Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Hans Klemm, s-a îndrăgostit de Oradea. La o săptămână după ce a vizitat pentru a doua oară oraşul de la acreditarea sa, cu doi ani în urmă, şeful reprezentanţei diplomatice americane a postat pe Facebook o înregistrare realizată la Oradea, în curtea Bibiliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, în care îndeamnă vizitatorii paginii sale de pe reţeaua de socializare să viziteze Oradea, argumentând că este „încântătoare”.

Filmul redă imaginea ambasadorului şi ale locurilor şi momentelor pe care le-a considerat emblematice – Primăria Oradea, Sinagoga Neologiă, Prefectura şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, într-o derulare ce se întinde pe doar 41 secunde, cu următorul comentariu: „Vă rog să vizitaţi oraşul. Multe oraşe din România au centre istorice: Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Alba Iulia, dar cred că Oradea a reuşit poate cel mai bine să facă investiţii în reconstruirea şi renovarea centrului său istoric. Este foarte frumos”.

De asemenea, înaltul diplomat mărturiseşte că în seara de dinaintea întâlnirilor pe care le-a avut în Oradea cu liceeni de la Gojdu, oficiali locali şi reprezentanţi ai Comunităţilor Evreilor, s-a plimbat prin centrul oraşului, mărturisind că: „E încântător şi transmite atât dinamismul, cât şi imaginea tipic românească a ceea ce reprezenta o capitală aici, în această ţară”.

De miercuri seară până joi dimineaţă, postarea ambasadorului american a fost vizualizată de peste 9.200 de ori, generând totodată numeroase comentarii. „Da, centrul istoric al Oradiei este foarte frumos după renovare, Oradea fiind un centru istoric important, dar şi turistic inclusiv prin împrejurimile sale”, a arătat un vizitator, în timp ce un altul a adăugat „Felicitări, domnule Bolojan!”. „Vizitați Oradea, e unul dintre cele mai frumoase orașe din România, dacă nu cel mai frumos!”, a întărit un altul.

Săptămâna trecută, ambasadorul Hans Klemm şi-a exprimat aprecierile faţă de Oradea încă înainte de finalul vizitei, declarând BIHOREANULUI – într-un interviu acordat în exclusivitate – că a fost „foarte impresionat de dezvoltarea acestei părţi a ţării” şi că regretă că nu a putut petrece aici mai mult timp, „dar voi schimba acest lucru şi voi veni mai des aici, pentru a înţelege mai bine această parte înfloritoare a României”.

Postarea Ambasadorului Hans Klemm referitoare la Oradea o puteţi vedea aici: