Instituţia Prefectului Judeţului Bihor a marcat primul punct în războiul cu Primăria Oradea. La doar o zi după ce primarul Ilie Bolojan a dat de înţeles într-o conferinţă de presă că Prefectura nu a atacat Hotărârile de Consiliu Local 707 şi 856 din 2009 pentru că nu are argumente, Prefectulra a atacat cele două normative în contenciosul administrativ.

Ambele hotărâri de Consiliu Local instituiau obligativitatea plăţii pentru alocaţia de hrană a copiilor de grădiniţă a sumei de minim 90 lei pentru 15 zile pe lună, indiferent dacă micuţii au fost sau nu la grădiniţă. Excepţie fac doar copiii pentru care părinţi pot prezenta adeverinţă de la medic că suferă de boli contagioase, fapt care ar pune în pericol starea de sănătate a colegilor.

Conducerea municipalităţii a dat miercuri un comunicat de presă prin care a adus la cunoştinţa conducerilor grădiniţelor orădene faptul că Instituţia Prefectului a atacat ambele Hotărâri de Consiliu Local în contenciosul administrativ, motiv pentru care ele nu se mai aplică. Conform Legii Administraţiei Publice Locale hotărârile atacate în contencios de către prefectul unui judeţ sunt suspendate de drept până când se pronunţă instanţa.

Astfel, începând cu luna februarie şi până la soluţionarea cauzei în instanţă, nu se va mai aplica prevederea privind suma minimă lunară de 90 lei.