10 kilometri de reţea de apă, 21 kilometri de conducte de canalizare şi două staţii de pompare a apelor uzate au fost anulate de o singură cifră! Cei 3,4 lei pe metrul cub de apă ceruţi de Compania de Apă Oradea localnicilor din Biharia, triplu decât înainte, au dinamitat un proiect de 5,8 milioane de euro.

Conflictul izbucnit în decembrie 2010 cu proteste în stradă şi mutat în instanţă a culminat săptămâna trecută cu retragerea comunei din proiectul Aparegio. "Reprezentanţii Comisiei Europene au aprobat vineri înlocuirea în proiect a comunei Biharia cu Paleu", a anunţat primarul Ilie Bolojan.

Mega-proiect...

În Biharia, proiectul Aparegio a păşit cu stângul de la bun început. Insuficient prezentată localnicilor, cu avantaje şi dezavantaje, cea mai mare investiţie din istoria comunei a fost anulată din lipsa de tact a Companiei de Apă şi prostia politrucilor.

Constituit în jurul asociaţiei de dezvoltare intracomunitară Aparegio, proiectul viza transformarea CAO în operator regional, prin preluarea reţelelor din Oradea, Beiuş, Tinca şi comunele Zonei Metropolitane. Având asigurată o piaţă de circa 238.000 de consumatori, CAO a reuşit să atragă finanţări de 102 milioane euro (din care 63 milioane nerambursabile) pentru îmbunătăţirea serviciilor în reşedinţa de judeţ şi extinderea reţelelor în Alparea, Fughiu, Girişu de Criş, Nojorid, Sântandrei, Tărian şi Biharia. Atâta doar că s-a lăsat cu circ!

... cu super-scandal

Scandalul a început în decembrie 2010, a doua lună după ce Biharia şi-a predat la CAO serviciul de apă şi canalizare. Obligată de lege să practice tarife unitare, Compania a triplat preţul de la 1,1 lei la 3,4 lei pe metrul cub de apă, cât costă în Oradea, fără a îmbunătăţi însă defel serviciile!

Revoltaţi, localnicii au împiedicat angajaţii CAO să citească contoarele de apă, fapt pentru care primele facturi au fost eliberate abia la două luni, retroactiv şi calculate în sistem pauşal! Spre indignarea sătenilor, majoritatea batrâni cu pensii de 300 lei, acestea erau undeva la 200 lei şi, în lipsa unei baze de date, fuseseră eliberate inclusiv pe numele celor care nu au apă în casă şi o cară cu bidonul de la cişmelele din sat.

Divorţaţi, dar legaţi

Adunaţi la Primărie, sătenii au obligat Consiliul Local să ceară ieşirea comunei din Aparegio, iar pentru că asocierea s-a opus "divorţului", de teamă că va pierde finanţarea, conflictul s-a mutat în instanţă. Localnicii au obţinut anul trecut la Judecătorie ieşirea din Aparegio, dar Tribunalul a dispus rejudecarea cauzei, programate pentru... septembrie 2013.

Teoretic, CAO este şi acum operatorul comunei, dar degeaba. Deşi sătenii nu au plătit nicio factură, localitatea acumulând restanţe de 1,1 milioane lei, operatorul are mâinile legate. Echipele de teren au fost împiedicate în mod repetat de răsculaţi să oprească pompele de apă, iar când CAO a cerul societăţii Electrica să le debranşeze Primăria le-a repornit în baza unui contract nou!

Preţul încăpăţânării

Acum, conflictul este pe final. Vinerea trecută primarul Ilie Bolojan, preşedintele Aparegio, şi Ovidiu Gavra, directorul CAO, au obţinut de la reprezentanţii Comisiei Europene acordul privind înlocuirea localităţii Biharia în programul Aparegio. "Cele 5,8 milioane euro vor fi împărţite între comuna Paleu şi Oradea. Aceasta din urmă va introduce reţele de apă şi canalizare în zone precum Podgoria şi Coriolan Hora ş.a.".

Primarii localităţilor din Aparegio se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a hotărî înlocuirea comunei în asociere şi pentru a-i cere eventuale despăgubiri. "Biharia şi-a asumat nişte cheltuieli prin contractele de delegare şi cele de finanţare, iar asocierea a cheltuit bani cu proiectarea lucrărilor de aici. În mod cert vom cere în instanţă recuperarea sumelor", spune Otilia Ciursaş, juristul Aparegio. Despăgubirile nu au fost calculate încă, dar încep undeva la 200.000 euro...

"E foarte naşpa!"

21 Kozma Geza.jpgProtestatarii din Biharia nu se lasă însă intimidaţi. "Asta e, o să ne judecăm! Noi le-am spus de la început să nu cheltuie bani, că ieşim din Aparegio. Dacă au făcut proiectarea, au făcut-o pe barba lor!", spune consilierul local Kozma Geza (foto), oponent al proiectului.

De aceeaşi părere este şi colegul său, Miheş Zoltan. "N-o să vadă un ban. Ameninţă şi ei, ca să sperie lumea, să nu iasă din Aparegio", spune alesul. Reprezentanţii protestatarilor spun că proiectul s-a născut mort. "Şi dacă nu ceream ieşirea din Aparagio, până la urmă tot acolo ajungeam, că ne dădeau ei afară. Oamenii nu pot plăti pe apă sute de lei, cât cere CAO", zice Miheş.

Spre deosebire de localnici, conducerea comunei nu este la fel de convinsă că a luat decizia corectă "divorţând" de Aparegio. "Am pierdut 6 milioane de euro, iar asta e foarte naşpa!", spune viceprimarul Silagyi Zoltan. După eşecul cu Aparegio, sătenii îşi pun acum speranţele într-un proiect care să fie iniţiat de Primărie şi să le aducă reţelele de apă şi canalizare în comună. Dacă se poate gratis şi fără scandal. Misiune imposibilă, adică...


LECŢIA BIHARIA
"I-am pus să semneze!"

21 Somogyi Ludovic.jpgExperienţa comunei Biharia, care a ieşit din Aparegio la presiunile localnicilor, l-a determinat pe Somogyi Ludovic (foto), primarul localităţii Paleu, care o înlocuieşte în proiect, să îşi ia măsuri asiguratorii. "Săptămâna trecută i-am pus pe toţi consilierii locali să semneze că sunt de acord cu Aparegio. Nu vreau să păţim ca Biharia, unde consilierii au cerut ieşirea din proiect după ce au venit oamenii peste ei că e apa prea scumpă".

Primarul spune că şi-ar fi dorit să primească întreaga sumă la care renunţă Biharia, dar că se mulţumeşte şi cu două treimi. Banii vor fi folosiţi pentru introducerea reţelelor de apă în Paleu şi Uileacu de Munte, urmând ca în Săldăbagiu de Munte să se intervină printr-un proiect ulterior. Primarul spune că tarifele mari practicate de CAO sunt o falsă problemă. "Nu putem lucra mai ieftin decât CAO. De când dăm apă în comună numai în pierdere am mers. Până acum am lucrat cu 2 lei pe metrul cub de apă, iar din martie vom cere 2,5 lei. Sunt cheltuieli cu pompele, curentul, întreţinerea, vidanjarea, n-ai cum să lucrezi pe bani de nimic", spune Somogyi.