Orice am face în Oradea, oricât am asfalta, demola, planta și construi, rămâne o problemă nerezolvată. E vorba despre salariile sub așteptări ale unor locuitori care vor să fie la fel de apreciați precum clădirile urbei în care locuiesc.

Evident că nu poți transforma niște analfabeți funcțional în IT-iști, deși Universitatea noastră se chinuie să-i umple cu diplome. Punctul slab al orașului rămâne această instituție, incapabilă măcar să-i stabilizeze pe tinerii localnici acasă, nemaivorbind de a-i atrage pe studenții din județele vecine.

Și cum schimbarea din interior s-a dovedit o himeră, soluția nu poate veni decât din exterior. Văd că pentru a sparge monopolul scandalos al Tarom-ului, județul și municipiul își fac propria companie aeriană. Aquaparkul a mai stopat o parte din afluxul turiștilor către alte stațiuni balneare, deci iată că și administrația publică poate deveni un generator de venituri, nu doar un devorator.

Și atunci de ce se chinuie Primăria să facă centre de cercetare și cămine studențești pentru dascălii boieri de la Sorbonica? Mai bine să întemeieze o nouă universitate, poate sub aripa Universității din Cluj, suplă, exclusiv cu secții care au căutare pe piața muncii. Dirijați acolo banii, aduceți profesori universitari din țară, ba chiar și de afară, că la baschetbaliști văd că nu vă zgârciți când e vorba să le dați 5.000 de euro pe lună!

Concurența i-ar atrage nu doar pe studenții merituoși din zonă, ci și pe profesorii onești de la Sorbonica, sătui să băltească sub mandatele eșuate ale rectorului Bungău. Dacă studenții beneficiază de cazare gratuită, de laboratoare dotate la standarde mondiale și, mai ales, de dascăli destoinici și fără plagiate în spate, s-ar putea schimba structura forței de muncă și implicit nivelul de salarizare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!