Pe 16 martie, o tânără din localitatea Gepiu suna disperată la 112 să anunţe că băieţelul ei în vârstă de doar 2 ani a fost răpit de fostul concubin, de care se despărţise de câteva luni din pricina bătăilor şi care voia să se răzbune în acest fel pentru că ea a refuzat împăcarea.
Cazul, după cum a aflat BIHOREANUL, a adus în discuţie, în premieră absolută pentru Bihor, declanşarea mecanismului "Alertă, răpire copil", de care însă n-a fost nevoie, căci, în mai puţin de o oră, copilaşul era din nou acasă, iar răpitorul reţinut în Arestul Poliţiei...
Din răzbunare...
Narcisa L. a trăit vreme de 4 ani cu Cosmin Covaci, împreună cu care are doi copii, de 4 şi de 2 ani, nici unul recunoscut oficial de bărbatul care a stat mai mult prin Franţa, la furat, şi la închisoare, iar acasă venea din când în când, cel mai des beat şi pus pe scandal.
Sătulă de toate acestea, în decembrie anul trecut, înainte de Crăciun, femeia şi-a luat copiii şi s-a mutat acasă la părinţi. După despărţire, bărbatul a vizitat-o în două rânduri. Prima dată în ianuarie şi apoi pe 16 martie, în ambele dăţi ca să-i propună să se împace. Refuzat categoric, atât prima cât şi a doua oară, Covaci s-a răzbunat. Profitând de faptul că femeia a plecat în bucătărie să pregătească prânzul, l-a luat pe băieţelul de 2 ani, l-a urcat în maşină şi s-a făcut nevăzut.
Femeia şi bunicul copilului l-au sunat în mai multe rânduri, încercând să afle încotro a luat-o şi să-l convingă să se întoarcă, atenţionându-l şi că, în caz contrar, va fi dat pe mâna Poliţiei. Degeaba. Bărbatul le-a închis telefonul în nas. Ca atare, Narcisa a sunat la 112...
În consemn
Cazul a adus în discuţie, în premieră pentru Bihor, declanşarea mecanismului "Alertă, răpire copil", o procedură specială asemănătoare celor din Franţa, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania sau SUA, implementată încă din 2011 şi revenită în atenţie după tragedia din 2019 de la Caracal, unde două adolescente, Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu, au fost răpite şi ucise.
Mecanismul este complementar activităţilor pe care Poliţia şi Parchetul le desfăşoară în cazul dispariţiilor de copii şi poate fi utilizat numai în situaţii de răpiri sau dispariţii care pun în pericol viaţa sau sănătatea minorului şi doar dacă informaţiile difuzate pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului, fără să reprezinte un risc în plus. Practic, este vorba despre o alertare a populaţiei prin intermediul Centrului Operaţional al Poliţiei Române şi toate mijloacele posibile, oferindu-se informaţii care să permită localizarea victimei sau a suspectului: ziua, ora şi locul de unde a dispărut copilul, prenumele şi o poză cât mai recentă, îmbrăcămintea, semnalmentele, descrierea suspectului, a autoturismului folosit, direcţia de deplasare, destinaţia posibilă etc.
În acest caz, mecanismul nu s-a declanşat, căci, cu ajutorul mamei copilului, care avea numărul de telefon al răpitorului, dar şi datele de identificare ale maşinii - un Renault Scenic cu numere străine -, poliţiştii au reuşit să-l localizeze repede şi să reuşească să recupereze băieţelul în mai puţin de o oră! Covaci se cazase cu el la Pensiunea Mario, din Beiuş, unde s-a dat drept arădean şi a declarat un nume fals.
Tată şi nu prea
Cosmin Virgil Covaci a fost reţinut în aceeaşi zi de 16 martie, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de lipsire de libertate în mod ilegal, pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani. O zi mai târziu, procurorul Parchetului Salonta care coordona ancheta l-a prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă, acuzându-l că s-a folosit în mod josnic de micuţ, răpindu-l de nervi că fosta parteneră nu-l mai voia în viaţa ei, în condiţiile în care, legal, n-avea niciun drept asupra lui, căci nu-l recunoscuse oficial şi nici nu contribuia în vreun fel la creşterea lui.
Surpriză, însă, căci judecătorul a respins propunerea, pe motiv că fapta bărbatului "nu are caracter nelegal în raport cu minorul în vârstă de 2 ani", căci Covaci nu era decăzut din drepturile părinteşti "şi era recunoscut, de facto, ca fiind tatăl minorului"; adică, deşi nu l-a recunoscut în acte, nici nu l-a renegat. Iar în aceste condiţii, în opinia judecătorului, faptul că unul dintre părinţi nu e de acord ca celălalt să-l ia cu el "nu înseamnă automat că fapta va constitui infracţiune de lipsire de libertate".
Cum era de aşteptat, Parchetul a contestat soluţia, iar Tribunalul Bihor a şi desfiinţat-o. Rejudecând, instanţa superioară l-a plasat pe Covaci sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, timp în care a primit interdicţia să părăsească Beiuşul şi să se apropie ori să ia în vreun fel legătura cu fosta concubină ori cu cei doi copii. Poate aşa nu-i mai vin idei...