Comisarii Gărzii de Mediu (GNM) Bihor au amendat cu 50.000 lei firma Bene Internaţional, după ce BIHOREANUL a arătat că a ridicat mormane uriaşe de deşeuri electrice, în Tileagd, ocupând şi un drum.

După apariţia articolului de presă, comisarii de mediu au mers în control şi au constatat că lucrurile erau întocmai cum au fost reclamate de localnici: mormane uriaşe de deşeuri electronice şi electrice au fost abandonate pe jos, atât pe platforma propriu-zisă deţinută de Bene Internaţional, cât şi pe drumul de acces, pe care firma pretinde, de asemenea, că îl deţine.

Potrivit comisarului şef al GNM Bihor, Sever Şerbănescu, amenda a fost dată pentru că deşeurile erau depozitate direct pe sol, lucru interzis, motiv pentru care firma a primit şi dispoziţia să ridice deşeurile din toate zonele neimpermeabilizate.

În plus, comisarii de mediu au dispus şi ca firma să delimiteze cu exactitate depozitul, în prezent nefiind clar care sunt limitele terenului de 2,6 de hectare aflat în proprietatea firmei.

Pe de altă parte, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, instituţia care a eliberat autorizaţia de mediu pentru firma colectoare de deşeuri electrice şi electronice, trebuie să stabilească ce cantitate sau volum de DEEE-uri pot fi depozitate în spaţiul din Tileagd, o informaţie care nu reiese din actuala autorizaţie deţinută de Bene Internaţional.