Dezvăluirile BIHOREANULUI privind furtul celor 73 de kilograme de minereu radioactiv din depozitul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) Ştei au provocat o adevărată dezbatere naţională săptămâna trecută.

Informaţiile au fost preluate de mass media din toată ţara, care au criticat atât faptul că autorităţile au ţinut incidentul secret, cât şi măsurile deficitare de pază a materialelor radioactive. Tuturor li se părea de neimaginat că dintr-o unitate de acest calibru, unde se manipulează materiale ce pot atenta la sănătatea publică, acestea pot să dispară fără a se şti când şi cum.

Cercetările de până acum demonstrează că lucrurile stau cât se poate de prost, iar primele măsuri au venit din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN) care a dispus deja sancţionarea CNU şi a firmei de pază locale. Iar ancheta abia a început!

A dispărut uraniu. Banal...

Cum se ştie, uraniul dispărut era păstrat în cilindri metalici sudaţi la ambele capete, într-un buncăr special din beton cu uşă metalică închisă cu lacăt, lângă linia ferată industrială din Ştei, care desparte punctul de lucru al CNU de o altă firmă din domeniul mineritului. Dispariţia celor 73 de kilograme de minereu radioactiv s-a descoperit pe 26 octombrie, când muncitorii CNU Ştei se pregăteau să ridice materialul pentru a-l trimite la fabrica de prelucrare de la Feldioara.

Incidentul a fost păstrat secret de autorităţi şi poate ar fi fost muşamalizat dacă nu era supus atenţiei opiniei publice de BIHOREANUL. Imediat, pentru a păstra aparenţele, Poliţia şi CNCAN s-au grăbit să minimalizeze cazul prin comunicate liniştitoare care arătau că dispariţia este, de fapt, o nimica toată. Dacă, de pildă, în primul comunicat reprezentanţii CNCAN s-au "scăpat" să vorbească despre etaloane ca despre "surse de radiaţii ionizante", implicit periculoase, în următorul se arăta că este vorba de "minereu sub formă de rocă şi nu de material radioactiv periculos". Nici ministrul Internelor nu vedea un pericol în furtul unor materiale dintr-o bază care gestionează materiale radioactive. "Acolo discutăm de un furt de fier vechi, nu de uraniu", a bagatelizat Igaş vineri, la Oradea.

Anchetă încrucişată

Pe de altă parte, însă, incidentul a declanşat anchete încrucişate ale mai multor instituţii. La Ştei fac verificări în prezent nu doar Poliţia şi CNCAN, ci şi Serviciul Român de Informaţii, plus inspectori din Ministerul Industriilor şi din Corpul de Control al CNU.

Săptămâna trecută, CNCAN a anunţat primele sancţiuni. "Ca urmare a evaluării efectuate de experţii noştri, au fost identificate neglijenţe în gestionarea activităţii curente, dar şi în aplicarea măsurilor de pază şi protecţie pe platforma Ştei. În urma investigaţiilor de până acum, CNCAN a luat măsuri de sancţionare contravenţională şi au fost dispuse, de asemenea, măsuri pentru remedierea problemelor identificate atât în activitatea curentă, cât şi în cea de protecţie fizică", a comunicat BIHOREANULUI preşedintele CNCAN, Vajda Borbala.

S-a lăsat cu sancţiuni

Sancţiunile au fost date atât CNU, cât şi firmei de pază, Nadine Serv SRL, care, potrivit unor surse neoficiale, presta servicii pe platforma Ştei deşi i se ridicase autorizaţia CNCAN pentru acest lucru, după ce, în urmă cu două luni, la o verificare, s-a descoperit că nu avea personal calificat. Patronul firmei, Doru Novăcescu, susţine, însă, că a fost sancţionat fără motiv. "Există un plan de pază, ni s-au dat anumite obiective, dar acel depozit nu se afla printre ele. Am fost amendaţi doar pentru că trebuia să se găsească un ţap ispăşitor", a declarat Novăcescu.

Sursele citate au mai dezvăluit BIHOREANULUI că, din cauza haosului găsit la Ştei, CNCAN ar fi extins ancheta şi verifică în prezent modul în care se gestionează sursele de radiaţii la toate punctele de lucru ale CNU. Ca să vezi: deci n-a fost chiar o nimica toată...


SABOTAJ LA PDL?
Politică radioactivă

Dacă prima ipoteză luată în calcul de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor, care cercetează cazul de la Ştei, era că materialul radioactiv a fost furat de hoţii de fier vechi, acum ofiţerii vorbesc şi de un presupus sabotaj care să forţeze schimbarea actualului şef al CNU Ştei, Florin Dobra, numit în 2009 prin intervenţia fostei deputate PDL Ionela Pop Bruchental, acum vicepreşedintă a Autorităţii Naţionale pentru Valorificarea Activelor Statului.

"N-ar fi de mirare să găsim ţevile ascunse printr-un alt depozit", a comentat şeful Poliţiei Bihor, Adrian Bucur, refuzând să intre în amănunte.