Poliţia Locală Oradea a somat anul trecut orădenii prin telefon să îşi salubrizeze terenurile neîngrijite.

Măsura a fost adoptată în premieră, în 2023, de către cei opt angajaţi ai Compartimentului Protecţia Mediului în relaţia cu 87 de orădeni, pentru a-i determina să îşi facă curăţenie pe terenurile pe care le deţin.

„Avem în acest compartiment opt poliţişti locali. Nu îi putem scoate în stradă să umble doar cu somaţii, pentru că nu ar mai fi cine lucra efectiv. Astfel, anul trecut am apelat în premieră la instrumentul notelor telefonice", a declarat directorului Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian, joi, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema activităţii instituţiei în anul 2023.

Concret, poliţiştii locali au identificat proprietarii terenurilor neîngrijite şi i-au contactat telefonic ori prin email pentru a-i avertiza că riscă să fie amendaţi pentru că le-au lăsat în paragină. „La început oamenii sunt surprinşi să afle că sunt apelaţi de Poliţia Locală. Orădenii se aşteaptă direct la procese verbale sau să nu fie contactaţi deloc. În 90% din cazuri cei contactaţi au reacţionat pozitiv şi şi-au îndeplinit obligaţiile asumate telefonic", a spus Milian.

În cursul anului trecut, poliţiştii locali din cadrul compartimentului Protecţia Mediului au organizat campanii de informare, avertizare şi sancţionare a utilizatorilor serviciului de salubritate privind colectarea corespunzătoare a deşeurilor şi au propus spre supraimpozitare 16 terenuri ţinute libere de construcţii.

Potrivit raportului de activitate, aceştia au verificat salubritatea incintelor de deşeuri din zonele de blocuri, au făcut pânde pentru identificarea persoanelor care aruncă moloz şi gunoi pe domeniul public şi au verificat peste 2.200 de agenţi economici dacă deţin contracte de salubritate.

În urma controalelor, polițiștii locali au încheiat anul trecut 5.526 de procese verbale de contravenție și au aplicat amenzi în valoare totală de 2,2 milioane lei.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!