Răspândirea fără precedent a infectărilor cu SARS-CoV-2 și în județul Bihor, unde marți a fost înregistrat un nou record, cu 823 infectări descoperite în ultima zi, pune presiune, din nou, asupra capacității Serviciului de Ambulanță Județean de a răspunde solicitărilor pentru testare.

Dr. Liciniu Venter, directorul instituției, afirmă că trec și trei zile până ca echipajele să ajungă la bihorenii care cer să fie testați, fie că sunt solicitate testări rapide, fie că se cer teste PCR.

„De câteva zile, numărul solicitărilor de testare a crescut așa continuu, iar ieri am ajuns la peste 200 de cereri de testare în 12 ore în Oradea. Între momentul solicitării și deplasarea la locul solicitării trec deja două - trei zile”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, directorul executiv al SAJ Bihor. „Sunt tot mai multe apeluri din partea persoanelor care cer să fie testate”, adaugă dr. Venter.

Potrivit acestuia, din 11 echipaje alocate pentru Oradea pe timp de zi, 4 – între care și unul cu o mașină și șofer oferite de clubul Rotary – au fost alocate exclusiv pentru testare, însă și celelalte echipaje fac testare dacă ajung la un caz solicitat pentru alte urgențe și medicii ori asistenții au suspiciuni de infectare cu Covid a persoanelor.

Dr. Venter precizează că personalul SAJ Bihor face pe de o parte teste rapide, dar și recoltează probe biologice pentru testarea PCR.

„În conformitate cu definiția de caz, dacă o persoană este nevaccinată și acuză simptome de Covid, se face un test rapid. Dacă rezultatul iese negativ, se face și test PCR. Dacă rezultatul iese pozitiv, atunci acesta este introdus direct în aplicația Corona Forms”, explică șeful SAJ Bihor.

Pe de altă parte, dacă o persoană vaccinată are simptome de Covid se face direct testarea PCR.

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, marți a fost consemnat un nou record în ce privește numărul de noi cazuri SARS-CoV-2 depistate în Bihor într-o singură zi: 823 persoane cu Covid, dintre care aproape 70 sunt reinfectări. De asemenea, 93 sunt copii cu vârste de până în 14 ani.