Constructorii municipalităţii au în curs de amenajare 800 de locuri de parcare între blocuri în zone precum Nufărul, în spate la bisericuţă, şi în Rogerius pe străzi precum Lacul Roşu, Constantin Negruzzi şi William Shakespeare. "Ţinta noastră este de a crea 2.000 de noi locuri de parcare pe an", a declarat viceprimarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă în teren.

Edilul a prezentat stadiul lucrărilor la cele 100 de locuri de parcare din zona străzilor Leonardo da Vinci, Ciheiului şi Liszt Ferenc, în zona bisericuţei din Nufărul, care urmează să fie finalizate până la 1 septembrie, şi a celor 200 locuri de parcare aflate în lucru pe strada Constantin Negruzzi şi în curţile blocurilor din jur, care au ca termen de predare data de la 15 septembrie.

"Dacă vom primi acordul asociaţiilor de proprietari din zonă, pentru că în unele locuri trebuie să ne apropiem la 5 metri de blocuri, vom amenaja parcări pe ambele laturi ale străzii, nu doar pe una din ele, cu protejarea tuturor arborilor existenţi. Ulterior, strada ar putea deveni cu sens unic, pentru a fluidiza circulaţia", a spus edilul.

Din trotuar, şosea...

Tot arteră cu sens unic va deveni, din toamnă, şi strada William Shakespeare, traficul auto urmând să se desfăşoare dinspre strada Tudor Vladimirescu spre malul Crişului Repede.

Primăria a restrâns curtea Liceului German Friedrich Schiller, mutând gardul cu 4 metri pentru a putea amenaja în curtea blocurilor, până la 15 august, 85 de locuri de parcare.

"În paralel vom realiza o străpungere între străzile Shakespeare şi Poieniţei, pe amplasamentul actualului trotuar, care a fost mutat cu câţiva metri, pentru a uşura circulaţia în zonă. Amenajarea noii căi de acces se va face cu strămutarea iluminatului public", a spus viceprimarul.

Odată finalizate, toate locurile de parcare vor fi predate asociaţiilor de proprietari. "Asociaţiile de proprietari vor fi decide dacă vor lăsa parcările la liber sau le vor împărţi locatarilor ca parcări de domiciliu. Recomandarea Primrăiei este ca în zonele în care numărul maşinilor este mai mare decât cel al locurilor disponibile să nu închirieze parcările", a spus viceprimarul.

Conform evidenţelor municipalităţii, luna trecută parcul auto din Oradea era de peste 70.000 maşini, număr în continuă creştere, în vreme ce în oraş au fost amenajate doar 24.700 locuri de parcare, din care peste 13.800 parcări de domiciliu.