După 4 ani de la alegerile locale din 2020, când PPMT a obținut un sfert din voturile orădenilor de etnie maghiară, Alianța Maghiarilor din Transilvania, rezultată din fuziunea PPMT și PCM, și-a desemnat reprezentanții în cursa pentru Primăria Oradea și CJ Bihor, transmițând că nu putea împărți aceeași listă cu UDMR din cauza tovărășiei acestei formațiuni cu PSD.

„Noi vrem să facem un alt fel de administrație, iar în Bihor și în Oradea s-a demonstrat că se poate face o administrație mai puțin politizată și mult mai eficientă”, a afirmat președintele executiv al AMT, Csomortanyi István, aspirant la primăria municipiului.

De ce nu cu UDMR

„Am propus UDMR o alianță pentru listele la Consiliul Județean Bihor și la Consiliul Local Oradea, dar ei au vrut să nominalizăm pe cineva pe lista lor”, a dezvăluit Zatyko Gyula, fostul candidat la Primărie din partea PPMT în 2020, când a primit 3,72% din voturile alegătorilor, aproximativ un sfert din cât a luat candidatul UDMR, Cseke Attila (11,39%).

Zatyko a explicat „de ce nu am fost de acord să fim pe listele UDMR”, spunând că „în primul rând, între noi și ei este o diferență ideologică, ei au făcut o înțelegere tacită cu PSD, iar noi nu puteam fi într-o formulă cu un partid de stânga”, dar și pentru că „în urmă cu patru ani noi am ales să avem un dialog cu cei care conduc Oradea și Bihorul (n.r. - PNL) și care vor ca orașul și județul să se dezvolte, pentru că și noi vrem acest lucru”.

„În plus, nu ar fi fost benefic să avem pe cineva pe listele UDMR și pentru că în Oradea și în Bihor sunt mulți care așa s-au săturat de UDMR încât nu ar vota o listă a UDMR indiferent ce nume ar fi pe ea”, a adăugat Zatyko.

Cine sunt și ce vor candidații AMT

În aceste condiții, AMT a nominalizat duminică, prin Adunarea Generală a organizației județene, ca la șefia CJ Bihor să candideze economistul Habinyak István (46 ani), iar la Primăria Oradea inginerul Csomortanyi István (41 ani).

Habinyak a spus că programul său electoral vizează, între altele, rezolvarea problemei locurilor de muncă în nordul județului (propunând finalizarea parcului industrial din Săcueni și realizarea încă a unuia la Valea lui Mihai, pe lângă cel pregătit de CJ la Marghita), îmbunătățirea transportului în comun în județ, măsuri pentru diminuarea fenomenului migrației tinerilor de etnie maghiară, rezolvarea problemei apei potabile în comunele și orașele din nordul județului, unde firma Apă Canal Nord Vest (creată prin asocierea primarilor UDMR) furnizează apă de proastă calitate și, cel puțin până la finele anului trecut, la prețuri duble decât în Oradea.

„Avem organizații în peste 20 de UAT-uri și în majoritatea o să avem și candidați la primării”, a spus Habinyak despre mobilizarea AMT în vederea alegerilor locale din 9 iunie.

Csomortanyi István a afirmat că va candida la Primăria Oradea cu convingerea că „cea mai mare valoare a unei comunități sunt resursele umane” și că municipalitatea „trebuie să asigure o atmosferă convenabilă” și pentru comunitatea maghiară, inclusiv prin rezolvarea unor „probleme de bilingvism”, dând ca exemplu marcarea denumirilor unor străzi și cu vechile variante maghiare.

UDMR „nu spune adevărul”

Întrebat de BIHOREANUL dacă se așteaptă ca UDMR să ignore, ca de fiecare dată, partidul maghiar mai mic și cum pot convinge candidații AMT etnicii maghiari să le dea voturile, Csomortanyi a arătat că UDMR întotdeauna și-a tratat cu superioritate concurența, dar în ce privește monopolul politic al UDMR pe voturile etnicilor maghiari „gheața a fost deja spartă în 2020”, când candidatul PPMT a câștigat Primăria comunei Cetariu.

„Ceea ce ne deranjează este că ei (n.r. - UDMR) nu spun adevărul, ei spun că o unitate a maghiarilor poate fi garantată numai de UDMR, când de fapt mulți membri ai comunității maghiare au devenit apolitici din cauza nerealizărilor UDMR din ultimele trei decenii și nu mai merg la vot. Noi vom încerca o campanie de la om la om, șansa noastră este că avem mesaje clare și avem mulți reprezentanți care vorbesc permanent cu cetățenii de rând. Gheața a fost deja spartă în 2020, când am luat prima Primărie de la UDMR, Cetariu, o comună care era blocată, nu erau investiții, nu erau fonduri europene, chiar și inventarul public era un dezastru”, a spus Csomortanyi.

El a adăugat că primarul ales în numele PPMT a reușit să obțină finanțări pentru 20 de proiecte vizând rețeaua de apă ori asfaltând 10 km de străzi, inclusiv în Șușturogi, „sat de români, singurul fără apă și pe unde se mergea numai cu tractorul, pentru că colegii de la UDMR nu au făcut nicio stradă acolo știind că acolo nu este electoratul lor”.

„Aceste lucruri nu se uită!”

De asemenea, întrebat de BIHOREANUL dacă estimează că după alegerile din 9 iunie PNL ar putea constitui o majoritate atât la CJ Bihor, cât și la Consiliul Local Oradea cu UDMR, Csomortanyi a afirmat că nu crede posibil acest scenariu, iar asta din cauza blocării de către UDMR, cot la cot cu PSD, a unor proiecte importante ale județului și orașului.

„Am văzut cum s-a comportat UDMR în acest mandat, cum împreună cu PSD a blocat de exemplu Inelul Rutier Metropolitan, ceea ce este rușinos, să blochezi un proiect din motive politice. Eu sper că acest lucru nu se uită, mai ales că nu a fost singurul. În ultimii opt ani, UDMR nu a căutat în relația cu PNL decât conflictul”, a spus Csomortanyi.

„Noi vrem să facem un alt fel de administrație locală, iar în Bihor s-a demonstrat că se poate face o administrație mai puțin politizată și mult, mult mai eficientă. Am devenit chiar un exemplu pentru toată țara, asta nu se poate ascunde”, a adăugat reprezentantul AMT, punctând că „se poate altfel și în comunitatea maghiară, pentru că noi totdeauna am căutat dialogul”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!