eu nu sunt nici economist, nici comerciant. Adevărata mea specializare sunt femeile. Restul sunt meserii sub acoperire. Femeile sunt cea mai importantă parte a vieţii unui bărbat. Sigur că ideal ar fi să ai o singură iubire până la moarte, să găseşti partenerul tău de viaţă la bine şi la rău. Din păcate, în general nu se întâmplă aşa. Sunt perioade în care femeia te duce în rai. Când te părăseşte sau o părăseşti ajungi în iad, dar acest iad, din fericire, nu durează mult. Aşa că merită să le iubeşti, chiar dacă această iubire durează o zi, o lună, un an sau mai mulţi. Vă spun, merită să fii o zi în rai, e ceva incredibil...