La câteva ore după ce actriţa Ioana Dragoş Gajdo, angajată a Teatrului Regina Maria, a făcut public faptul că s-a adresat Consiliului Judeţean Bihor cu o plângere prealabilă, solicitând revocarea unei Dispoziţii abuzive prin care preşedintele Pásztor Sándor a trimis în şomaj tehnic aproximativ 500 de angajaţi ai instituţiilor de cultură subordonate CJ Bihor, precizând că în caz contrar se va adresa Justiţiei, politicianul a dat publicităţii un răspuns sub forma unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simon Adrian.

Potrivit acestuia, vina o poartă chiar directorii instituţiilor de cultură, cărora politicianul doar le-ar fi făcut "recomandări", dar textul Dispoziţiei pe care el însuşi a semnat-o îl contrazice.

S-a "consultat" cu şefii

Susţinând că doreşte "o corectă informare asupra tematicii", reprezentantul CJ Bihor afirmă că prin Dispoziţia nr. 96 din 8 aprilie 2020, preşedintele Pásztor Sándor nu ar fi dispus, ci doar "a recomandat managerilor instituţiilor din subordine a căror activitate s-a redus temporar (din cauza pandemiei) aplicarea articolelor XI, XII şi XIII a OUG 30/2020", adică din actul normativ prin care Guvernul a reglementat regimul şomajului tehnic.

Potrivit comunicatului, Pásztor a emis Dispoziţia după ce s-ar fi consultat cu managerii Teatrului Regina Maria (Elvira Platon Rîmbu), Teatrului Szigligeti (Czvikker Katalin), Muzeului Ţării Crişurilor (Aurel Chiriac), Bibliotecii Judeţene (Ligia Mirişan), Filarmonicii (Meleg Vilmos) şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (Mircea Jacan), după ce "au avut loc trei întâlniri de lucru în cadrul cărora a fost analizată necesitatea instituirii acestei măsuri".

"Grupul de lucru"

Comunicatul afirmă că un "grup de lucru" (ai cărui membri nu sunt nominalizaţi) constituit printr-o altă Dispoziţie a lui Pásztor Sándor, şi anume Dispoziţia nr. 73 din 13 martie, "a decis luarea unor măsuri de limitare a impactului produs asupra bugetului Judeţului Bihor prin această situaţie şi a hotărât necesitatea suspendării contractelor individuale de muncă pentru acei angajaţi a căror activitate a fost redusă temporar".

De asemenea, purtătorul de cuvânt al CJ susţine că "încă înainte de 16 aprilie 2020 (n.r. – deci cu 8 zile după Dispoziţia prin care Pásztor a trimis în şomaj tehnic angajaţii instituţiilor de cultură!) fiecare manager a instituit un set de măsuri de reducere/suspendare a activităţii cu publicul, ceea ce a condus la reducerea semnificativă a activităţii acestor instituţii".

Ulterior Dispoziţiei, spune comunicatul, "fiecare manager a identificat angajaţii a căror activitate a fost redusă temporar şi a emis decizie de suspendare a contractelor individuale de muncă" pentru aceştia, ceea ce explică de ce numai aproximativ 500 de persoane din instituţiile de cultură au fost afectate de şomajul tehnic, nu toate, în condiţiile în care - aşa cum acuza actriţa Ioana Dragoş Gajdo - şefii instituţiilor nu s-au trimis în şomaj tehnic şi pe ei înşişi, ci au continuat să-şi încaseze salariile întregi.

Pe de altă parte, conducerea CJ îşi găseşte o scuză şi în faptul că "decizii similare au fost luate şi de alte UAT-uri, de la instituţii culturale din subordinea Primăriei Oradea sau a mai multor consilii judeţene".

Mitomanul Sanyi

În finalul răspunsului dat prin purtătorul de cuvânt, şeful CJ Bihor se apără prin faptul că la 29 aprilie (deci la 21 de zile după ce a semnat Dispoziţia) a cerut clarificări Ministerului Muncii şi Ministerului Culturii privind suportarea contravalorii indemnizaţiilor de şomaj din bugetul asigurărilor de şomaj, fără a primi răspuns.

Trebuie subliniat, însă, că Guvernul a anunţat că nu suportă aceste indemnizaţii pentru angajaţii instituţiilor subordonate unităţilor administrativ-teritoriale deoarece banii pentru salariile lor au fost cuprinşi în bugetele UAT-urilor.

Totodată, comunicatul trimis de CJ Bihor susţine că "preşedintele Pásztor Sándor a avut discuţii pe această temă cu prefectul judeţului Bihor, care la momentul respectiv nu a avut obiecţii privind demersurile întreprinse".

În realitate, prefectul Dumitru Ţiplea a declarat într-un interviu oferit BIHOREANULUI că, dimpotrivă, i-a semnalat lui Pásztor nelegalitatea pe care a comis-o şi, de altfel, i-a solicitat în scris, oficial, revocarea Dispoziţiei 96/8 aprilie 2020, precizând că în caz contrar se va adresa Justiţiei.

Dat de gol de semnătură

În comunicatul trimis de şeful CJ Bihor nu există, însă, niciun răspuns la întrebarea elementară, şi anume de ce Pásztor a trimis cu de la sine putere în şomaj tehnic angajaţii instituţiilor de cultură, care nu îi sunt subordonate lui, personal, ci Consiliului Judeţean Bihor, singurul for care, reunit într-o şedinţă plenară, putea adopta o Hotărâre în acest sens.

De altfel, însuşi textul Dispoziţiei contrazice flagrant pretenţia politicianului UDMR că ar fi făcut simple "recomandări" directorilor instituţiilor de cultură.

Dincolo de faptul că însăşi denumirea actului normativ indică fără dubii că semnatarul "dispune" (nu recomandă), acesta prevede clar la articolul 1 că directorii instituţiilor de cultură "vor proceda" la aplicarea Dispoziţiei, care îi obligă să identifice fiecare angajat în parte căruia să i se suspende contractul de muncă "fără avizul altor organe deliberative constituite la nivelul fiecărei instituţii de cultură".

De asemenea, prin articolul 3 al actului semnat de el însuşi, Pásztor le dă managerilor acestor instituţii un termen de 5 zile pentru a se achita de "obligaţia de a informa ordonatorul principal de credite (n.r.- adică pe el) asupra măsurilor dispuse", iar la articolul 4 arată că acestora li se "încredinţează ducerea la îndeplinire a prezentei Dispoziţii".

Menţionăm că în alte instituţii de cultură din ţară, cum ar fi de pildă Teatrul din Târgu Mureş, salariaţii nu au fost trimişi în şomaj tehnic, ci în concedii de odihnă. Prin urmare, au beneficiat de sume de bani mai mari decât indemnizaţiile de şomaj, care sunt de numai 75% din salariile de bază.