Nici bine nu s-au liniştit apele în Poliţia bihoreană după cutremurul provocat de arestarea adjunctului şefului de Inspectorat, comisarul şef Ioan Brîndaş, că săptămâna trecută a mai venit o veste proastă: Gheorghe Sava, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice, a devenit şi el client al DNA Oradea.

În cazul lui Sava, acuzaţia este de abuz în serviciu după ce, potrivit procurorilor, poliţistul s-a "cocoşit" vara trecută la un paznic de vânătoare şi i-a confiscat abuziv arma, acuzându-l totodată de o faptă pe care omul nu o comisese. Totul doar pentru că paznicul l-ar fi surprins împreună cu şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii, Lucian Chindlea, la o vânătoare neautorizată. Faptă pe care ofiţerul e chemat să o sancţioneze!

Dosar din dosar

Dosarul penal deschis de DNA Oradea pe numele şefului Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice (SAEST) Bihor a pornit anul trecut, de la un caz instrumentat iniţial de procurorii Parchetului Beiuş. Protagonişti erau doi clujeni, Călin Gencsi şi Mircea Neag, cel din urmă paznic de vânătoare pe fondul cinegetic Giurcuţa, administrat de Asociaţia Vânătorul Alpin din Huedin.

05 Lucian Chindlea.jpgReclamaţia împotriva acestora a fost făcută de şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii Nord-Vest Cluj, Lucian Chindlea (foto), vicepreşedintele unei asociaţii de vânătoare din Bihor, Cinegetica Apuseni. Acesta pretindea că în noaptea de 22/23 august 2012 i-a surprins pe cei doi la braconat într-una din pădurile administrate de asociaţia sa. Avea şi martori, susţinea atunci Chindlea: pe şeful SAEST Bihor, comisarul şef Gheorghe Sava, zis şi Puiu, şi pe paznicii de vânătoare de la Cinegetica Apuseni, Adrian Rus şi Fabian Tomele.

La vânat de... braconieri!

În noaptea cu pricina, Chindlea se afla împreună cu poliţistul la cabana de vacanţă pe care o are în Boga şi, susţinea el, a fost anunţat de paznicii Asociaţiei, Rus şi Tomele, că o maşină cu patru persoane circulă pe Valea Drăganului, fond cinegetic aflat în grija lor, pe drumul de munte ce leagă Padişul de locul numit Cornu Muntelui.

Chindlea şi Sava au pornit imediat înspre Cornu Muntelui unde, după câteva minute, a ajuns şi maşina suspectă. Pe scaunele din spate stătea o familie de ciobani, iar în faţă, lângă şoferul Călin Gencsi, un bărbat cu o puşcă de vânătoare, Mircea Neag. "Ocupanţii autoturismului au fost legitimaţi de către şeful SAEST Bihor. Acesta a verificat şi maşina, a ridicat arma de vânătoare care aparţinea lui Neag, persoană care s-a prezentat ca fiind paznic de vânătoare pe fondul Giurcuţa, dar care nu avea asupra sa niciun act de identitate, legitimaţie ori permis de armă", susţinea Chindlea în reclamaţia pe care avea s-o depună la Poliţia Beiuş.

Braconaj şi nu prea

După ce i-a luat arma lui Neag, în loc să sune la 112 pentru a anunţa Poliţia, conform procedurilor, Sava a întocmit o dovadă "pe genunchi", pe dosul unei hârtii, şi i-a pus în vedere clujeanului ca, împreună cu şoferul, să se prezinte a doua zi dimineaţă la sediul Poliţiei Beiuş.

Zis şi făcut. Oamenii au mers a doua zi la Poliţie, unde li s-au adus la cunoştinţă că sunt cercetaţi pentru braconaj, iar dosarul deschis pe numele lor a fost predat la Parchetul local, pentru anchetă.

Cercetările au scos la iveală, însă, că lucrurile stăteau diferit de modul în care le-au prezentat Sava şi Chindlea. Mircea Neag, de la care fusese ridicată arma, era într-adevăr, aşa cum declarase, paznic de vânătoare, iar în noaptea respectivă fusese în patrulare. În plus, luaţi la întrebări, paznicii din fondul Valea Drăganului, Rus şi Tomele, dar şi Chindlea, au recunoscut că ocupanţii maşinii "nu au fost văzuţi desfăşurând vreo activitate specifică braconajului, adică să urmărească şi să scotocească după vânat".

Unde mai pui că locul în care fuseseră opriţi clujenii se afla, de fapt, pe raza fondului Giurcuţa al Asociaţiei Vânătorul Alpin din Huedin, cel pe care Neag îl avea în grijă, şi nicidecum nu făcea parte din fondul Valea Drăganului, cum au fost acuzaţi. Ca urmare, în primăvara acestui an, pe 3 aprilie, procurorii au dispus scoaterea clujenilor de sub urmărire penală şi restituirea armei luate de Sava.

"Stai că trag!"

