Amenajarea giraţiei din Centrul Civic se va face cu sistarea circulaţiei tramvaielor. "Începând cu 24 iulie se va suspenda circulaţia tramvaielor pe tronsonul Centrul Civic, staţia CFR Oradea, cimitirul Olosig. Nu va fi o perioadă uşoară nici pentru noi, nici pentru orădeni", a anunţat directorul OTL Csuzi Istvan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă în teren.

Managerul a spus că pe tronsonul afectat de lucrări se va înfiinţa linia de autobuz TRV 3 după numele Tramvaiului 3 care circula pe această rută. Linia de autobuz va porni din Centrul Civic şi va avea staţii în Bulevardul Magheru, peste drum de magazinul Crişul, la Staţia CFR Oradea, în strada Berzei, la capătul străzii Olimpiadei şi retur.

La ore de vârf autobuzele vor circula la un interval de 7 minute, iar în afara orelor de vârf şi în zilele nelucrătoare la un interval de 15 minute.

Pe toată perioada lucrărilor, biletele de călătorie folosite pe tramvai vor fi valabile şi pe autobuzele de pe aceeaşi linie. "Dacă un călător doreşte să ajungă din cartierul Nufărul la gară şi şi-a validat biletul de călătorie pe tramvai, acesta este valabil în continuare şi pe autobuzul înlocuitor de pe aceeaşi linie în limita a 60 de minute, interval suficient pentru efectuarea călătoriei", a spus directorul Csuzi.

Întreruperi de etape

Pentru a afecta cât mai puţin traficul în municipiu, intervenţiile la calea de rulare şi lucrările de înlocuire a macazelor se vor face pe etape. Prima etapă, în care va fi închisă circulaţia pe tronsonul Centrul Civic, Bulevardul Magheru, Parcul Liniştii, va dura până în 20 august, dată după care până la 5 septembrie va fi sistată circulaţia pe tronsonul Centrul Civic, strada Primăriei, Biserica Emanuel, Parcul Liniştii. În perioada 5-10 septembrie se va sista circulaţia tramvaielor pe strada Corneliu Coposu, iar din 10 până în 15 septembrie nu vor circula tramvaiele pe tronsonul Centrul Civic - strada Nufărului. "Dorinţa noastră este ca până în 15 septembrie, la începerea şcolii, toate lucrările să fie deja finalizate", a declarat Csuzi.

Lucrările de amenajare a giraţiei din Centrul Civic vor fi executate de firma Drumuri Bihor, care se va ocupa de infrastructură, în colaborare cu Rivara Cons, ce va face lucrările la calea de rulare. Investiţia se ridică la 7,7 milioane lei şi este necesară pentru redesenarea traseului liniei de tramvai astfel încât să fie eliminate curbele strânse din intersecţia străzii Cele Trei Crişuri cu Piaţa Independenţei, care periclitează siguranţa circulaţiei şi pot provoca defectarea noilor tramvaie Siemens.

Cu ocazia lucrărilor va fi înlocuită şina de tramvai pe o lungime de circa 1,3 kilometri şi vor fi montate şapte macaze noi, complet automate.