Mugurel Ienciu e un personaj cunoscut cititorilor BIHOREANULUI. Fostul petrolist e cel care, în 2004, l-a acuzat de şantaj pe Gheorghe Leuca, pe atunci şef al Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul Bihor, acum procuror DIICOT, pentru că i-a fabricat un dosar pentru instigare la evaziune fiscală, în care l-a şi arestat.

Asta după ce, zicea el, a refuzat să plătească şpaga de 20.000 euro cerută de fosta amantă a magistratului, Simona Derecichei, patroana unui bordel mascat într-un salon de masaj tailandez.

Acum, petrolistul are din nou probleme. Şi tot cu magistraţii. De astă dată cu o procuroare a Parchetului Oradea care îi tărăgănează un dosar deschis împotriva a doi poliţişti şi a trimis duba Poliţiei la uşa casei părinteşti din Cheresig, ca să-l aducă cu forţa la o audiere, pe motiv că nu ştie în patul cărei femei să-i mai trimită citaţia! 

Bătaia ruptă din... Parchet

03 Gheorghe Leuca.jpgDosarul cu pricina priveşte o plângere pe care Mugurel Ienciu a făcut-o împotriva a doi poliţişti, agentul şef Viorel Belejan şi agentul Aurel Cmeciu, şi care, în prima fază, l-a avut ca protagonist şi pe procurorul Gheorghe Leuca (foto). Incidentul s-a întâmplat în mai 2003, în timp ce era arestat, iar procurorul l-a chemat, zice el, ca să declare în fals că i-ar fi dat 7.000 de mărci procurorului Vasile Popa, actualul prim-procuror, şi 5.000 de dolari ofiţerului Ioan Brândaş, acum adjunct al şefului Poliţiei Bihor, ca recompensă urmând să fie lăsat în libertate pe cauţiune.

"Am refuzat şi i-am spus să-mi cheme avocaţii, la care s-a enervat, a dat cu dosarul de masă şi le-a făcut semn celor doi poliţişti, iar aceştia au început să dea în mine cu pumnii şi palmele. Am ajuns în spital din cauza lor. M-au lovit numai la cap derbedeii. Am rămas cu sechele, există acte medicale care dovedesc acest lucru şi martori care m-au văzut bătut", povesteşte Ienciu.

I-a reclamat pe agresorii săi târziu, în 2005, după doi ani de la eliberarea din arest. Plângerea a depus-o la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atât împotriva celor doi poliţişti, pe care îi acuza de purtare abuzivă şi loviri, cât şi împotriva procurorului, despre care susţinea că i-ar fi instigat. În cazul lui Leuca, procurorii au dispus NUP, apreciind că nu existau nici martori şi nici probe care să confirme varianta petrolistului. În cazul celor doi poliţişti, însă, nu s-au pronunţat, ci au trimis cazul spre soluţionare la Oradea, la Parchetul Curţii de Apel, care în 2008 l-a înaintat Parchetului Oradea.

La păstrare

Timp de doi ani, Ienciu nu a mai primit vreo veste despre mersul anchetei, motiv pentru care, în martie acest an, a depus memorii la Parchetul Curţii şi la Parchetul Judecătoriei, cerând să i se spună ce se întâmplă. I s-a răspuns, în doi peri, două luni mai târziu, doar că ancheta e în curs şi că se vor dispune măsuri legale. Nemulţumit, a revenit cu o nouă solicitare, în mai, tot la procurorul general Valentin Mirişan. "După alte două luni mi-au răspuns că mi-au trimis memoriul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Despre dosar, unde e, la cine, ce s-a întâmplat cu el, nimic".

La sfârşitul lunii iulie, a făcut o nouă cerere, de astă dată la Parchetul local. Aşa a aflat că de dosarul său, deşi ajuns în septembrie 2008 la registratura instituţiei, până în martie 2010 nu s-a ocupat nimeni. "Nu scria la cine a ajuns dosarul în 2008. Doar că a intrat pe 24 septembrie 2008 iar pe 1 martie 2010, prin rezoluţia prim-procurorului, a fost repartizat doamnei Simona Popa", arată Ienciu. 

Audiere cu cântec

La nici două zile de la comunicare, la casa părintească din Cheresig a petrolistului a oprit duba Poliţiei. Poliţiştii veniseră să-i transmită că aveau mandat ca pe data de 5 august să-l ducă în faţa procuroarei. "Ca şi cum eu n-aş fi vrut să mă prezint la audieri, nu ei au uitat de mine şi au ascuns dosarul atâta vreme!", comentează el.

