La fiecare "Nu", obrazul "suspectului" arde sub greutatea palmei încasate. Stă ţintit pe scaun fără să înţeleagă pentru ce vină. Nu s-a sinchisit nimeni să-i spună, deşi a întrebat.  

În faţa lui, plin de importanţă, lunganul în uniformă răcneşte şi agită plin de nervi un telefon. "Zi, mă, morţii mă-tii, recunoşti mobilu' ăsta?", urlă zdrahonul şi, fără să mai aştepte răspuns, îi arde încă o palmă peste faţă. "Ce ai zice să te duc la arest, ha? Că aşa vrea p... mea, auzi? Că-s şmecher, bă!". Şi, zbang, palma se lipeşte din nou cu putere de faţa victimei, trezind-o din ameţeala loviturii anterioare...

Ionuţ Tripe n-a numărat câte pălmi a încasat joia trecută în camera de anchetă a Poliţiei Ştei pentru încăpăţânarea de a nu recunoaşte o faptă pe care nu a comis-o: furtul unui telefon mobil. Dar, tocmai pentru că se ştia nevinovat, imediat ce a scăpat din sediul Poliţiei a sunat la 112, pentru a reclama tortura la care fusese supus. Şi a fost trimis la plimbare...

Randevu prin telefon

01 Cuc.jpgLa 19 ani, Ionuţ Tripe face liceul şi, pentru a se întreţine, lucrează în construcţii. "Nu bea, nu fumează. E un băiat cuminte şi se ţine departe de belele", povesteşte unul din prietenii săi. Până săptămâna trecută, singura întâlnire a lui Ionuţ cu oamenii legii s-a limitat la o amendă încasată nici el nu mai ştie când, pentru că a mers cu motocicleta fără cască. Poate de aceea, miercurea trecută, la 9 dimineaţa, nu s-a agitat deloc când agentul Gheorghe Cuc (foto) l-a sunat ca să-l cheme la sediul Poliţiei Ştei. "Ai un plic de luat, să vii până aici la două jumate fix. Nu pot să spun ce-i în plic, că nu l-am deschis, trebuie să vii personal să-l iei", i-a spus poliţistul.

La ora stabilită, Ionuţ s-a prezentat cuminte la sediul Poliţiei. L-a adus un prieten de-al său, la care îi zugrăveşte acum prin casă. De plic, însă, nu i-a mai zis nimeni nimic la Poliţie. Ofiţerul de serviciu i-a cerut să închidă şi să predea telefonul mobil, după care agentul Cuc l-a condus într-un birou de la etaj unde mai erau şi alţi doi poliţişti. "Mi-a pus să stau pe un scaun, mi-a luat datele personale, m-a întrebat cu ce mă ocup şi i-am spus că sunt elev şi că lucrez în construcţii. Apoi a scos un telefon negru din sertar şi m-a întrebat dacă îl recunosc. I-am spus că nu. A mai întrebat încă o dată. I-am spus nu, că n-aveam ce să zic, nu cunoşteam telefonul. Atunci m-a lovit", a povestit BIHOREANULUI tânărul.

Anchetă a la Ştei

Loviturile, bine direcţionate, ca să spargă şi să nu provoace urme, au continuat după fiecare răspuns nesatisfăcător. "Uită-te mai bine, recunoşti telefonul?", a întrebat răspicat poliţistul, iar când tânărul a spus "nu", palma a căzut din nou. Ştiindu-se că n-a greşit cu nimic, Ionuţ l-a întrebat pe poliţist de ce îl loveşte. Doar că n-a fost suficient de umil, probabil, pentru că răspunsul a fost o nouă palmă. "I-am spus că nu are dreptul să se comporte aşa şi mi-a mai dat una apoi a început să zbiere, să mă înjure", spune el.

Subofiţerul a continuat cu bumbăceala mai bine de o jumătate de oră, fără să se sinchisească de faptul că în birou se aflau şi alţi colegi ai săi, mai precis Cătălin Man, Gheorghe Paşca şi fiul celui din urmă, elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie, aflat în practică la Poliţia Ştei. Dacă n-o fi fost chiar o demonstraţie pentru cel din urmă, să înveţe de timpuriu "meserie"... "Poliţistul din Hotărel, Paşca, îi ţinea isonul. El n-a dat, doar m-a înjurat", îşi aduce aminte Ionuţ.

Cartela, bat-o Cuc

În final, iritat că nu-i iese ancheta precum vor muşchii, iar "suspectul" nu declară sub niciun chip pe placul lui, agentul Cuc l-a azvârlit pe tânăr din scaun şi l-a îmbrâncit pe scări în jos, într-un alt birou. Aici, l-a pus în faţa unui calculator, în care a introdus un CD, iar pe monitor a apărut un listing al convorbirilor efectuate de pe un telefon.

"Mi-a spus că sunt convorbirile făcute de pe telefonul pentru care m-a chemat şi că o cartelă folosită este cea cu numărul meu de telefon. Atunci mi-am adus aminte ce s-a întâmplat. Am fost într-un restaurant cu patronul unei case de amanet, Călin Dumşe, că i-am lucrat ceva acasă şi m-a chemat să mănânc cu el. Când eram la masă, cineva i-a adus un telefon şi mi-a cerut cartela să o încerce. Eu nici nu m-am uitat ce telefon era, nici măcar nu ştiu cine i l-a adus. I-am dat cartela şi atât. Totul a durat un minut, acum mai bine de două luni. Iar pentru asta am luat eu acum bătaie de la Poliţie", spune Ionuţ.

