DSP Bihor, managerii spitalelor şi cei ai serviciilor medicale de urgenţă din judeţ au luat noi decizii în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri Covid. Pentru că Ambulanţa este sufocată de apelurile telefonice ale bihorenilor care vor să fie testaţi PCR gratis şi de la domiciliu, în recoltarea probelor biologice vor fi implicate şi 5 Centre Medicale de Permanenţă din judeţ. Este vorba despre cele din Săcueni, Dobreşti, Cefa, Bratca şi Pomezeu.

SAJ Bihor, sub presiune

De aproape trei săptămâni, activitatea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor constă preponderent în prelevarea de probe biologice (exudat naso-faringian) de la bihorenii care, deşi în majoritatea lor nu prezintă urgenţe medicale, vor să fie testaţi gratis şi fără efort pentru depistarea Covid, sunând la 112 şi solicitând deplasarea unei ambulanţe la domiciliu.

„Am ajuns ca jumătate din apelurile pe care le primim să fie din partea celor care vor să fie testaţi gratis, la domiciliu. Bihorul a ajuns pe locul II în ţară la numărul de prelevări de probe biologice pentru testele PCR recoltate gratis, de la domiciliu, de echipajele Ambulanţei”, a declarat luni, pentru BIHOREANUL, dr. Liciniu Venter, managerul SAJ Bihor.

„Suntem apelaţi la adrese de unde ni se spune că toată familia are simptome, dar oamenii nu sunt totdeauna corecţi, exagerează”, se exprimă, elegant, dr. Venter. „Duminică am avut 105 apeluri pentru recoltarea de probe în vederea testelor Covid pe care le-am onorat, dar au mai fost încă 52 rămase în aşteptare pentru astăzi”, a mai spus şeful SAJ Bihor, adăugând: „Am ajuns să satisfacem greu urgenţele non-Covid din cauza numărului exagerat de apeluri Covid”.

50% din activitate

Potrivit dr. Venter, toate echipajele SAJ, din întregul judeţ, au fost dotate cu kituri pentru prelevarea de probe necesare testelor PCR, iar două echipaje au fost alocate exclusiv acestei activităţi.

„Numărul de apeluri la serviciile Ambulanţei a crescut în ultimele săptămâni cu 20%, de la 200 pe zi la 240-250 pe zi, din care jumătate sunt din partea persoanelor care solicită prelevarea de probe pentru testele Covid”, spune şeful SAJ Bihor.

În aceste condiţii, presiunea pe angajaţii Ambulanţei a devenit foarte mare, cu atât mai mult cu cât o parte din aceştia s-au infectat ei înşişi. „De la începutul pandemiei, 31 de colegi, asistente şi ambulanţieri, au fost infectaţi. În ultima săptămână, am avut 9 cazuri. Alţi colegi sunt izolaţi la domiciliu pentru că au fost în contact cu bolnavi Covid în familii”, mai explică dr. Venter.

5 centre de recoltare

Dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD, a declarat BIHOREANULUI că luni, până la ora amiezii, mai mult de 60% din apelurile prin 112 au fost făcute de persoane care solicitau testarea Covid la domiciliu şi gratuit: „Până la ora 14.00 au fost înregistrate 174 apeluri de acest fel, din care 140 au fost din partea celor care voiau să meargă ambulanţele la domiciliul lor şi să le recolteze probe biologice”.

Luni, însă, conducătorii sistemului medical din judeţ (managerii de spitale, şefii SAJ şi SMURD, precum şi DSP Bihor) au decis ca pentru diminuarea presiunii existente pe echipajele Ambulanţei să coopteze în procedurile de prelevare de probe biologice şi medicii de familie.

„În judeţul Bihor avem câteva zeci de Centre Medicale de Permanenţă, s-a decis ca 5 dintre acestea să devină centre de recoltare a probelor biologice pentru testarea PCR. Decizia a fost analizată de mai mult de o săptămână şi aprobată azi de DSP Bihor. Prin urmare, după ce decizia va fi implementată, ambulanţele nu se vor mai deplasa la domiciliile celor care susţin că au simppome şi că nu se pot deplasa pentru testare”, spune dr. Borcea.

De săptămâna viitoare

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, afirmă că decizia de implicare a medicilor de familie a fost discutată cu reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie, iar cele cinci centre medicale de permanenţă din judeţ unde se vor preleva probe biologice pentru testarea Covid au fost stabilite în cursul zilei de luni, după o discuţie cu coordonatorii acestora.

„Am discutat cu Asociaţia Medicilor de Familie şi cu Colegiul Medicilor de Familie din Bihor, iar cele cinci centre medicale de permanenţă au fost desemnate aşa încât să acopere arondarea teritorială a spitalelor din judeţ. Cele cinci centre sunt din Săcueni, Cefa, Dobreşti, Bratca şi Pomezeu. Personalul acestora va primi echipamente de protecţie, va fi instruit cum să facă prelevarea exudatului naso-faringian şi va fi plătit. Recoltarea nu va fi făcută în sediile centrelor de permanenţă propriu-zis, ci în alte spaţii. Asistentele care vor face prelevarea probelor biologice vor face un instructaj şi vor primi echipamente de protecţie”, spune şefa DSP Bihor.

Dr. Rahotă afirmă că, cel mai probabil, „activitatea de prelevare a probelor biologice în vederea testării PCR va începe în cele cinci centre de permanenţă de săptămâna viitoare”, până atunci tot SAJ ocupându-se de recoltarea de la persoanele care apelează la 112.

„Am pregătit procedurile”

Surse din sistemul sanitar judeţean afirmă că nu mulţi medici de familie sunt „încântaţi” să contribuie la efortul anti-Covid, ba dimpotrivă.

„Medicii de familie, din obişnuinţă, nu s-au implicat nici înainte de pandemie în acţiunile de prevenire şi combatere a unor boli, indiferent de natura lor. De exemplu, deşi există un Program Naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, finanţat de Ministerul Sănătăţii, foarte puţini îşi informau pacientele şi le trimiteau la procedurile de screening la cele două unităţi spitaliceşti din Oradea specializate”, afirmă un medic.

Dr. Hadrian Borcea susţine, însă, că de data aceasta medicii de familie care lucrează în centre de permanenţă trebuie să se implice, pentru că întregul sistem sanitar este sub presiune. „Am şi pregătit procedurile în baza cărora vor lucra cele cinci centre de permanenţă, după modelul centrelor de recoltare din ţări europene şi nu numai. Personalul acestor centre nu se va deplasa la solicitări, la domiciliul persoanelor, ci persoanele care vor să li se preleveze probe se vor deplasa la centre, iar ambulanţele se vor deplasa numai la cazurile urgente”, explică acesta.

Până în prezent, medicii de familie au acceptat doar să „monitorizeze” prin telefon starea persoanelor cu Covid aflate în izolare la domiciliu, fără simptome sau cu simptome foarte uşoare.