Şeful Serviciului Achiziţii Publice al Spitalului Judeţean s-a făcut consultant privat specializat în, cum altfel, achiziţii publice.

Sub acoperirea statutului de "personal contractual", care nu i-ar interzice afacerile private după orele de program de la spital, Bogdan Iurcov, ginerele secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, PDL-istul Anton Irimie, şi-a înfiinţat o firmă de consultanţă împreună cu un alt slujbaş la stat, Violeta Vesa. Nimeni alta decât funcţionara Finanţelor prinsă că a delapidat banii instituţiei pentru a-i vira în contul ei şi al soţului. Cireaşa de pe tort: soţul finanţistei, angajat tot la Finanţe, lucrează tocmai la verificarea achiziţiilor pe care le fac instituţiile publice din judeţ! Un adevărat triunghi de interese potrivit pentru căpuşarea banilor publici, pe care cei trei, ca funcţionari ai statului, sunt puşi să-i păzească...

Avansări peste noapte

05 Cristian Irimie.jpgOriginar din Suceava, Bogdan Iurcov s-a instalat la Oradea împreună cu soţia sa Raluca, fiica secretarului de stat PDL din Ministerul Sănătăţii, Anton Irimie (foto), absolventă a Facultăţii de Medicină orădene şi angajată atât la facultate, ca asistent universitar, cât şi la Spitalul Judeţean, ca medic stomatolog la Urgenţe. Angajat în 2007 şi el la Spitalul Judeţean, de către fostul manager Florin Bodog, ca economist debutant, Iurcov a fost promovat şef al Serviciului Achiziţii Publice după nici doi ani, mulţumită aceluiaşi Bodog, care, pus în funcţie de PSD pe vremea când acest partid era la guvernare cu PDL-iştii, şi-a plătit astfel rămânerea în funcţie după plecarea social-democraţilor de la putere.

În 3 iunie 2009, pentru că ginerele secretarului de stat nu avea vechimea necesară, Bodog a cerut aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică pentru numirea lui ca şef al Serviciului Achiziţii cu delegaţie, adică temporar, "până la scoaterea postului la concurs". Motivul invocat era "pregătirea şi experienţa adecvată, buna colaborare şi corectitudinea domnului Iurcov". Şeful DSP, Marius Pîrcioagă, şi-a dat aprobarea cu o promptitudine incredibilă, fix în aceeaşi zi în care fusese făcută solicitarea! După doar 6 luni, pe 20 octombrie 2009, după un pseudo-concurs la care a participat de unul singur, Iurcov a fost declarat câştigător, iar o zi mai târziu, fără a mai aştepta eventualele contestaţii, DSP i-a şi definitivat numirea.

Şefie cu probleme

Mulţumită funcţiei căpătate, Iurcov a ajuns să întocmească documentaţiile de achiziţie şi să reprezinte Spitalul în comisiile de atribuire a contractelor, devenind, astfel, un personaj-cheie pentru firmele care voiau acces la banii unităţii. Cum a lucrat, a scos-o la iveală un audit întocmit anul trecut la solicitarea CJ, care a semnalat mai multe nereguli în privinţa contractelor încheiate atât în 2009, cât şi în 2010.

Unele abateri constau în divizarea unui contract de achiziţie în mai multe bucăţi, pentru a coborî valoarea fiecăruia sub pragul minim legal de la care licitaţiile erau obligatorii. În noiembrie 2009, de pildă, montarea tâmplăriei PVC la secţia de Oncologie a fost împărţită în două contracte, încheiate cu aceeaşi firmă şi în aceeaşi zi. Astfel, comisia de atribuire dădea firmei Sabinvest atât contractul nr. 1.497/2009 (61.026 lei fără TVA), cât şi contractul nr. 1.493/2009 (52.116 lei fără TVA), ambele având acelaşi obiect. Aşa, deşi investiţia depăşea 15.000 de euro, Spitalul nu a adunat oferte de la mai multe firme pentru a le compara şi a o alege pe cea cu preţul cel mai mic, ci a desemnat din start firma "potrivită", cu care, pentru a păstra aparenţele de legalitate, a încheiat două contracte pentru aceeaşi lucrare.

Nereguli s-au descoperit şi în 2010 când, din 151 de proceduri de achiziţii publice, nu mai puţin de 112 (adică 74,17% din total) au ocolit procedura de licitaţie.

Slujbaş la stat, afaceri în privat

Niciuna dintre abateri n-a fost observată de cei doi reprezentanţi ai Compartimentului de Verificare a Achiziţiilor Publice din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, care aveau sarcina să supravegheze procedurile, Adrian Cighir şi Valentin Vesa.

"Scăparea" e însă perfect explicabilă: BIHOREANUL a descoperit că Iurcov administrează o firmă de consultanţă în achiziţii, Davidson Consulting SRL, în care e asociat cu nimeni alta decât soţia unuia din cei doi finanţişti, Violeta Vesa, angajată şi ea la DGFP Bihor, ca inspector la Serviciul Financiar. Aflată în concediu de creştere a copilului, deci suspendată din funcţie, femeia are şi probleme penale, fiind prinsă că, timp de trei ani, a furat aproape 40.000 de lei din banii instituţiei, pentru a-i vira în conturile ei şi ale soţului.

