Președintele Klaus Iohannis vrea să fie senator, iar PNL se străduiește să-i asigure calea.

Potrivit hotnews.ro, liberalii au depus la Senat un proiect de lege care îi va permite președintelui să candideze la alegerile din 1 decembrie, deși Constituția îi interzice să fie membru într-un partid politic. În același timp, legea electorală obligă candidații aflați pe lista unui partid la alegerile parlamentare să fie membri în respectiva organizație.

Liberalii au găsit însă artificiul ca Iohannis să poată candida. 

„Președintele României, în funcție de data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte”, este singurul articol din proiectul depus de PNL.

Mandatul președintelui Iohannis se încheie pe 20 decembrie 2024.

Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a declarat la Digi24 că proiectul a fost scris de el și de liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, iar social-democrații au declarat pentru presa din Capitală că vor vota proiectul depus de liberali.

Legea electorală trebuie să fie modificată până la mijlocul lunii octombrie, data la care sunt depuse listele pentru parlamentare. 

„Scăparea” propusă de PNL nu e nouă: a mai fost folosită în urmă cu 20 de ani, de PSD, pentru Ion Iliescu, care, asemenea lui Iohannis, nu putea candida la alegerile parlamentare fiind președinte la final de mandat. 

Modificarea legislativă de atunci seamănă izbitor cu cea de azi. „Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și aceea de președinte”, prevedea legea 373 din 2004 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, care nu, însă, mai e valabilă între timp.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!