Alegerile locale s-au încheiat, dar aleşii continuă gherila politică, de-o parte liberalii, iar de alta pesediştii şi aliaţii lor udemerişti. Victime colaterale ajung, însă, proiecte edilitare ce ar trebui să crească gradul de confort şi civilizaţie al celor care le-au dat votul.

După ce luna trecută consilierii PSD din Ştei s-au împotrivit ridicării unui banal stâlp pe care să fie montat postul trafo pentru platforma de colectare a deşeurilor din oraş, zilele trecute a venit rândul unor aleşi liberali să se opună construirii unei grădiniţe pe care primăriţa PSD din Uileacu de Beiuş o vrea ridicată din fonduri europene nerambursabile. Situaţia e, totuşi, ceva mai nuanţată: comuna are deja o grădiniţă modernă, pentru care nu plăteşte niciun leu, doar că femeia s-a certat cu parohul reformat care o îngrijeşte gratis, fiindcă acesta a îndrăznit să-i ceară două maşini de lemne pentru încălzirea ei!

Sabotorii!

Angela Sabău, primar Uileacu de BeiuşPrimăriţa Angela Sabău (foto) e foc şi pară: a câştigat al doilea mandat şi are în Consiliul Local o majoritate formată din 5 consilieri PSD plus 2 UDMR, dar opoziţia celor 3 aleşi PNL şi a unuia de la PND i-a stopat demersurile pentru construirea unei grădiniţe pentru care comuna n-ar fi cheltuit niciun leu. "Grădiniţa ar costa 619.702 lei şi s-ar face din fonduri europene, prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală", s-a plâns femeia, marţea trecută, BIHOREANULUI.

"Am făcut proiectul printr-o firmă de consultanţă şi a venit de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale o comisie care ne-a spus că a fost aprobat, dar terenul, pe care este şi Primăria şi şcoala, trebuia dezmembrat aşa încât grădiniţa să aibă număr cadastral separat", zice primăriţa. Luna aceasta, adaugă ea, liberalii - care anul trecut aprobaseră în principiu obiectivul - au "trântit" hotărârea de dezmembrare fără de care proiectul nu poate înainta. "Din răutate, că ei sunt minoritari, şi din invidie, să nu cumva să fac ceva şi oamenii să mă aleagă tot pe mine şi peste 4 ani", zice, furioasă, Sabău.

Pro şi contra

La prima vedere, opoziţia liberalilor pare de neînţeles şi de neiertat. Cum să te împotriveşti unei investiţii "picate din cer"? Realitatea e, însă, mai nuanţată. "Comuna are o grădiniţă mai mare decât cea pe care o vrea primăriţa. E adevărat, localul aparţine Parohiei Reformate, căreia i-a fost retrocedat în anii ’90, dar niciodată Parohia n-a pus problema evacuării şi n-a cerut un leu chirie. Ba chiar suportă toate cheltuielile şi a renovat-o ca la oraş. Are de toate, săli luminoase, dormitoare separate, covoare frumoase, toalete cu chiuvete şi duşuri pentru copii, mobilier modern, jucării, iar în curte aparate de joacă din lemn făcute pe măsura lor", spune consilierul Boros Istvan, fost membru UDMR, trecut la PNL.

Bărbatul afirmă că deşi nici părinţii nu vor mutarea copiilor, nemaivorbind că numărul acestora e tot mai mic ("o singură grupă, cu 12 copii, şi o singură educatoare"), iar şcoala aflată peste drum are şi ea tot mai puţini elevi şi tot mai mult spaţiu nefolosit, primăriţa se încăpăţânează doar pentru că s-a certat cu tatăl lui, preotul paroh. "Tata a cerut Primăriei două maşini de lemne pentru încălzirea grădiniţei, dar primăriţa n-a vrut. Atunci a zis că o să ceară chirie 2.000 de lei pe an, ca să plătească din banii aceştia lemnele", explică Boros.

Ameninţaţi cu "amenda"

PNL-istul spune că pentru a elibera terenul noii grădiniţe, primăriţa a demolat peste noapte anexele şcolii, fără aprobarea Consiliului, iar cele câteva zeci de bascule de moloz le-a aruncat pe malul Crişului Negru. În plus, un alt liberal, Ioan Lezeu, susţine că Primăria ar trebuit să aibă alte priorităţi. "Nu există nici măcar un coş de gunoi la Criş, unde merg oamenii la scaldă. De drumuri nu mai zic, toate-s praf, neasfaltate!".

Perseverentă, Angela Sabău a convocat joia trecută, pentru a treia oară într-o săptămână, o nouă şedinţă extraordinară a Consiliului şi, pentru a convinge recalcitranţii să voteze dezmembrarea terenului, i-a ameninţat că altfel le impută costul studiului de fezabilitate. "A zis că noi ăştia din opoziţie o să plătim 20.000 lei", spune Boros.

Ambiţie sau interes?

Culmea, primăriţa recunoaşte că s-a gândit la asta, dar încă nu ştie exact suma. "Firma încă nu ne-a trimis factura", motivează Sabău, chit că preţul consultanţei trebuia stabilit prin contract, înainte de a comanda studiul.

Poate nu întâmplător, zic opozanţii, SF-ul a fost încredinţat unei firme din Oradea, SC Term SRL, ai cărei şefi, Christian Hornung şi Beko Andras, sunt personaje cunoscute "în breaslă". Cei doi au fost trimişi în judecată anul trecut de DNA tocmai pentru "învârteli" cu banii europeni pentru şcoli, grădiniţe şi drumuri comunale, în cârdăşie cu angajaţii unor primării, cărora le dictau inclusiv cine să câştige licitaţiile de execuţie a acestor lucrări.

Ceea ce ar putea explica, la o adică, şi "ambiţia" primăriţei din Uileac de a face musai grădiniţa, oricât de inutilă sau de puţin prioritară ar fi...