Politicienii îi iau pe români de proşti: vin alegerile, dar ei livrează doar fumigene. Mândria de a fi român, strămoşi patrioţi, ofiţeri acoperiţi... Ca să nu-i plagiez, dar mai ales pentru că românii chiar se pot complace în prostii, eu zic să nici nu mai ascultăm noile promisiuni, ci doar să ni le amintim, pur şi simplu, pe cele vechi.

Citez din ultimul program de guvernare (decembrie 2012): "Vom întări instituţiile statului, vom aduce bunăstare, corectitudine şi bun-simţ". Cum anume? Guvernul însuşi a subminat instituţiile pentru a salva baronii şi a înlocuit bunăstarea cu trufia de român verde la fel cum Ceauşescu a substituit cafeaua cu fiertura de cicoare. Despre bunul-simţ, tăcere de cavou.

"Programul de guvernare reflectă principii fundamentale ale guvernării europene". Să luăm câteva, pe rând. "Prudenţa macroeconomică şi responsabilitatea fiscal-bugetară" s-a transformat într-o nesfârşită pomană electorală. "Respectarea dreptului fiecăruia la muncă decentă şi bine plătită" a redevenit dreptul angajaţilor de a se preface sau de a visa că lucrează şi al angajatorilor fie de a se face că-i plătesc, fie de a nu putea s-o facă. "Protecţia împotriva nedreptăţii şi discriminării" a fost aruncată efectiv la coş, Guvernul discriminându-şi cetăţenii în funcţie de partidul primarilor: cei ce intră în PSD primesc ceva bănuţi, restul mucles! "Accesul la educaţie şi sănătate de calitate, la infrastructuri şi comunicaţii moderne" - educaţia a fost metamorfozată într-o butaforie fără manuale şi însuşi ministrul ei a oficializat impostura, în sectorul sanitar singurele unităţi modernizate rămân cele predate primăriilor şi nicio autostradă n-a fost dusă de la un capăt la altul, ci doar mutată de colo-colo cu pixul pe hărţile judeţelor.

"Programul de guvernare este menit să refacă spiritul comunitar". Hai, nu, zău? Dacă critic guvernarea sunt imediat făcut băsist! "Guvernarea este promotorul legalităţii" - de-aia schimbă Guvernul legile peste noapte? "Nu vom putea continua fără o reformare politică, iar aceasta înseamnă o Constituţie îmbunătăţită, un Parlament legitim şi credibil", însă majoritatea parlamentară a uitat nu doar de revizuirea Constituţiei, ci şi de Constituţia însăşi, iar la recenta moţiune de cenzură s-a purtat fix ca turma lui Boc, lipită de bănci.

Mai are rost să enumăr "dezvoltarea sistemului de irigaţii", "protejarea fondului forestier", "un ritm mediu anual de creştere economică de 3%", "vom crea un milion de noi locuri de muncă", "gestionarea finanţelor publice prin predictibilitate, transparenţă şi reguli clare"? Să fim serioşi, adevărul contrazice lozincile zi de zi.

La jumătatea unui mandat inaugurat cu promisiunea că va repara nedreptăţile şi va ucide balaurii mai dihai ca Sfântul Gheorghe, şeful acestui guvern nu ar merita să fie promovat, ci concediat: nu a guvernat deloc, ci doar a tropăit spre următoarea funcţie, cea de preşedinte. Cum o să prezideze, vă las să vă răspundeţi singuri. Dar nu în amnezie!