Aveţi maşini şi proprietăţi imobiliare? De anul viitor veţi plăti mai mult pentru ele! Săptămâna trecută, Consiliul Local a hotărât scumpirea abonamentelor de parcare şi suprataxarea imobilelor neîngrijite.

"Hotărârea privind impozitele pe 2017 va avea impact atât asupra orădenilor plătitori de taxe, cât şi asupra oraşului pentru care aceste plăţi constituie o bună parte din venituri", spune primarul Ilie Bolojan.

Reducere cu... majorare 

Orădenii vor cheltui de anul viitor mai mult pentru parcarea maşinilor. Consiliul Local a scumpit abonamentele de parcare prin votul grupului PNL, în pofida opoziţiei UDMR şi PSD. Începând din 1 ianuarie, taxa pentru o oră de staţionare în parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie va creşte de la 1,5 lei la 2 lei. La fel, abonamentele se vor scumpi cu procente între 9,1% şi 17,6%. "Nu este neapărat o majorare. Discountul acordat de municipalitate diferea de la abonament la abonament, aşa că acesta a fost standardizat", a explicat primarul Ilie Bolojan (foto).

Astfel, deşi preţul unui abonament pentru o lună va rămâne tot 70 lei, prin aplicarea unui discount de 5% faţă de preţul pe 3 luni, abonamentul trimestrial se va scumpi de la 170 la 200 lei. La fel, implementarea unei reduceri de 10% va scumpi abonamentele pe 6 luni de la 325 lei la 380 lei, iar aplicarea unei diminuări de 15% va majora de la 650 lei la 710 lei abonamentul pentru un an întreg. Practic, o "standardizare" în sus!

Se supraimpozitează!

Cea mai mare scumpire va fi aplicată în cazul imobilelor neîngrijite, pentru care proprietarii vor achita impozite majorate cu 400%, aproape maximum din cât permite Codul Fiscal (500%). Consiliul Local a aprobat marţea trecută o listă cu 248 clădiri şi 60 terenuri neîngrijite ale căror deţinători vor fi supraimpozitaţi usturător.

În ciuda diferenţei consistente, primarul spune că măsura e menită să genereze un comportament gospodăresc, nu să aducă bani la buget. "Acordăm granturi de 20% din valoarea lucrărilor, împrumuturi pentru reabilitarea clădirii şi scutiri de impozit timp de 5 ani. La facilităţi mari, trebuie să existe şi obligaţii mari", explică Bolojan.

Potrivit acestuia, suprataxa va fi colectată într-un cont distinct, din care municipalitatea va finanţa doar împrumuturi pentru reabilitarea clădirilor. Edilul e convins că, dacă anul trecut, când suprataxa a fost de 100%, au intrat în refacere 10% din cele 140 imobile vizate, anul viitor procentul va creşte. "Ritmul de reabilitare se va îmbunătăţi", spune Bolojan.

Există, însă, şi o categorie de orădeni care vor plăti impozite majorate chiar dacă imobilele lor sunt în stare bună. Deşi Codul Fiscal a renunţat la obligativitatea impozitului progresiv, municipalitatea a păstrat supraimpozitarea cu 50% a celei de-a doua locuinţe şi a următoarelor. "Proprietarii care au mai multe locuinţe au şi mai multe venituri de pe urma lor", explică edilul. Excepţie de la supraimpozitare vor face doar imobilele dobândite prin moştenire şi cele deţinute în alte localităţi.

Oficial, ne merge bine... 

Suprataxarea imobilelor neîngrijite s-a făcut fără ca municipalitatea să modifice nivelul impozitelor pe proprietate din acest an. "Anul 2017 nu aduce modificări radicale în sistemul de impozite şi taxe. Până şi actualizarea impozitelor cu rata inflaţiei a fost amânată pentru 2018", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Astfel, impozitul pentru o garsonieră de 36 metri pătraţi, cu terenul aferent, va rămâne tot la 97 lei, pentru un apartament cu două camere de 58 metri pătraţi nu se schimbă de la 174 lei, iar un apartament cu trei camere de 77,4 metri pătraţi va fi impozitat la fel, cu 226 lei.

