Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc, viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, împreună cu managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, dr. Carmen Pantiş, o parte din personalul secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi mai mulţi membri ai Clubului Rotary din Oradea au participat, joi, la o ceremonie de preluare de către spital a unei donaţii de peste 270.000 de dolari, făcute de Fundaţia americană Assist International şi de câteva cluburi Rotary din statul California.

Donaţia constă, în principal, într-o staţie centrală şi nouă monitoare de supraveghere a funcţiilor vitale ale bolnavilor din secţia ATI, marca General Electric, despre care preşedintele Fundaţiei Assist International, Bob Pagett, a dat asigurări că sunt cele mai performante din întreaga lume. "Sunt cele mai performante aparate de acest tip din lume, la nivelul anului 2011, folosite în cele mai prestigioase spitale din Statele Unite", a spus Pagett.

La ceremonie a asistat şi cea mai importantă donatoare a proiectului, o femeie în vârstă de nu mai puţin de 91 de ani, fapt care l-a determinat pe preşedintele CJ, Radu Ţîrle, să afirme că "filantropia nu are vârstă". Modestă, Henrietta Fankhauser a spus că nu consideră gestul său ca fiind ceva ieşit din comun. "De fapt, eu am răspuns invitaţiei doamnei doctor Susan DuPree, preşedintele clubului Rotary din Sacramento, de a colabora la acest proiect, astfel încât cred că ei i se cuvin laudele", a spus nonagenara, stânjenită de atenţia pe care i-au acordat-o atât oficialii orădeni, cât şi jurnaliştii.

Potrivit spuselor preşedintelui Assist International, iniţiativa donaţiei i-a aparţinut preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţîrle, despre care a spus că îi este prieten de mai mulţi ani, şi managerului Spitalului Judeţean, Carmen Pantiş, care a fost anul trecut într-o vizită în spitalele din California împreună cu alţi 30 de medici din Oradea. "Îmi amintesc că m-a rugat de mai multe ori să nu uit de spitalul la care lucrează", a mărturisit Pagett, precizând, de asemenea, că un rol important în organizarea donaţiei au avut-o apoi membrii Clubului Rotary din Oradea, care au ajutat la grăbirea formalităţilor birocratice pentru ca aparatura să ajungă repede şi în siguranţă la destinaţie.

Pe lângă cele nouă monitoare, americanii au mai donat Spitalului Judeţean şi un electrocardiograf de înaltă performanţă şi un defibrilator, de asemenea la nivelul anului 2011. Anul trecut, Fundaţia Assist International a donat Spitalului Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş aparatură în valoare de peste 700.000 de dolari.

Conform preşedintelui CJ, Radu Ţîrle, valoarea donaţiilor pe care Fundaţia Assist International le-a făcut în România din 1997 până în prezent, majoritatea constând în aparatură şi echipamente medicale, este de ordinul zecilor de milioane de dolari.