Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, a vizitat Oradea timp de două zile, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, participând luni seară, împreună cu acesta, la o recepţie în prezenţa reprezentanţilor celor mai importante 20 din cele 98 de firme cu acţionariat francez din Bihor.

Marţi, la sediul Consiliului Judeţean, ambasadorul Franţei, care a fost însoţit de o echipă formată din patru colaboratori, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că este pregătit să ofere autorităţilor din Bihor şi Oradea susţinere pentru patru domenii pe care le consideră de interes comun: sănătatea (Henri Paul fiind, în anii '90, secretar de stat în Ministerul francez al Sănătăţii), educaţia, agricultura şi urbanismul.

Gata de ajutor

"Consider că descentralizarea în sistemul sanitar este o miză foarte importantă, iar noi avem o experienţă mare în acest domeniu", a spus ambasadorul, adăugând că Franţa are un interes major şi în dezvoltarea relaţiilor de colaborare din sistemul de învăţământ: "Există deja colaborări la nivelul şcolilor, Universitatea Oradea derulează peste 30 de parteneriate cu instituţii de învăţământ superior din Franţa, dar am constatat că nu există în Oradea niciun liceu cu secţie specială de predare în limba franceză".

În ce priveşte cooperarea în domeniul agricol, reprezentantul diplomatic a amintit că înfiinţarea Camerelor Agricole la nivelul consiliilor judeţene din România s-a făcut tot după un model francez, iar autorităţile locale care au asemenea structuri ar putea profita de experienţa franceză inclusiv pentru a realiza formarea profesională a unor specialişti în acest sector, astfel încât să poată acorda un sprijin concret fermierilor din România.

De altfel, sub acest aspect, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a precizat că, "la cererea multor fermieri francezi, după ce i-am ajutat să facă schimburi de experienţă în Cehia şi în Slovacia, le vom facilita asemenea schimburi de experienţă şi în Franţa, unde vor face următoarea vizită".

În fine, în ce priveşte mâna întinsă a ambasadorului francez în chestiuni de urbanism, ahitectură şi patrimoniu, Henri Paul a precizat că va sprijini cuprinderea Oradiei în reţeaua de promovare a arhitecturii Art Nouveau, care funcţionează în Franţa, scopul fiind acela de a stimula potenţialul turistic al Oradiei.

Investiţii cu condiţii

Întrebat care anume sunt dificultăţile pe care oamenii de afaceri francezi din Bihor le întâmpină, ambasadorul a spus că este vorba despre aceleaşi probleme existente în întreaga ţară. "Investitorii francezi sunt interesaţi de aceleaşi lucruri ca peste tot: transparenţă, predictibilitate, impozite nu foarte ridicate şi stabilitatea monedei. Nu am cifre, dar este cert că investitorii francezi continuă să fie interesaţi de România, mai ales în agricultură şi industria alimentară, în infrastructură şi în asistenţa medicală", a spus diplomatul francez.

Prezent şi el la conferinţa de presă, prefectul Gavrilă Ghilea şi-a exprimat speranţa că ambasadorul Franţei va sprijini şi obiectivul aderării României la Spaţiul Schengen. "Totdeauna, în momentele cruciale, Franţa ne-a susţinut şi avem convingerea că ne va susţine şi de data aceasta, pentru aderarea la Spaţiul Schengen", a spus prefectul Gavrilă Ghilea.

Înfrăţire cu Nancy

Ambasadorul Franţei a avut marţi şi o întâlnire cu primarul Ilie Bolojan, în cadrul căreia a discutat despre învăţământul din oraş şi despre posibilitatea reintroducerii claselor bilingve româno-franceze la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, începând cu anul şcolar 2011-2012.

În ce priveşte relaţiile de colaborare în domeniul arhitecturii urbane, ambasadorul şi primarul au discutat despre introducerea Oradiei în Reţeaua Europeană a Oraşelor Art Nouveau, precum şi o posibilă înfrăţire cu oraşul francez Nancy, în scopul promovării patrimoniului arhitectural şi cultural orădean.

De asemenea, s-a considerat oportună organizarea de către administraţia locală, în luna mai a anului viitor, a unui seminar pe teme de cooperare economică, culturală şi turistică, împreună cu Centrul Cultural Francez din Cluj Napoca.

În fine, ambasadorul Franţei şi-a arătat disponibilitatea în ceea ce priveşte promovarea Parcului Industrial în rândul investitorilor francezi, interesaţi să investească în această regiune.