Orădenii care nu curăţă ambrozia de pe terenurile pe care le deţin riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei.

În şedinţa de marţi a Consiliului Local Oradea s-a dezbătut şi aprobat modificarea Regulamentului privind serviciile publice, parcurile şi zonele verzi, Executivul propunând completarea acestuia cu sancţiuni pentru persoanele fizice care nu curăţă ambrozia de pe terenurile pe care le deţin. Până acum, regulamentul prevedea această obligativitate pentru toţi orădenii, dar sancţiuni doar pentru persoane juridice şi asociaţii de proprietari.

De asemenea, în regulament a fost introdusă o prevedere care antrenează răspunderea contravenţională a administratorului special, a administratorului judiciar sau a lichidatorului financiar în cazul sancţiunilor date firmelor în insolvenţă sau faliment.

Grupul consilierilor PSD a cerut amânarea votării proiectului de hotărâre, pe motiv că lucrează la un proiect de HCL cu măsuri concrete de combatere a ambroziei.

"Regulamentul prevede un cadru legal minim, dar se constată o lipsă de finalitate a actului de control. De fapt, controlăm, dăm amezi pe care nu le plăteşte nimeni, sau le achită doar în parte, iar planta tot acolo rămâne", a spus liderul grupului PSD, Liviu Sabău-Popa.

Social-democratul a catalogat problema alergiilor provocate de ambrozie ca fiind una deosebit de serioasă, de vreme ce afectează între 20.000 şi 40.000 de orădeni, iar cantitatea de medicamente vândute pentru ameliorarea simptomelor a crescut cu 30% faţă de anul trecut.

Propunerea de amânare a fost respinsă de reprezentanţii PNL. "Dacă cunoaşteţi atât de bine problema, trebuia să veniţi cu un proiect de hotărâre foarte clar. A amâna nişte măsuri concrete pentru ideea că veţi veni dumneavoastră odată cu un proiect nu mi se pare potrivit", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

În final, noul regulament a fost adoptat cu 18 voturi din partea grupului PNL şi 9 voturi "împotrivă" din partea opoziţiei PSD – UDMR.