Aceeaşi poveste a scris-o şi în faţa poliţistului. Însă, cum era de aşteptat, declaraţia n-a fost pe placul agentului Cuc, care spera să-l fi ameţit îndeajuns ca să recunoască faptul că a folosit aparatul furat. "Înainte să plec, a început să mă înjure din nou şi să zbiere. "Ce ai zice să te duc la arest la Oradea, ha? Că aşa vrea p... mea, m-auzi? D-aia că sunt şmecher!". Tot asta spunea, că el face ce vrea cu mine, că nu-i poate face nimeni nimic. Şi-a bătut joc de mine, s-a comportat ca un animal", acuză tânărul care, imediat ce a ieşit pe uşa Poliţiei, l-a căutat pe Dumşe, să-i spună ce a păţit din cauza lui.

De la unii la alţii

Revoltat, Dumşe a sunat la 112 pentru a reclama abuzul. "Băiatul acesta a lucrat pentru mine şi atât. N-avea nicio legătură cu acel telefon. Este o măgărie", susţine el. Povestea telefonului nici măcar nu e complicată: aparatul fusese furat în toamna anului trecut dintr-o casă de pe strada Crişului din Ştei, iar hoţul i-l vânduse unui tânăr care, apoi, l-a amanetat la Dumşe. "Am preluat telefonul cu acte în regulă, contract, date de identificare a celui care l-a adus, tot. Când m-au chemat la Poliţie, în urmă cu vreo două luni, am lăsat copii după documente. La fel a făcut şi băiatul care a lăsat aparatul la mine, pe care l-au audiat poliţiştii ulterior. Iar hoţul a fost găsit. Povestea asta n-are nicio legătură cu Ionuţ".

În plus, dezvăluie Dumşe, agentul Cuc nici măcar nu e la primul abuz de acest fel. "A mai bătut doi tineri, pe Ovidiu Cioancă şi Ştefan Cristian, tot oameni simpli ca şi Ionuţ, doar pentru că i-a văzut mergând pe stradă cu o sticlă de bere în mână. Au depus plângeri, dar până la urmă au fost convinşi să şi le retragă. De data asta, însă nu va mai fi la fel", ameninţă afaceristul.

Dispecerul care a preluat sesizarea pe 112 i-a îndreptat tot spre Poliţia Ştei unde, surpriză! Şeful Poliţiei, inspectorul Dorel Moş, cel ajuns de pomină după episodul din toamna anului trecut, când s-a ascuns într-o frizerie de un infractor care distrugea maşina Poliţiei cu un topor, i-a trimis mai departe, la Parchetul Beiuş. Ar depune plângerea degeaba, le-a spus ofiţerul, pentru că nu e de competenţa lui să-şi cerceteze subalternii. Ca şi când n-ar fi putut prelua el reclamaţia şi să o trimită spre soluţionare spre procurori, aşa cum zice procedura. Şi ca şi când n-ar fi trebuit să-şi sesizeze, oricum, şefii ierarhici despre incidentul din ograda sa...

Anchetă la Oradea

Suspectând că-s purtaţi pe drumuri, Dumşe l-a urcat pe Ionuţ în maşină şi l-a dus la Serviciul de Medicină Legală Bihor, pentru un consult, iar cu certificatul medico-legal care demonstra agresiunea cei doi s-au prezentat, joia trecută, în audienţă la prim-procurorul Parchetului Beiuş. "Am preluat plângerea dar, fiind vorba de un agent de Poliţie judiciară, am înaintat-o Parchetului Bihor. Ei sunt competenţi să-l cerceteze", spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adriana Ardelean.

Doar să mai găsească vreo dovadă. Asta deoarece, cum era de aşteptat, agentul Gheorghe Cuc neagă tot. Subofiţerul susţine că l-a audiat pe tânărul bătut ca suspect, însă ce anume a comis acesta, nu vrea să spună. Sigur e, însă, că nu l-a bătut el. "Sunt simple speculaţii. Cine ştie cine l-a bătut când a ieşit de la Poliţie, iar acum dă vina pe mine", pretinde subofiţerul.

Variantă comodă, mai ales că singurii martori oculari ai abuzului sunt tocmai colegii lui, cărora li s-a sugerat deja că ar fi mai bine să-i susţină varianta. Nu de alta, dar agentul e taman finul de cununie al şefului lor, Dorel Moş. Şi pe naşul nu se cade să-l superi...


RĂZBUNAREA ORGANULUI
Poliţistul care a încurcat morţii

04 facsimil_1.jpgAgentul Gheorghe Cuc a mai fost protagonistul unui scandal public dezvăluit de BIHOREANUL (facsimil) în urmă cu cinci ani, când a amendat cu 1.000 de lei un fost ziarist din Ştei, pe Horia Dumitraş, acum consilier local, după ce acesta l-a făcut "prost" pentru că nu l-a lăsat să filmeze locul unui incendiu în care se descoperise cadavrul carbonizat al unui om.

Supărarea poliţistului a fost alimentată şi de faptul că Dumitraş descoperise că a "omorât" în acte două persoane, una după alta, doar pentru a scăpa de dosarul deschis pentru identificarea cadavrului cu pricina. Ambele persoane declarate decedate au fost găsite în viaţă.

Cert e că, în loc să caute identitatea victimei din incendiul de la gară, Cuc a făcut raport superiorilor pe seama conflictului cu Dumitraş, iar aceştia au hotărât să-i aplice jurnalistului o amendă, suma maximă prevăzută pentru tulburarea ordinii publice.