Anul 2012 a fost unul aglomerat pentru poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Bihor care au înregistrat, soluţionat şi înaintat parchetelor 82 de dosare, privind 97 de persoane, din care 37 funcţionari ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.

"De asemenea, ofiţerii serviciului au fost delegaţi pentru a efectua cercetări în 92 de cauze aflate în ancheta parchetelor, în principal Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor", se arată într-un comunicat semnat de şeful instituţiei, comisarul şef Gabriel Cheregi.

În urma activităţilor făcute în cele 92 de delegări, poliţiştii DGA au realizat 5 acţiuni de prindere în flagrant, iar procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 16 cauze, au întocmit rechizitorii în 10 dintre dosare sesizând instanţele faţă de 17 persoane inculpate, din care faţă de 4 s-au emis mandate de arestare preventivă.

În alte 23 dosare s-au dispus soluţii de neîncepere a urmăririi penale, conexare, respectiv scoatere de sub urmărire penală.

"Inculpaţii trimişi în judecată fac parte din diverse categorii profesionale, de la ofiţeri şi subofiţeri, funcţionari RAR, comisari ai Gărzii Financiare şi ai Gărzii de Mediu, administratori ai unor societăţi comerciale", se mai spune în comunicat, specificându-se faptul că rezultatele pozitive obţinute au avut la bază şi buna cooperare cu Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Serviciul Român de Informaţii - Secţia Bihor şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor.

Activitatea DGA nu s-a rezumat, însă, doar la depistarea cazurilor de corupţie, ci şi la prevenirea acestora, arată şeful DGA Bihor. În cursul anului 2012, poliţiştii au organizat 77 de activităţi cu caracter preventiv în rândul lucrătorilor ministerului, la care au participat 2.156 lucrători MAI, din care 295 cadre cu funcţii de conducere de la diferite eşaloane decizionale.

De asemenea, ca urmare a "Planului comun de măsuri privind prevenirea faptelor de corupţie în rândul personalului din cadrul formaţiunilor de ordine publică", încheiat între Direcţia Generală Anticorupţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, în cursul anului 2012 au fost desfăşurate 22 de activităţi de instruire cu personalul din cadrul Poliţiei Bihor, asigurându-se prezenţa a 93,2% din numărul total al angajaţilor.

Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, cetăţenii pot face sesizări prin intermediul liniei telefonice gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259/469043 respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro.

Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Oradea, str. Dunărea, nr.2, de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor - bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12-15 , iar la ofiţerul de Relaţii cu Publicul - bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12-15.