Triunghiul format în acest fel este de-a dreptul halucinant. Imaginaţi-vă că firma administrată de ginerele secretarului de stat întocmeşte caiete de sarcini, apoi tot el, ca membru în comisiile de atribuire, participă la deschiderea ofertelor, le analizează şi decide câştigătorul. Pentru ca, în final, soţul asociatei sale să avizeze, ca "specialist" al DGFP, legalitatea procedurii. Curat murdar...

No problem

05 Pircioaga.JPGDavidson Consulting a încheiat deja cel puţin două contracte de consultanţă cu instituţii publice, unul chiar cu DSP, de care ţinea până anul trecut Spitalul, pe marginea unui proiect transfrontalier din fonduri europene. "Am avut într-adevăr un contract de consultanţă cu firma domnului Iurcov, care mi-a fost recomandat ca expert în achiziţii publice. Dar suma pe care a încasat-o din contractul cu noi este mică, undeva la 1.200 lei", spune şeful DSP, Marius Pîrcioagă (foto), găsindu-i astfel scuze ginerelui şefului din minister de care depinde şi propria-i funcţie.

Pîrcioagă nu vede, sau afirmă că nu vede niciun conflict de interese în această afacere. "Domnul Iurcov nu e funcţionar public la spital, ci personal contractual, deci  nu i se aplică aceleaşi interdicţii ca funcţionarilor publici. În plus, nu a încheiat contracte cu spitalul la care lucrează. Abia atunci  ar fi fost în conflict de interese", susţine directorul DSP.

Incompatibil sau nu?

Aceleaşi argumente, adică lipsa formală a interdicţiilor, a invocat-o şi Iurcov în discuţia cu BIHOREANUL, susţinând că şi-a făcut firma doar pentru că o duce prost ca bugetar. "Nu-mi ajunge salariul. Am dreptul, ca personal contractual, să prestez şi alte activităţi, pe lângă cele de la serviciu", se apără el.

Această optică, larg răspândită printre căpuşele bugetare, nu este însă foarte solidă. Articolul 147 din Codul Penal defineşte funcţionarul public, aşa cum e şi firesc, ca fiind "orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei autorităţi publice, instituţii publice sau alte persoane juridice de interes public".

Ghidul privind incompatibilităţile şi conflictele de interese al Agenţiei Naţionale de Integritate spune că restricţiilor date funcţionarilor publici li se supune şi personalul contractual, adică "personalul angajat cu contract individual de muncă, precum şi personalul instituţiilor şi autorităţilor publice care administrează sau implementează programe ori proiecte finanţate din fonduri externe sau din fonduri bugetare". Face excepţie doar "personalul contractual salariat din aparatul propriu al autorităţilor şi instituţiilor publice care desfăşoară activităţi de secretariat, administrative, protocol, gospodărire, întreţinere-reparaţii şi deservire pază". Ceea ce, e limpede, nu e cazul lui Iurcov, aflat "la butoane", adică la bani (zeci de milioane de euro anual), nu la munca de jos.

Să fie cercetaţi

Pe de altă parte, nici situaţia lui Valentin Vesa nu e tocmai roză. Cel puţin din februarie, de la înfiinţarea Davidson Consulting, finanţistul ar fi trebuit să se abţină să participe la procedurile în care era implicată firma nevestei sale şi a lui Iurcov, precum şi la achiziţiile făcute de Spitalul Judeţean, organizate de cel din urmă. Nefăcând asta, procedurile pot fi considerate viciate căci, logic, cum putea fi obiectiv funcţionarul pus să-l verifice pe asociatul propriei consoarte?

Că nu s-a abţinut, o recunoaşte chiar Iurcov. Aşa că finanţistul s-a pus în vădit conflict de interese, aşa cum această faptă e definită de Legea 161/2003, privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care interzice "implicarea unui funcţionar în orice situaţie în care interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice".

Atât managerul Spitalului Judeţean, Gavrilă Grebenişan, cât şi directorul Finanţelor Publice, Ioan Mihaiu, au aflat de la BIHOREANUL despre implicarea subordonaţilor lor în afaceri private şi au promis verificări şi măsuri. Oricum, singura instituţie care ar putea mişca cu adevărat lucrurile rămâne Parchetul. Rămâne de văzut dacă la fel de blând ca în cazul hoţiilor doamnei Vesa...


ORI, ORI
Va alege, dar după concediu!

Interpelat despre problemele create de soţia sa, atât prin delapidarea făcută din banii DGFP Bihor, cât şi prin asocierea cu şeful Achiziţiilor de la Spitalul Judeţean, pe care el trebuie să-l verifice, inspectorul Valentin Vesa susţine că ambele fapte le-a aflat târziu.

"Când nevastă-mea a avut problema cu delapidarea, am crezut că-mi virează salariul ei pe cardul meu", spune el. Cât despre firma de consultanţă, finanţistul zice că, din cauza problemelor conjugale, a stat despărţit o vreme de soţie şi a aflat doar recent despre faptul că aceasta s-a asociat cu Iurcov. "Noi am fost în divorţ, am fost separaţi şi ne-am împăcat de curând. N-am ştiut ce face".

Pe de altă parte, deşi admite că asocierea soţiei cu cel pe care el trebuie să-l controleze nu e "tocmai în regulă", Vesa pretinde că, strict pe litera legii, nu există nicio problemă. "Eu nu am verificat vreo achiziţie la care a participat firma lui Iurcov şi a nevestei. Iurcov este personal contractual, iar soţia mea e deocamdată suspendată de la Finanţe. Abia după terminarea concediului va trebui să aleagă, ori la firmă, ori la stat".