Investitorii elveţieni privesc cu interes Oradea şi judeţul Bihor. O misiune economică elveţiană condusă de ambasadorul în România, Jean-Hubert Lebet, s-a întâlnit marţi şi miercuri cu reprezentanţii mediului de afaceri bihorean pentru a lega contacte în vederea unor viitoare colaborări între firmele din cele două ţări.

Delegaţia s-a mai întâlnit cu prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, şi cu primarul Ilie Bolojan pentru a discuta modalităţile în care autorităţile judeţene şi locale se implică în sprijinirea investitorilor. "Pentru mine a fost o vizită favorabilă, încununată de succes", a declarat diplomatul.

Ambasadorul Elveţiei a apreciat deschiderea administraţiei judeţene şi locale faţă de mediul de afaceri, precum şi soluţiile găsite la provocările unei vieţi economice tot mai agitate. Jean-Hubert Lebet a exemplificat arătând că înfiinţarea şcolii profesionale Eurobusiness va folosi atât tinerilor aflaţi în căutarea unei slujbe, cât şi companiilor în căutare de personal calificat.

"Am văzut că opt companii au iniţiat un program de pregătire profesională a tinerilor pentru a-i învăţa meserii cu posibilitatea de a face practică în cadrul firmelor. În alte ţări astfel de programe de desfăşoară de mulţi ani şi sunt foarte utile. Acesta este şi motivul pentru care în Elveţia sunt foarte puţini şomeri", a declarat ambasadorul.

Nevoia de predictibilitate

Din delegaţia condusă de excelenţa sa Jean-Hubert Lebet au mai făcut parte adjunctul său, Marc Bruchez, directorul executiv al Camerei de Comerţ Elveţia - România, Genţiana Avrigeanu, şi Francois Petry, CEO Holcim România.

Familiarizat cu mediul de afaceri local, acesta din urmă a arătat că România se află într-o concurenţă dură cu ţări precum Polonia sau Bulgaria pentru atragerea de investiţii. "Este nevoie de transparenţă şi de predictibilitatea a legilor şi taxelor pentru ca oamenii să fie siguri că atunci când investesc în România vor face profit pe temen lung", a spus Petry. Directorul Holcim a precizat însă că schimbările din ultima perioadă se fac în bine.

La rândul său, ambasadorul Jean-Hubert Lebet a mai spus că România are nevoie de îmbunătăţiri de imagine. "Imaginea României în străinătate nu este foarte bună, iar acest lucru trebuie corectat", a declarat acesta. Ambasadorul Elveţiei a mai spus că până şi românii sunt excesiv de critici cu ei înşişi. "Românii se critică prea mult! Vedeţi veşnic părţile rele, deşi aveţi foarte multe atuuri: aveţi o ţară frumoasă, aveţi oameni educaţi care vorbesc limbi străine, un potenţial imens de dezvoltare şi aveţi siguranţă. Dacă vrei să mergi noaptea pe jos în Bucureşti, în Oradea, sau în altă parte, o poţi face fără probleme", a spus Lebet.

În încheierea vizitei la Oradea, misiunea economică elveţiană a vizitat parcul industrial Eurobusiness. În judeţul Bihor funcţionează peste 52 de firme cu capital elveţian, printre care AstorMuller din parcul industrial şi Romcom din strada Gheorghe Doja.