Poliţiştii orădeni au deschis o anchetă ca urmare a protestului organizat de PPMT şi CNMT miercuri seară în faţa Colegiului Mihai Eminescu, după ce pe trotuarul din faţa şcolii câţiva participanţi, inclusiv doi candidaţi la Camera Deputaţilor, au vopsit trei inscripţii cu mesajul "Proprietate Maghiară - Proprietate Furată - Restitutio in Integrum".

"Conducerea Colegiului a înregistrat miercuri seară, la ora 20, o plângere la Poliţia Municipiului Oradea, privind inscripţionarea trotuarului din faţa şcolii, motiv pentru care colegii noştri au început o anchetă pentru constatarea faptei, identificarea autorilor şi sancţionarea lor în baza Legii privind ordinea şi liniştea publică", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Motivul pentru care făptaşii ar putea fi sancţionaţi nu este propagarea de mesaje naţionalist-extremiste, şovine sau rasiste, ci afectarea unei proprietăţi publice prin aplicarea de înscrisuri neconforme cu legea şi neautorizate.

Miercuri seară, un grup de circa 100 de orădeni de etnie maghiară, la chemarea CNMT şi PPMT, s-au postat cu lumânări pe trotuarul din faţa Colegiului Naţional Mihai Eminescu, acuzând statul român că deţine şi foloseşte o proprietate "furată" de la Ordinul Călugărilor Premonstratens. În acelaşi timp, câteva persoane, între care un anume Nagy Jozsef Barna şi Csomortanyi Istvan, ambii candidaţi la Camera Deputaţilor din partea PPMT, au vopsit trotuarul din faţa liceului.

Clădirea Colegiului Eminescu a fost revendicată de Ordinul Premonstratens în 2003, în baza Ordonanţei de Guvern 94/2000, susţinând că a fost naţionalizată de regimul comunist, însă Comisia specială de restituiri de la Bucureşti a respins cererea, deoarece imobilul este proprietatea Statului Român încă din 1936, ca urmare a Tratatului de la Trianon, când toate bunurile fostului stat austro-ungar aflate pe teritoriul Transilvaniei au intrat automat în proprietatea Regatului României. Premonstratenşii au atacat în instanţă decizia Comisiei, procesul fiind şi acum în derulare la Judecătoria Oradea.