Cel mai înalt reprezentant diplomatic al SUA în România, ambasadorul Adrian Zuckerman, a vizitat vineri Oradea, declarându-se încântat de oraş şi spunând că este un model de dezvoltare celelalte oraşe ale ţării.

Oficialul american a făcut o donaţie de cărţi Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai şi s-a întâlnit cu primarul Florin Birta, iar la final a transmis că „viitorul României este enorm dacă se fac lucrurile astea”: eradicarea corupţiei, respectarea domniei legii şi elaborarea de legi care să încurajeze dezvoltarea economică.

O tradiţie, donarea de cărţi

Puţin după ora 9.00 a dimineţii, după ce cu o zi înainte participase în Timişoara şi în Arad la comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989, ambasadorul Americii a fost primit în Oradea la Biblioteca Judeţeană de directoarea instituţiei, la fel cum în urmă cu doi ani o făcuse şi cu predecesorul lui Adrian Zuckerman, Hans Klemm, care venise tot pentru a dona cărţi, de data asta fiind vorba despre aproape 100 de titluri pentru înzestrarea aşa-numitului American Shelf (Raftul American).

Născut şi crescut în România până la vârsta de 9 ani, diplomatul a salutat şi a vorbit cu toată lumea în limba română în timpul turului prin Bibliotecă, la secţiile Comunicarea Colecţiilor, Mediatică, Ludotecă şi secţia pentru Copii, la Colecţiile speciale şi în Depozitul de Carte veche.

A cerut autograf

Ambasadorul a zăbovit mai mult în sala de lectură Carte veche, unde bibliotecarul Silviu Sana, istoric de profesie, i-a prezentat o hartă a Europei din 1730, cel mai vechi incunabul din patrimoniul instituţiei, datând din 1461 (la şase ani după Biblia lui Gutenberg), dar şi fotografii prezentându-l pe Regele Mihai la tinereţe.

Acelaşi Sana l-a surprins pe diplomat oferindu-i cea mai recentă lucrare a sa, o carte tipărită chiar anul acesta în limba engleză, „The Forbbiden Church” („Biserica interzisă”), despre calvarul îndurat de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, sub regimul comunist. „O să o citesc”, s-a arătat ambasadorul interesat, surprinzând la rându-i asistenţa, deoarece a solicitat un autograf.

La finalul turului, diplomatul a declarat că este „o mare plăcere” să vadă Oradea, unde a venit pentru prima oară, făcând schimb de cadouri protocolare cu gazdele de la Bibliotecă: primind monografii despre Bihor şi oraş, dar şi o „licoare” tradiţională, despre care a spus în glumă că o va gusta „numai după ce vorbim cu presa”, iar la schimb oferind o lucrare despre Biblioteca Congresului (Parlamentului) de la Washington.

Oradea, „model pentru alte oraşe”

După vizita la Biblioteca Judeţeană, reprezentantul SUA în România s-a întâlnit şi cu primarul Oradiei, Florin Birta, cu care a discutat în biroul acestuia mai bine de o jumătate de oră, neobişnuit de mult după normele protocolare, făcând jurnaliştii să aştepte declaraţia de după. De altfel, Adrian Zuckerman a fost ulterior la fel de generos cu superlativele.

Întâlnire primarul Florin Birta, ambasador Adrian Zuckerman

„E un oraş foarte, foarte, foarte frumos, şi ce s-a întâmplat în Oradea în ultimii 10-12 ani e uimitor, un model pentru alte oraşe din România, şi sper ca şi alte oraşe să se dezvolte la fel. Eu totdeauna am spus că România are un potenţial uimitor de dezvoltare”, a spus ambasadorul, adăugând că „noi, de la Ambasadă, suntem pregătiţi să ajutăm Oradea în orice fel ca să continue această dezvoltare, şi aştept să revin în viitorul apropiat şi să discutăm căi specifice prin care putem colabora cu oraşul”.

„Viitorul României este uimitor dacă...”

Pe de altă parte, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor orădeni, ambasadorul SUA a arătat ceea ce consideră SUA că trebuie să facă România pentru a avea succes şi a se dezvolta

„America este cel mai important prieten al României, şi oamenii nu trebuie să uite asta, nici oamenii din România, nici alţii, din afara României. Cel mai mare lucru care trebuie în România este să fie respectat statul de drept, trebuie să fie eradicată corupţia endemică şi au fost făcuţi paşi mari în direcţia asta, anul acesta, şi trebuie să fie legi care încurajează dezvoltarea României şi libera concurenţă. Viitorul României este uimitor dacă se fac lucrurile astea (...) Baronii roşii nu ar mai trebui să fie în Guvern, în Parlament, organizaţiile criminale, traficul de persoane, trebuie terminate, şi trebuie să fie o piaţă liberă. România va avea un viitor de succes dacă lucrurile astea se fac”, a spus ambasadorul.

Atenţie la extremism

De asemenea, solicitat să comenteze recentele alegeri parlamentare şi intrarea în legislativ a AUR, diplomatul a transmis un mesaj lămuritor: „A fost o alegere, oamenii au votat, am auzit unele lucruri care s-au spus de membrii AUR. Sper că am înţeles prost, dar America şi Guvernul din România şi majoritatea oamenilor din România sprijină toleranţa, respectul pentru oameni şi decenţa. Oamenii care nu sprijină aceste principii nu au suportul nostru”, a spus cu tâlc ambasadorul Adrian Zuckerman.

Diplomatul şi-a încheiat vizita în Oradea cu o oprire la sediul Comunităţii Evreieşti din Oradea, unde a fost primit de preşedintele acesteia, Felix Koppelmann.