Joia trecută a avut numai ceasuri rele pentru o mulţime de farmacişti şi medici din Bihor. Procurorii DIICOT şi inspectorii Direcţiei Antifraudă Fiscală, însoţiţi de poliţişti ai Biroului de Combatere a Crimei Organizate, de luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale, ba chiar şi de jandarmi aduşi taman de la Brigada Mobilă Cluj, au percheziţionat 67 de cabinete medicale, şi de la secţia de Oncologie a Spitalului Municipal, dar şi ale unor medici de familie, plus mai multe farmacii, în cadrul unei anchete privind evaziuni fiscale, înşelăciuni şi falsuri ce ar fi prejudiciat bugetul de stat şi cel al asigurărilor de sănătate cu cel puţin 5 milioane de euro.
Hoţii în halate albe
În scurt timp de la declanşarea percheziţiilor, DIICOT explica printr-un comunicat că acţiunea viza un grup infracţional format din 50 persoane care se îndeletniceau cu eliberarea de reţete false pentru medicamente, produse parafarmaceutice şi servicii medicale, decontându-le din bugetul Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).
Potrivit procurorilor, care precizau că au beneficiat şi de sprijinul SRI, în perioada 2012-2014, membrii grupării au fraudat FNUASS prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor medicamentelor şi materialelor sanitare pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (oncologice, reumatologice şi neurologice), ceea ce ar fi dus la "umflarea" sumelor raportate şi decontate de CNAS. Prejudiciul: peste 5 milioane de euro.
Opt egal două
Ulterior, un comunicat al DGAF oferea şi alte detalii, ce indicau modul de operare al grupării. Potrivit acestuia, investigaţia la care lucrează de peste o lună inspectorii antifraudă, releva că două firme farmaceutice ar fi facturat achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice (Glivec, Seroquel şi Aranesp), producând un prejudiciu de 2,1 milioane euro bugetului de stat.
Scopul? Atât "creşterea artificială a cheltuielilor şi diminuarea bazei impozabile, respectiv evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi majorarea artificială a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale", explica DGAF. Conform inspectorilor, facturile erau emise de cele două firme către altele şase, de tip fantomă (depozite şi magazine care nu funcţionau la sediul declarat, fără angajaţi şi controlate prin interpuşi de aceleaşi persoane care conduceau şi primele două societăţi).
Banii, reprezentând contravaloarea facturilor fictive emise, erau ridicaţi de la bancă în numerar, în baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletine false, ajungând în final la reprezentanţii celor două firme.
În aşteptare
Operaţiunile nu ar fi fost posibile dacă din reţea nu făceau parte şi medici care să prescrie reţete fictive şi, astfel, să ajute farmaciile ce se aprovizionau fictiv cu medicamente pentru a se "descărca" de respectivele produse. De altfel, procurorii DIICOT anunţaseră că la finalul operaţiunii urmau să fie duse la audieri 30 de persoane.
Atâta doar că, după cum a aflat BIHOREANUL, acţiunea de miercuri s-a limitat în final doar la percheziţii, în urma cărora anchetatorii au ridicat doar documente contabile şi calculatoare. Unul din motive ar fi că o parte din medicii vizaţi s-au aflat la un congres de specialitate, la Iaşi, ceea ce a încurcat planurile procurorilor.
De altfel, după cum au declarat surse din anchetă, cercetările sunt în fază incipientă, nefiind stabilită clar nici măcar o listă de suspecţi. "S-a început urmărirea penală faţă de faptă, şi nu faţă de vreo persoană", a explicat sursa citată, ca argument pentru faptul că, deocamdată, nu pot fi nominalizaţi medicii şi farmaciştii implicaţi în fraudă. Dar e doar o chestiune de zile până să se ajungă la ei...