Consiliul Local Timişoara a hotărât joi să acorde gratuităţi de parcare, pe bază de reciprocitate, proprietarilor de maşini din Arad, Cluj şi Oradea care au abonamente valabile în localităţile de reşedinţă. Măsura este valabilă şi pe transportul în comun, însă nu poate fi valabilă, deocamdată cel puţin, și în Oradea. 

"Clujenii, orădenii şi arădenii vor avea recunoscute în Timişoara abonamentele generale pe mijloacele de transport în comun şi pe parcările publice, cu excepţia celor pentru zona verde (zero). Consiliul Local Timişoara  a votat asta, astăzi. Evident, condiţionat de reciprocitate! Alianta Vestului TREBUIE să aducă cetăţenilor celor patru oraşe asociate, cât mai repede, beneficii concret: de la lucruri mici, până la proiecte de mare anvergura. Evident, ultimele necesită timp şi îi rugăm pe stimaţii noştri concitadini să înţeleagă asta şi să aibă răbdare şi încredere în noi, încredere în Alianţa Vestului!", a anunţat, potrivit Digi24, primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Chestionat de BIHOREANUL, primarul de Oradea consideră măsura una bazată pe entuziasm şi mai puţin pe un calcul concret. "Uneori entuziasmul o ia înaintea elementelor instituţionale. Entuziasmul este bun, pentru că altfel nu poţi realiza lucruri notabile dar acesta trebuie să aibă la bază o analiză", a declarat Ilie Bolojan.

Primele contacte

Potrivit edilului, primele contacte la nivelul administraţiilor locale din AVE au avut loc cu scopul de a elabora statutul alianţei astfel încât aceasta să poată fi înfiinţată ca persoană juridică la începutul anului viitor.

"Ieri a avut loc la Arad o întâlnire a reprezentanţilor noşti. S-au discutat mai multe aspecte legate de statut. După Anul Nou vom avea un draft al acestuia care va fi dat spre analiză direcţiilor juridice de la cele patru primării pentru un punct de vedere. La sfârşitul lui ianuarie vom avea o formă a statului pe care în luna februarie fiecare dintre administraţiile din alinaţă o vom supune aprobării Consiliilor Locale", a declarat Bolojan.

Vor discuta la Timişoara

Conform calendarului AVE, pentru luna ianuarie a fost programată o întâlnire la Timişoara în care aliaţii vor discuta posibilitatea preluării bunelor practici în domeniul digitalizării, dar şi oportunităţile de a prelua în Arad, Cluj şi Oradea parte din evenimentele care vor fi organizate în municipiul pe Bega în anul 2021 când acesta va fi declarat capitală europeană.

"Probabil cu această ocazie se vor discuta şi propunerile domnului Nicolae Robu legate de anumite facilităţi. Despre ce fel de facilităţi va fi vorba şi cum le vom putea implementa vom discuta atunci. Anumite lucruri nu pot fi implementate peste noapte. Trebuie să existe nişte politici asemănătoare pentru ca lucrurile să funcţioneze", a spus Bolojan.

Concret, în condiţiile în care Consiliul Local Timişoara a hotărât recunoaşterea pe bază de reciprocitate a abonamentelor de parcare eliberate în celelalte trei oraşe partenere astăzi parcagii timişoreni nu au cum verifica dacă şoferii veniţi în vizită au sau nu abonament de parcare valabil în oraşele de reşedinţă. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul abonamentelor pe mijloacele de transport în comun.