Un nou scandal zguduie Episcopia Ortodoxă. Preasfinţitul Sofronie Drincec a ordonat pensionarea forţată a circa 12 preoţi bihoreni pentru a putea numi în locul lor tineri piloşi, obedienţi şi recunoscători.

Pentru ca victimele să nu mai apuce nici măcar Crăciunul în funcţie, primul val de pensionări, de o amploare similară epurărilor comuniste, va avea loc începând cu 1 decembrie. Cel de-al doilea va urma când se vor mai linişti apele... BIHOREANUL vă prezintă culisele unui scandal despre care nu vorbeşte nimeni. Sub ameninţarea pedepsei episcopale!

Cinstit, dar pedepsit

Primele zvonuri despre pensionări au apărut în primăvara acestui an, când devenise evidentă necesitatea creării unor posturi noi pentru mulţimea de preoţi scoşi pe bandă de facultăţile de teologie. Desigur, nu pentru toţi, ci doar pentru cei cu recomandări de la apropiaţii episcopului Sofronie.

Primul pe listă, fostul protopop de Oradea Aurel Puşcaş, de la Biserica "Sfânta Treime", a primit vestea chiar în Săptămâna Mare din Postul Paştelui. Preasfinţitul nu l-a mai avut la inimă pe bătrânul preot după ce, în urmă cu doi ani, acesta s-a opus cedării unei porţiuni din terenul bisericii către liceul Lorantffy, la presiunea sa şi a episcopului Laszlo Tokes. Mai mult, fiul său, preotul Florin Puşcaş, l-a înregistrat pe ascuns pe episcop în timp ce îi cerea, în prezenţa primarului Mihai Groza şi directorului Administraţiei Imobiliare Marcel Boloş, să renunţe la teren. La schimb, parohia urma să primească 5 miliarde de lei vechi de la Primărie, iar Episcopia alte 10, pentru continuarea lucrărilor la catedrală. La ordinul lui Sofronie, preoţii au cedat terenul, însă au dat târgul în vileag, îngroziţi că ar putea fi acuzaţi de credincioşi că i-au trădat. Dacă atunci a scăpat nepedepsit, acum părintele Aurel Puşcaş este la mâna episcopului.

"S-a hotărât pensionarea..."

Canoanele bisericeşti prevăd că preoţii se pensionează la 65 de ani, dar cutuma spune că aceştia mai pot sluji încă 5 ani cu binecuvântarea episcopului locului. Acesta este şi motivul pentru care Sofronie a încercat iniţial să scape de indezirabili fără să îşi ridice credincioşii în cap.

Preoţii vizaţi care au împlinit deja vârsta de pensionare au fost sunaţi în urmă cu două săptămâni de către protopopul Dorel Rusu şi îndemnaţi să îşi ceară singuri retragerea. "S-a hotărât pensionarea dumneavoastră. Ar trebui să vă faceţi dosarul şi cererea de pensionare. Dacă nu faceţi cerere, daţi o declaraţie că nu vreţi să semnaţi pentru pensionare", le-a spus Rusu.

Lista "neagră"

Printre preoţii pensionabili se mai numără: Gheorghe Nemeş de la Biserica "Sfântul Nicolae", cel distins în septembrie de către Preafericitul Daniel cu cea mai înaltă medalie patriarhală, fostul consilier administrativ Titus Scurtu, destituit de Sofronie pentru că a lipsit de la slujba ecumenică oficiată de Bobotează în urmă cu doi ani împreună cu episcopul greco-catolic Virgil Bercea, şi Mircea Cîmpianu, ctitorul unei biserici în Nufărul. Pe listă mai apar preoţi din comunele mai răsărite, cum ar fi: Traian Brîndaş din Tărian, Dumitru Sonea din Cheresig, Emanuel Boşcan din Rontău, Ioan Maga din Popeşti, Octavian Pintea din Suplacu de Barcău şi alţii.

După cum era de aşteptat, niciunul nu vrea să se pensioneze. Excepţie face Ioan Gudea de la Biserica "Buna Vestire" care, ajuns la 70 de ani, şi-a făcut dosarul pentru că oricum nu mai poate cere păsuire...

"Nu pot vorbi"

Cum preoţii vizaţi de Sofronie au refuzat să îşi scrie cererea de pensionare, Episcopia a trecut la represalii. La sfârşitul săptămânii trecute, aceştia au fost chemaţi să îşi ridice direct decizia de pensionare. Şi, pentru că au fost "obraznici" şi neascultători, vor rămâne la vatră cu începere din 1 decembrie. Sărbătorile de Crăciun nu-i vor mai prinde slujind la altar, aşa că alţi preoţi vor aduna banii de la credincioşi de Bobotează!

