Oradea își respectă tradiția de a-și începe festivitățile dedicate zilei orașului cu premierea elevilor medaliați în precedentul an școlar la olimpiadele internaționale sau naționale, ori care au terminat cu media 10 examenele de Evaluare națională și Bacalaureat.

Sâmbătă, în deschiderea manifestărilor dedicate Oradiei, aproape 300 de elevi orădeni și profesorii lor au fost premiați de reprezentanții Primăriei Oradea, adică de primarul Florin Birta, viceprimarii Antonia Nica și Teofil Filimon, secretara Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei, și de inspectorul școlar general Horea Abrudan.

Mai precis, au primit premii 279 de elevi și 139 de profesori care i-au pregătit.

„Această zi este despre dvs și pentru dvs și vă mulțumesc pentru rezultatele pe care le aveți și pentru cinstea și onoarea pe care o faceți orașului. Știu că nu este ușor într-un sistem de educație care nu este perfect să aveți aceste rezultate”, le-a spus laureaților edilul Oradiei.

Tot Birta a subliniat că numărul elevilor premiați crește anual, motiv pentru care festivitatea din 2024 s-a ținut la Filarmonică, și nu în sala mare a Primăriei Oradea, unde nu ar mai fi încăput. „Sper ca de la an la an să căutăm săli tot mai mari ca să premiem excelența în Oradea”, a declarat Birta, numindu-i pe laureați „ambasadorii Oradiei”.

Primarul a mulțumit pentru eforturile făcute nu doar elevilor și profesorilor, ci și părinților, iar apoi a mai spus că toți laureații sunt „dovada vie că învățământul de calitate este fundamentul progresului într-o comunitate și noi toți suntem martorii acestui adevăr”.


Șerban Pârvulescu (foto) a fost premiat pentru medalia de aur obținută la olimpiada internațională de informatică

După ce au fost felicitați și de inspectorul școlar general Horea Abrudan, fiecare elev și profesor a fost chemat pe scena Filarmonicii, în aplauzele audienței. Fiecare elev a primit un premiu în bani și un rucsac personalizat cu logoul Oradiei, iar cadrele didactice au primit la rândul lor bani, o carte și un stilou de asemenea personalizat.

Sumele acordate ca premii au fost stabilite printr-o hotărâre de Consiliu Local luată în luna septembrie. Cele mai mari premii, de 5.000 de lei și de 2.500 lei, s-au acordat pentru elevii cu aur, respectiv bronz la olimpiade internaționale, iar câte 1.000 de lei au primit elevii care au luat premiul I la olimpiade naționale și zeciștii examenelor naționale. Celelalte sume au fost între 700 și 200 de lei, în funcție de performanță și de tipul de concurs.

După mai bine de o oră, cât timp a durat ca toți premianții să fie chemați pe scenă, ceremonia s-a încheiat cu un scurt discurs ținut de singurul elev din Oradea care vara aceasta a luat 10 la Bacalaureat, Rareș Bîte (foto jos, în centru), care a mulțumit pentru că valorile sunt evidențiate în Oradea.

Apoi, corul Filarmonicii din Oradea a cântat, împreună cu publicul, celebra melodie "We Are the Champions", în cinstea tuturor copiilor și adolescenților care sunt cu adevărat campionii orașului.

Festivitatea de sâmbătă dimineață i-a adus pentru prima oară împreună și pe viitorii consilieri locali ai Oradiei, care au câștigat un mandat la alegerile din vara recent încheiată.

Ziua orașului continuă sâmbătă cu o ședință festivă de Consiliu Local și festivități în centrul municipiului.

Lista completă a premianților:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!