Impozitarea autovehiculelor a rămas şi ea la nivelul din 2016. Orădenii vor datora 69 lei pentru un Logan de 1.500 centrimetri cubi şi 193 lei pentru un VW Golf de 1.500 cmc. În schimb, sumele datorate pentru maşinile cu motoare mari, de pildă pentru o Toyota de 3.500 cmc, urcă vertiginos până la 5.596 lei. "Impozitarea excesivă a autovehiculelor cu cilindree mare, chiar dacă acestea nu sunt neapărat de valoare, e impusă prin lege", spune Florea.

Oricum, la fel ca în anii anteriori, orădenii îşi pot reduce cu 10% sumele de plată cu condiţia să le achite integral până la sfârşitul lunii martie, în cazul firmelor bonificaţia fiind de 5%.

"Reduceri" pentru firme

Pe de altă parte, pentru a încuraja economia locală, municipalitatea a redus impozitul pe clădirile nerezidenţiale, hale şi birouri, aflate în proprietatea agenţilor economici, de la 1% la 0,95% - cea mai mică treaptă de impozitare practicată la nivel naţional, dar încă peste cel pentru persoanele fizice, de doar 0,6%. "Nivelul de impozitare al firmelor este mai mare pentru că, spre deosebire de persoanele fizice, acestea îşi pot deduce din cheltuieli", explică Florea.

Pentru a stimula investiţiile, municipalitatea şi-a propus să reducă şi în anii următori impozitarea clădirilor nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice. "Teoretic, prin diminuarea impozitului la 0,95%, anul viitor bugetul local va pierde venituri de 1,2 milioane lei. Practic, ne aşteptăm ca diminuarea să fie compensată pe viitor prin construirea de noi hale şi birouri", spune directorul.

Suplimentar, investitorii pot beneficia şi de o diminuare a obligaţiilor fiscale prin intermediul ajutorului de minimis, care prevede reduceri de impozite în limita sumei de 200.000 euro pentru investiţiile de peste 250.000 euro prin care se înfiinţează cel puţin cinci noi locuri de muncă.

Taxa turistică

Tot pentru încurajarea dezvoltării economice, municipalitatea va menţine şi în 2017 taxa specială de 2% aplicată la tarifele de cazare. Sumele colectate, estimate la peste 100.000 euro pe an, vor fi puse la dispoziţia Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune pentru a organiza concerte şi festivaluri care să crească atractivitatea turistică a oraşului.

Tot de anul viitor, Consiliul Local a introdus o taxă de 50 lei pentru fotografiatul profesionist în Cetate. Directorul Eduard Florea precizează că noua taxă nu urmăreşte nicidecum spolierea mireselor. "Taxa va fi aplicată profesioniştilor care fotografiază în incinta Cetăţii şi care au nevoie de ajutorul angajaţilor pentru a le pune la dispoziţie recuzită sau pentru a muta o armură de cavaler dintr-un loc în altul", exemplifică directorul.

Tot pentru activităţi prestate, municipalitatea a introdus o taxă de 1.200 lei/an, fracţionabilă pe lună, operatorilor de curse speciale care opresc în cele 30 de puncte din oraş. Banii vor fi folosiţi pentru întreţinerea, iluminarea şi marcarea staţiilor. În fond, dacă ştie să cureţe de bani buzunarele orădenilor, Primăria ar trebui să se descurce şi cu nişte banale staţii de autobuz...


TAXE CU OPOZIŢIE
"Nimic nu a fost transpus!"

Nivelul fiscalităţii locale pe 2017 a fost votat marţea trecută de Consiliul Local cu opoziţia reprezentanţilor UDMR şi PSD, pe considerentul explicat de fostul viceprimar Huszar Istvan (foto) că "nimic din ce am propus noi nu a fost transpus în proiectul de hotărâre".

Printre propunerile opoziţiei s-au numărat majorarea de la 5% la 10% a bonificaţiei acordate firmelor care îşi plătesc impozitele până la sfârşitul lui martie, limitarea supraimpozitării clădirilor neîngrijite la 200% în loc de 400%, eliminarea supraimpozitării cu 50% a celor care au mai mult de o locuinţă, introducerea valabilităţii abonamentului de parcare în toate parkingurile din oraş şi plafonarea nivelului de impozitare sub cel din toate municipiile situate pe o rază de 250 kilometri.