BIHOREANUL a aflat că preoţii pensionabili au vrut să intre săptămâna trecută în audienţă la episcop ca să ceară, dacă nu prelungirea perioadei de slujire, atunci măcar decalarea termenului de pensionare. Dar au renunţat. Ei se tem că Sofronie se va răzbuna pe fiii lor rămaşi la altar. Fiindcă - în "sfânta" tradiţie ortodoxă - aproape fiecare are o odraslă căreia să îi lase "moştenire" parohia.

"Îmi pare rău, nu pot vorbi cu dumneavoastră", a fost tot ce a  putut spune BIHOREANULUI fostul protopop Aurel Puşcaş, cel care în apărarea bisericii sale avusese curaj să se lupte cu toată lumea. Şi este oarecum de înţeles: fiul său, preotul Florin Puşcaş, rămâne în cotinuare preot în Biserica Sfânta Treime...

La rândul său, părintele Gheorghe Nemeş, considerat până de curând unul dintre apropiaţii episcopului, Sofronie obişnuind în mod curent să ia masa sau să se tundă în apartamentul parohial din strada Locomotivei, a refuzat să vorbească. "Nu declar nimic", a spus Nemeş, care apoi şi-a închis telefonul. Bolnav de supărare, de pe patul de spital, preotul se fereşte să-l supere pe episcop pentru că ginerele său, Viorel Samaşca, rămâne în biserică. Adică tot la mâna Preasfinţitului.

Ca de obicei, nici reprezentanţii Episcopiei nu s-au dovedit mai deschişi. Purtătorul de cuvânt Cristian Rus fie nu răspunde la telefon, fie îl ţine închis...

"Ridică-te şi umblă!"

Surse bisericeşti spun că posturile pensionabililor sunt deja împărţite. Locul părintelui Gudea la biserica "Buna Vestire", de pildă, e pregătit pentru preotul Ioan Marian adus din Sălaj de ginerele său, inspectorul eparhial Vasile Ungur. Tot din Sălaj va fi adus Lucian Boloş şi numit, cel mai probabil, în locul preotului Puşcaş.

Toate transferurile se vor face prin ordin al episcopului, în ciuda statutului Bisericii Ortodoxe Române (BOR) care impune organizarea unui concurs. De altfel, acesta este un "obicei al locului", căci în ultimele luni tot fără concurs a ajuns preot la Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Ioşia Vasile Dindelegan, cumnatul stareţului mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău, care e amicul Preasfinţitului, şi au fost instalaţi la catedrala episcopală preoţii Violin Mureşan din Borşa şi Nicolae Popa din Şumugiu.

Preoţii nemulţumiţi nici măcar nu au cui se plânge. Conform noului statut al BOR, toate reclamaţiile trimise Patriarhiei sunt redirecţionate Episcopiei, aşa că tot pe biroul lui Sofronie ajung. Mai sus de atât nu se poate ajunge. Fiindcă până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii...


DOI PE UN LOC
Stop, parohia mea!

Gestul episcopului de a scoate la pensie preoţii trecuţi de 65 de ani este de înţeles în contextul inflaţiei de slujitori ai bisericii. Ca să facă loc favoriţilor săi, Sofronie Drincec numeşte mai mulţi preoţi într-o localitate sau chiar într-o biserică. La "Biserica cu Lună", de exemplu, au ajuns să slujească şi opt preoţi.

Există însă situaţii în care comunitatea nu poate, sau nu vrea, să susţină un preot în plus. Spre exemplu, credincioşii din Nojorid se plâng că Episcopia a numit un preot care să ridice încă o biserică la intrarea în comună dinspre Oradea, dar în vreme de criză ei nu îşi pot asuma acest efort.

La fel, localnicii din satul Palota, comuna Sântandrei, majoritatea şvabi şi unguri, reclamă că le-a fost trimis pe cap un preot ortodox. "A vrut să ocupe şcoala veche, pe care au construit-o părinţii şi bunicii noştri şi pe care doream să o transformăm în muzeu", povesteşte un localnic. "Debarcarea" a fost stopată la presiunea comunităţii iar preotul va primi cel mai probabil loc de biserică la intrarea în comună.

Nici preoţii parohi din Sântandrei şi Nojorid nu sunt prea încântaţi de construcţia altor biserici. Nu de alta dar, prin divizare, parohiile lor se vor micşora...