Proprietarii de animale de curte sau de companie prinşi că nu-şi respectă obligaţiile şi le lasă fără adăpost corespunzător pe timp de ger, fără hrană şi apă ori asistenţă riscă o amendă uriașă, de până la 12.000 lei, avertizează poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor.

Doar în luna ianuarie, poliţiştii au aplicat 6 sancţiuni cu amenzi în valoare totală de 10.500 lei unor proprietari de animale care le-au lăsat fără adăpost corespunzător sau fără hrană şi apă suficiente. Într-o informare transmisă marţi, poliţiştii reamintesc că Legea privind protecţia animalelor îi obligă pe proprietari să se preocupe de siguranţa animalelor mai ales pe timp de vreme rea.

"Pentru ca animalele pe care le dețineți să nu fie afectate de ger, trebuie să le asigurați un adăpost corespunzător, acoperit, astfel încât acestea să nu fie nevoite să doarmă în zapadă, în apă sau în mizerie", se arată în comunicat, în care se recomandă ca, în cazul în care animalele sunt ținute într-un spațiu neîncălzit, apa să le fie schimbată la câteva ore, deoarece îngheață foarte repede, iar hrana să le fie aşezată în vase, nu aruncată în zăpadă.

"În situația în care prezintă degerături sau sunt inactive, prezentați-le de urgență la un cabinet veterinar", mai scrie în informare, atrăgându-se atenţia la faptul că animalele trebuie să aibă posibilitatea de mișcare și să simtă afecțiune, pentru a trece mai ușor peste stresul provocat de temperaturile scăzute.

Potrivit Legii privind protecţia animalelor, deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă; îngrijire şi atenţie, asistenţă medicală.

Pentru încălcarea obligaţiilor, legea prevede o sancțiune cu amendă între 3.000 și 12.000 lei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!