Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, aflat într-o vizită de o zi şi jumătate în Bihor, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Radu Ţîrle, a declarat că ţara sa "spune da" intrării României în Spaţiul Schengen, însă... nu acum.

"Sunt multe neînţelegeri în această chestiune. Franţa nu se opune admiterii României în Spaţiul Schengen. Este o eroare să se creadă acest lucru", a declarat ambasadorul Henri Paul într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi, răspunzând astfel unei întrebări asupra intenţiei autorităţilor de la Paris de a se opune sau de a sprijini aderarea României la Spaţiul Schengen.

Ambasadorul Franţei a atras atenţia că, deşi ţara sa nu se opune aderării României, există state europene nemulţumite de ritmul şi rezultatele luptei împotriva corupţiei, ceea ce face imposibil un consens pentru admiterea noastră în Schengen, în acest moment.

"Pentru decizia definitivă de primire a României în Spaţiul Schengen este necesară o unanimitate a statelor europene. Astăzi, trebuie să recunoaştem, această unanimitate nu există. Noi spunem da perspectivei intrării României în Spaţiul Schengen. Dar noi spunem că nu trebuie precipitate etapele. E clar că intrarea în Spaţiul Schengen face parte dintr-un tot, face parte mai ales dintr-o ambianţă generală, dintr-un climat care, la nivelul statelor europene, a fost deteriorată, trebuie să recunoaştem, de ultimul raport al Comisiei Europene în domeniul cooperării pe Justiţie. Noi spunem că ar trebui ca acest raport al Comisiei să fie mai pozitiv în ce priveşte progresul României în lupta împotriva corupţiei, iar în aceste condiţii am putea avea un acord al statelor europene pentru admiterea României", a spus ambasadorul Franţei, Henri Paul.

Reprezentantul diplomatic al Franţei s-a aflat de luni seară până marţi la prânz în Oradea, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle. El a participat la o recepţie cu cei mai importanţi oameni de afaceri francezi din judeţ şi a vizitat punctul de trecere a frontierei Borş.