Se ascut săbiile în Consiliul Local Oradea. Discursul politic se radicalizează pe fondul unor relaţii tot mai tensionate între puterea PNL şi opoziţia PSD-UDMR din plan local.

Dezbaterea structurii organizatorice a Spitalului Clinic Judeţan de Urgenţă şi a Spitalului Municipal Gavril Curteanu, altfel o formalitate în condiţiile în care întreaga responsabilitate revine conducerilor celor două instituţii spitaliceşti, a degenerat joi într-un schimb de replici usturător între primarul Ilie Bolojan şi liderul opoziţiei PSD, Liviu Sabău Popa.

Director economic la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor (SAJ), social-democratul a făcut o intervenţie pe tema celor două puncte de pe ordinea de zi, cerând mai multe informaţii şi reuşind să îl enerveze pe primarul Ilie Bolojan cu solicitări pe care acesta le considera inutile.

"Cei care doriţi să vă informaţi vă rog să vă adresaţi conducerii executive a celor două spitale, altfel e doar o chestiune de imagine", a spus edilul.

Avarie la Ambulanţă!

Ilie Bolojan a răbufnit când Liviu Sabău Popa a propus înfiinţarea unui compartiment care să gestioneze problema transportului neasistat medical cu cele şase ambulanţe deţinute de cele două instituţii spitaliceşti.

"Dacă v-aţi fi îngrijit de această problemă nu v-ar fi îngheţat oamenii acum două săptămâni între Arad şi Timişoara, când au stat acolo patru ore cu ambulanţa defectă pentru că maşinile directorilor erau plecate", a atacat edilul.

Vizibil afectat de ieşirea primarului, consilierul PSD a sărit în apărarea colegilor săi de la Ambulanţă. "Dacă tot aţi ridicat problema, cele două maşini erau în curte, iar acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă echipajul echipajul nu ar fi luat decizia să schimbe maşina, mergând la drum cu una care nu era conformă", a replicat Sabău.

Afirmaţia social-democratului nu a făcut decât să toarne paie pe foc. "Tupeul este o practică clasică în anumite zone. Dacă maşinile celor doi directori erau în curte, întrebaţi de ce s-a dus directorul medical cu maşina proprie după oameni", a acuzat Bolojan, după care a închis microfonul, semn că refuza să mai spună altceva.

"Nu au stat în frig..."

Intervenţia edilului l-a descumpănit pe liderul grupului PSD, care a declarat ulterior pentru BIHOREANUL că nu se aştepta la o astfel de reacţie din partea primarului, cu atât mai mult cu cât acesta este conştient că Sabău are responsabilităţi exclusiv pe latura financiară a SAJ Bihor şi nu are coordonează activitatea de transport.

Liviu Sabău a explicat că incidentul amintit de Bolojan s-a petrecut la sfârşitul anului trecut, când una din ambulanţele care a transportat un pacient la Timişoara a avut o defecţiune pe drumul de întoarcere la bază, iar echipajul a trebuit să aştepte circa două ore sosirea maşinii de tractare. "Oamenii nu au stat în frig, pentru că maşinile au propriile lor instalaţii de încălzire, independente de funcţionarea motorului", s-a apărat Liviu Sabău.

Directorul economic al SAJ a insistat că ambele maşini ale directorilor erau în instituţie, deci puteau fi folosite la recuperarea echipajului, şi a declarat că ambulanţierii nu ar fi ajuns în această situaţie dacă nu ar fi înlocuit ambulanţa, cu îngăduinţa directorului medical Narcisa Maghiar, fapt pentru care aceasta s-a şi dus ulterior cu maşina personală să îşi aducă acasă colegii rămaşi în drum.

De altfel, Sabău a încercat să aibă o discuţie lămuritoare cu Bolojan după şedinţă, dar acesta i-a tăiat-o scurt. "Faceţi ce vreţi!", a spus Bolojan.

Servitutea trotinetei

Un schimb de replici, chiar dacă nu la fel de acid, au avut şi consilierii locali Huszar Istvan (UDMR) şi Florin Marinău (PNL).

La unul dintre punctele de pe ordinea de zi prin care Consiliul Local urma să aprobe, la cererea proprietarului, instituirea unui "drept de servitute de trecere, cu piciorul şi auto" udemeristul a făcut imprudenţa să îi ceară preşedintelui de şedinţă, Camelia Buhaş, modificarea titlului proiectului de Hotărâre de Consiliu Local. "Nu se poate căuta altă denumire? Pentru că drept de servitute este şi cu bicicleta...", a propus Huszar.

În replică, liberalul Florin Marinău, avocat de profesie, a intervenit fără a mai aştepta încuviinţarea lui Buhaş să ia cuvântul şi a spus că legislaţia face trimitere doar la servitutea de trecere cu piciorul sau autovehiculul. "Legea nu cunoaşte instituţia servituţii nici cu bicicleta, nici cu trotineta, nici cu altceva", a susţinut avocatul pe un ton ironic.

Descumpănit, Huszar a cerut intervenţia preşedintelui de şedinţă. "În ce calitate a intervenit domnul Marinău?", a întrebat-o udemeristul pe Camelia Buhaş. "În calitate de coleg", i-a replicat rapid, peste masă, Florin Marinău.

Disputa s-a stins abia după votarea proiectului de hotărâre. De altfel, Huszar Istvan a şi cerut cuvântul la încheierea şedinţei pentru a puncta încheierea disputei. "Nu permit şi nu accept din partea niciunui coleg să mi se facă observaţie. Eu înţeleg reacţia domnului Marinău, ştiu că este avocat, dar avem preşedinte de şedinţă care trebuie să intervină", a protestat udemeristul.