Povestea nu s-a terminat, însă, aici. Căci, la rândul său, paznicul Mircea Neag a reclamat abuzul la Parchetul Bihor. "Sava s-a comportat ca un interlop, nu ca un poliţist", a povestit BIHOREANULUI fratele lui Mircea Neag, Marius, vicepreşedinte al Asociaţiei Vânătorul Alpin Huedin. "Când a fost oprit, fratele meu a încercat să lămurească lucrurile, dar poliţistul n-a vrut să audă nimic. Şi-a scos pistolul, l-a pus pe bord, ameninţându-l că îl împuşcă şi spunându-i să bage la cap, că el a mai împuşcat un om, nu se fereşte!", a explicat Marius Neag.

Clujeanul afirmă că, de fapt, "acţiunea" ofiţerului orădean a fost doar o demonstraţie de forţă menită să-l intimideze pe fratele său pentru ca acesta să nu-l ia la întrebări pe el şi pe cei doi tovarăşi ai săi. "Erau trei persoane, poliţistul şi încă doi, toţi înarmaţi cu arme de vânătoare. Mă întreb ce făceau în pădure în miez de noapte!?", zice Neag.

Poveşti vânătoreşti

Un răspuns l-au dat, acum, anchetatorii DNA, care au preluat ancheta în cazul poliţistului. Procurorii spun că Sava a abuzat de funcţie, ridicând arma paznicului fără niciun temei, pentru că se temea să nu fie descoperit că... braconează!

Din cercetări a reieşit că, în august 2012, Sava şi Chindlea îşi luaseră autorizaţie de vânătoare pentru fondul Valea Drăganului, dar în noaptea de 22/23 august şi-ar fi încercat norocul pe fondul de vânătoare vecin, unde nu aveau dreptul să intre. Mai mult, au pornit la vânătoare cu o maşină cu proiector luminos pe capotă şi dotaţi cu sistem de termoviziune, pentru vedere pe timp de noapte. Ceea ce, spune legea, se consideră braconaj, vânătoarea nocturnă fiind permisă doar la pas, cu pândă în locuri fixe şi fără accesorii de genul proiectoarelor ori sistemelor de termoviziune, interzise cu desăvârşire.

E abuz!

Joia trecută, ofiţerul a fost inculpat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă pedepsită de Legea anticorupţie (78/2000) cu închisoare între 3 şi 15 ani. Totodată, ofiţerul a primit  interdicţia de a părăsi oraşul pentru următoarele 30 de zile şi a fost obligat să-şi predea toate armele până la finalizarea anchetei.

Acuzaţiile au fost comunicate în aceeaşi zi şi conducerii Poliţiei Bihor, Sava fiind imediat înlocuit de la conducerea Serviciului Arme şi Muniţii. Chemat să-şi spună punctul de vedere, şeful Inspectoratului, chestorul Liviu Popa, a refuzat orice comentariu.

Nici comisarul şef Gheorghe Sava nu a fost de găsit: a intrat în concediu medical şi a refuzat să răspundă la apeluri ori la mesajul care i-a fost transmis pe mobil. E sigur însă că, în cazul în care acuzaţiile formulate împotriva sa se confirmă, cea mai mică problemă va fi să-şi pună puşca-n cui. Asta în comparaţie cu restul pedepselor pe care le riscă!


CONTROVERSAT
Comisarul tare-n pumni

Şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice Bihor a devenit cunoscut în urmă cu 12 ani. În aprilie 2001, tânăr locotenent fiind, a împuşcat în cap un urmărit general, în timp ce respectivul încerca să scape dintr-un filtru al Poliţiei organizat în Gara Velenţa. Acuzat la acea vreme de abuz de către apărători ai drepturilor omului, Sava a fost scos nevinovat de Parchetul Militar.

În 2006, ofiţerul a fost anchetat de Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliţiei în urma unei reclamaţii făcute de inspectorul ITRSV Florin Tăut, care l-a prins la vânătoare cu o autorizaţie la care fusese ataşată o chitanţă emisă pe numele altei persoane, iar cu o altă ocazie că ar fi mers la vânătoare neînsoţit, ceea ce legea asimilează braconajului.

Numele ofiţerului a apărut şi într-una din anchetele BIHOREANULUI referitoare la fraudele clanului Maghiar. Sava era unul din privilegiaţii care participau fără să scoată vreun ban din buzunar la vânătorile organizate pe şest pe fondul de vânătoare Sântimbreu, aparţinând Universităţii.

Tot BIHOREANUL a dezvăluit că în 2007 Sava a mai avut acuzaţii de abuz. A fost reclamat la Parchetul Curţii de Apel Oradea de un tânăr din Hidişelul de Sus, Ioan Bot, care susţinea că ofiţerul l-a bătut şi ameninţat cu arma, în timpul unei anchete demarate împotriva sa, ca să-l oblige să declare ce n-a făcut.

De fiecare dată, cercetările demarate împotriva lui Sava au fost închise fără ca acesta să fie tras la răspundere, concluzia fiind aceeaşi: că acuzaţiile nu se confirmă.