Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a vizitat Oradea în cursul serii de miercuri şi al zilei de joi, având un program încărcat, dar discret, care nu a fost anunţat public nici de reprezentanţa diplomatică, nici de autorităţile locale.

„Impresionat”

Oficialul american a sosit la Oradea miercuri seară, când, după cum avea să declare BIHOREANULUI, s-a plimbat prin centrul oraşului, declarându-se „impresionat” de faptul că a remarcat mai multe clădiri restaurate decât la precedenta sa vizită, în octombrie anul trecut.

Joi dimineaţă, la ora 9, Hans Klemm a avut la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu o dublă întâlnire, cu elevii şi cu profesorii acestei şcoli, temele de discuţie fiind atât activităţile şcolare, cât şi cele extracuriculare ale acestora. Potrivit gazdelor, diplomatul „nu a ţinut prelegeri şi nu a făcut prezentări nimănui”, ci şi-a întrebat interlocutorii în ce fel de proiecte sunt implicaţi şi ce proiecte comune, americano-române, i-ar interesa să deruleze.

Ulterior, la ora 10:30, la sediul Prefecturii, ambasadorul SUA a purtat un dialog cu prefectul Ioan Mihaiu, cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor.

Plan pentru afaceri

Conform unui comunicat remis presei după întrevedere, aceasta „a avut ca scop întărirea relaţiilor de colaborare economică şi culturală cu reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice din Bihor”, gazdele prezentând avantajele competitive ale zonei din punct de vedere economic, turistic şi al deschiderii faţă de mediul de afaceri.

„În discuție au mai fost abordate teme legate de corelarea formării profesionale de realitățile economice locale şi de gestionarea și protejarea patrimoniului cultural”, a mai arătat Prefectura, adăugând că ambasadorul SUA şi-a exprimat intenţia ca la începutul anului viitor să organizeze un eveniment dedicat mediului de afaceri din Bihor.

De asemenea, ambasadorul Klemm a vizitat şi sinagoga ortodoxă din strada Mihai Viteazul, recent reabilitată, aici având şi o întâlnire cu reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Oradea.

Viitorul României

„Sunt foarte impresionat de dezvoltarea care a apărut aici. În această dimineaţă am fost la Colegiul Gojdu şi am întâlnit elevi de acolo, fiind foarte impresionat de educaţia lor, de maturitatea, pregătirea şi deschiderea lor spre lume. După cum le-am spus ulteriorul prefectului, preşedintelui (n.r. - CJ) şi primarului (n.r. - Oradiei), dacă acesta este viitorul României, aceşti tineri arată că viitorul se anunţă strălucit”, a declarat în încheierea vizitei ambasadorul SUA, în exclusivitate pentru BIHOREANUL.

„Regret că nu am putut petrece mai mult timp în Oradea, mi-aş fi dorit şi voi încerca să schimb asta şi să mai fac vizite aici. Făcând asta, voi putea să văd, să înţeleg mai bine această parte înfloritoare a României”, a mai spus oficialul american.

Interviu exclusiv

De altfel, tot în exclusivitate, reprezentantul SUA a acordat publicaţiei noastre şi un interviu pe teme de actualitate, inclusiv locale.

Textul acestuia, care va fi publicat în ediţia tipărită de luni, 13 noiembrie, „acoperă” de la motivele pentru care ambasadorul pledează constant pentru respectarea legii, independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei - fapt ce i-a atras nu doar critici, ci chiar şi insulte din partea unor reprezentanţi ai PSD - până la felul în care Hans Klemm consideră că ţara sa şi cultura acesteia pot fi mai bine cunoscute de către români, ceea ce îi place în Oradea în mod deosebit, precum şi şansele unor noi investiţii americane, pe lângă cele deja existente.