Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, de anul trecut membru în Parlamentul European după un mandat de premier în 2016 şi, anterior, unul de comisar european pentru agricultură, a asistat marţi la lansarea publică a garniturii de candidaţi USR-PLUS pentru alegerile locale din Bihor, eveniment desfăşurat în Cetatea Oradea.

A treia forţă

Într-un scurt discurs introductiv, Cioloş a afirmat că Alianţa USR-PLUS este a treia forţă politică a României şi "vine cu profesionişti care pot reclădi România aşa cum ne-o dorim". Referindu-se la Oradea, fostul premier tehnocrat a spus că este un "oraş european, conectat, cu viziune şi care ştie să lucreze pentru comunitate".

În ce priveşte candidaţii USR-PLUS, Dacian Cioloş a afirmat că sunt buni profesionişti în domeniile lor de activitate şi au decis să se implice în lupta politică pentru că au bune intenţii pentru comunităţile în care trăiesc, legând acest lucru de contextul pandemiei, în condiţiile în care viitorul candidat pentru Primăria Oradea, Ioana Mihăilă, este medic, iar cel pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

"Avem nevoie de cineva care are şi profesia asta, nu numai atracţia pentru a lucra pentru oameni", a spus Cioloş.

Ecologism, sănătate şi educaţie

În discursul său, Ioana Mihăilă a răspuns la întrebarea "de ce candidez într-un oraş unde există doar cuvinte de laudă pentru administraţia locală existentă?" spunând, cu tâlc, că sâmbăta trecută a văzut o femeie în vârstă care a căzut "în plin soare pe un trotuar de 50 centimentri, pe lângă care maşinile circulă cu viteză". Ea a spus că "vegetaţia, arborii, umbra, zonele cu adevărat pietonale, nu sunt mofturi", nefiind suficient ca "oraşul să arate frumos în vederile şi pozele turiştilor", ci trebuind să fie şi "un spaţiu primitor pentru locuitorii lui, indiferent de cum aleg aceştia să se deplaseze".

Mihăilă a vorbit despre mobilitate urbană durabilă, spunând că aceasta trebuie să însemne asigurarea de condiţii nu doar pentru şoferii care merg cu maşina la serviciu, ci şi pentru "pensionarul care alege să meargă pe jos până la magazin, şi pentru copilul care merge cu transportul în comun până la şcoală, şi pentru tânărul care se deplasează cu bicicleta spre locul de muncă".

De asemenea, ea a afirmat că dacă va fi aleasă va acorda mai multă importanţă vieţii culturale, educaţiei şi sănătăţii, pentru că "un dolar investit astăzi în educaţie va produce mai târziu, peste ani, 6 dolari".

Alături de micii întreprinzători

La rându-i, Simona Bişboacă a afirmat că doreşte să pună în serviciul public experienţa căpătată ca specialist în industria alimentară, cercetător, inventator şi antreprenor în domeniu, spunând că dacă va fi aleasă, va promova conceptul de dezvoltare durabilă pentru "diminuarea inechităţilor urban – rural" dintre localităţile judeţului Bihor.

Concret, Bişboacă a spus că va stimula "parteneriate între producătorii agricoli, procesatori, comercianţi, industria ospitalităţii şi consumatorul final", ceea ce în timp va determina creşterea nivelului de trai, înmulţirea locurilor de muncă, stoparea exodului tinerilor în străinătate, ba chiar ar putea convinge pe unii dintre românii plecaţi să se întoarcă.

"Consiliul Judeţean ar trebui să fie alături de micii întreprinzători din toate colţurile judeţului. Noi avem capacitatea de a genera idei şi de a le implementa în folosul comunităţii", a spus Bişboacă.

Candidaţi şi candidaţi

O parte din cei circa 40-50 susţinători ai Alianţei USR-PLUS prezenţi la eveniment vor fi ei înşişi candidaţi la primăriile altor oraşe şi comune din judeţ, dar şi la mandate de consilieri judeţeni.

După cum a anunţat preşedintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, la Consiliul Judeţean vor candida Ciprian Barna, Andrei Acs, Mihai Şvab, Dan Popa şi Traian Cosor, în vreme ce pentru Consiliul Local Oradea candidaţii Alianţei sunt Delia Ungur, Vasile Dumitriu, Bogdan Cosma, Marius Şovarschi, Adrian Derban, Norbert Barta. Dehelean nu a precizat dacă ordinea în care a citit numele acestor candidaţi va fi şi cea de pe buletinele de vot.

De asemenea, la lansarea din şanţul Cetăţii au mai fost prezenţi candidaţi la primării precum Carmen Lezeu (Sântandrei), Sorin Briscan (Beiuş), Sebastian Bradea (Aleşd), Cătălin Sime (Nojorid) şi Alin Ţigan (Vaşcău).

O parte din aceştia au intrat deja în logica electorală, purtând măşti de protecţie având inscripţionate pe ele sigla Alianţei.

Fără PSD! Cu PNL, dar cu condiţii

Întrebaţi despre viitoarele coaliţii pe care le-ar putea face Alianţa USR-PLUS după alegerile locale pentru a conduce Oradea şi Bihorul, reprezentanţii acesteia nu au vrut să spună cu cine preferă să facă acest lucru, însă au răspuns cu cine nu sunt dispuşi să colaboreze: "Există preferinţe pe care le excludem din start, evident că nu cu PSD!", a spus Ioana Mihăilă, continuând că "în Oradea alegerea naturală este cu PNL, dar dacă această coaliţie va fi făcută, ea va fi condiţionată de susţinerea acestor propuneri pe care le facem".

Solicitată de BIHOREANUL să spună dacă va fi de acord cu continuarea proiectelor edilitare începute de actuala administraţie liberală, susţinând, de pildă, proiecte pentru asfaltări de noi străzi sau, dimpotrivă, opunându-li-se pentru a nu diminua din spaţiile verzi, Mihăilă a afirmat că va susţine lucrările începute "câtă vreme betonul va fi umbrit de arbori", pentru că "lucrurile acestea nu se exclud reciproc".

Cu Bolojan se poate discuta

Pe de altă parte, profitând de prezenţa fostului premier, BIHOREANUL l-a întrebat pe Dacian Cioloş care este semnificaţia imaginilor frecvente difuzate de presă în anii trecuţi în care era surprins alături de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, ba într-un local din Bucureşti, ba la Bruxelles, acesta răspunzând că a putut colabora şi crede că va mai putea colabora cu edilul liberal.

"Am discutat, evident, despre lucruri şi proiecte politice care pot fi făcute pentru România şi pentru comunităţile locale", a spus Cioloş, adăugând că şi pe viitor "vom face majorităţi şi parteneriate pe bază de proiecte şi obiective comune", deoarece "din fericire, Ilie Bolojan este genul de politician cu care poţi să discuţi asemenea lucruri".