Compania americană Plexus, producătoare de echipamente electronice şi pentru industria de apărare, va investi 6,2 milioane euro în Parcul Industrial "Eurobusiness Park" din Şoseaua Borşului.

Consilierii locali au aprobat în şedinţa de miercuri, cu unanimitate de voturi, concesionarea către compania americană a unei suprafeţe de 90.000 metri pătraţi de teren pentru amenajarea de spaţii de producţie, birouri şi depozite. Concesionarea se va face pe o durată de 25 de ani în schimbul sumei de 8 euro pe metru pătrat pentru întreaga perioadă, ceea ce înseamnă echivalentul a 720.000 euro, redevenţa în valoare de 0,32 euro pe metru pătrat pe an urmând să se plătească trimestrial. În plus, firma se obligă să achite anual bugetului local o sumă de 0,5 euro pe metrul pătrat concesionat, reprezentând taxa de administrare datorată pentru buna funcţionare a parcului industrial.

"Aceasta este prima investiţie făcută de firma americană în Europa de Est. Firma este specializată în producţia de echipamente pentru producţii video, dispozitive pentru industria de apărare şi aerospaţială, şi furnizează echipamente de înaltă tehnologie. Acesta este şi motivul pentru care cea mai mare parte a personalului este înalt calificat", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Conform contractului de concesionare, care va fi semnat în cursul lunii iunie, compania americană trebuie să finalizeze investiţia în termen de un an, iar numărul locurilor de muncă nou create să ajungă la 200.

Singura obiecţiune pe marginea proiectului a fost formulată de consilierul local Claudiu Popa (PDL), care a solicitat ca municipalitatea să îşi ia măsuri asiguratorii că investiţia se va şi face. "Nu suntem împotriva unei investiţii de 6,2 milioane de euro, dacă este necesar putem convoca pentru dezbaterea acestui proiect o şedinţă extraordinară, dacă este necesar într-o zi de duminică, dar trebuie să ne luăm măsuri asiguratorii", a spus Popa.

În replică, primarul Ilie Bolojan a declarat că Primăria şi-a luat deja măsuri de prevedere. "S-a prevăzut în contract o penalizare de 250 de euro pe zi plătită de companie în cazul în care nu realizează investiţia din vina ei şi în termenul stabilit", a spus Bolojan.

Plexus este cea de-a 16-a companie care concesionează teren în Parcul Industrial orădean înainte chiar ca acesta să fie amenajat. Printre celelalte companii se numără firma coreeană Shinheung, unul dintre furnizorii Samsung, care vrea să lanseze producţia încă din această vară, Decoletaje & Conjuntos, Auxim şi Microrom, iar investitorii locali sunt reprezentaţi de Congips, Perind, Simbac, Tamira Pan, Vest Euro Marketing, Rozoti Prod Com, Carbenta Com, Elisis, Ekobyo, Anander, Hexi Prod şi Premium Part.