La doar două zile după ce au prins, în zona Gării Oradea, un tânăr de 22 de ani cu două bancnote false de câte 50 de euro, jandarmii bihoreni au depistat un alt posesor de bani falşi.

De altfel, în urma apariţiei în mass-media locală a informaţiilor despre cei 100 de euro falşi confiscaţi, un angajat al unui punct de schimb valutar aflat tot în apropierea Gării le-a reclamat jandarmilor, vineri, că şi la el a mers un bărbat cu o bancontă falsă, tot de 50 de euro. Angajatul nu a schimbat-o în lei, pentru că a observat că bancnota nu avea elemente de siguranţă.

"În urma semnalmentelor furnizate, în mai puţin de 3 ore tânărul a fost identificat în zona Pieţei Bucureşti din municipiul Oradea. În urma controlului corporal, în portofelul acestuia a fost găsită o bancnotă falsă în cupiură de 50 de euro", se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor.

Bărbatul, un orădean în vârstă de 33 de ani, a fost predat poliţiştilor aflaţi sub coordonarea procurorilor DIICOT Oradea, pentru continuarea cercetărilor.

Jandarmii le reamintesc bihorenilor că, pentru a nu fi păcăliţi, trebuie să cumpere valută doar din surse autorizate şi să nu se bucure de un "chilipir", adică de o bancnotă vândută sub preţul real, pentru că cel mai probabil le aduce, de fapt, o pagubă.

"Nu uitaţi că unul dintre pretextele folosite de cei care doresc să plaseze valori falsificate este că nu au cartea de identitate asupra lor, acesta fiind motivul pentru care casele de schimb autorizate nu doresc să le convertească bancnotele", a mai transmis Jandarmeria. Oamenii legii mai spun că, de obicei, persoanele care încearcă să îşi înşele semenii cu bani falşi repetă insistent că se grăbesc, tocmai pentru a nu fi prinşi de jandarmi sau de poliţişti.