Însoţit de prietena sa, Ienciu s-a şi prezentat la data cu pricina în faţa magistratei, însă vizita i-a fost scurtă. "Eram nervos şi am întrebat-o de ce până acum n-a făcut nimic, de ce nu mi-a trimis citaţie şi ce acte au mai rămas în dosar, ca să ştiu ce trebuie să mai fac. A început să strige, că nu trebuie să-mi dea ea socoteală ce face şi ce-i în dosar. Şi că nu mi-a trimis citaţie pentru că n-are de unde să ştie în patul cărei femei să-l trimită, că cine ştie pe unde dorm nopţile şi ea trebuie să fie sigură că ajung la audiere. Când i-am spus să-şi revizuiască vocabularul, pentru că în caz contrar voi apela la un ziar în care să spun ce face, mi-a zis că n-am decât, să mă duc tot la ziar şi ca să-mi facă dreptate. Ce să-i mai zic? M-am întors şi am plecat", zice Ienciu.

Nicio problemă

Suspiciunea petrolistului este că procurorii încearcă să tergiverseze dosarul pentru că, în cursul acestui an va interveni prescripţia faptelor de care sunt acuzaţi cei doi poliţişti şi, ca atare, nu mai pot fi traşi la răspundere penală.

"Când l-am întrebat pe domnul prim-procuror Vasile Popa ce se întâmplă, de ce se tergiversează dosarul meu, a dat din umeri şi mi-a spus să o întreb pe doamna Simona Popa. Eu cu doamna respectivă ce să mai discut? Am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, am depus plângere penală împotriva ei şi am cerut ca dosarul meu să fie dat altui magistrat pentru că tergiversează cercetările şi e superficială", spune Ienciu.

Însă şefii ei i-au ţinut isonul, refuzând să distribuie dosarul unui alt procuror. Motivul? "Constatăm că aspectele reclamate nu se încadrează în cazurile de incompatibilitate prevăzute de codul de procedură penală", se arată în răspunsul primit.

Tăcere pe linie

Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi explica ieşirea, procuroarea Simona Popa susţine că totul este o invenţie. "Ca procuror nu mi-aş permite să vorbesc în felul acesta. Domnul Ienciu s-a enervat pentru că i-am spus că nu pot să-i arăt dosarul şi a plecat nervos, refuzând să dea vreo declaraţie. Este treaba lui ce spune, va răspunde", spune procuroarea, care recunoaşte, însă, faptul că omul are, totuşi, dreptatea lui. "Nu e vina mea că nu s-a lucrat în dosar. Eu am primit dosarul doar în martie şi am avut 1.000 pe lângă al lui", spune Simona Popa.

03 Vasile Popa.jpgLa rândul său, Vasile Popa (foto), prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, a evitat să dea o declaraţie fermă legată de caz. Chemat să divulge numele procurorului care a ţinut timp de aproape doi ani dosarul, Popa a răspuns sec: "Nu pot să dau o astfel de informaţie, dosarul este în lucru acum şi se va da o soluţie potrivit legii".

Popa a refuzat, totodată, să comenteze şi derapajul verbal al colegei sale spre viaţa amoroasă a justiţiabililor care-i calcă pragul. "Nu pot să mă pronunţ legat de acest aspect. S-a depus o plângere şi se fac verificări", a spus prim-procurorul, vizibil deranjat că omul a ţinut cont de sfatul primit de la năbădăioasa procuroare şi s-a dus să-şi spună păsul la ziar. Măcar aici l-a ascultat cineva...


03 Sasa Cercel.jpgPĂSĂRICA
Îi calcă pe urme

Comportamentul excentric şi limba ascuţită a procuroarei Simona Popa au ajuns deja de notorietate printre colegi, care o aseamănă tot mai des cu Saşa Cercel (foto), fosta procuroare a Parchetului Curţii de Apel, pensionată.

Magistrata cu pricina, care nu s-a sfiit să ameninţe o avocată prea insistentă că o va arunca pe geam, a ajuns celebră în urmă cu trei ani când BIHOREANUL a dezvăluit că a intrat într-un adevărat război cu poliţiştii din Salonta, pe care îi avea "clienţi" în două dosare şi pe care i-a catalogat drept "păsărică", "nesimţit", "obraznic", "galiţă", "şmecher" şi "fiţos".

Trimişi în judecată, toţi poliţiştii au fost achitaţi.