Conducerea Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea a demarat cercetările disciplinare în cazul medicului primar ginecolog Horia Olah şi a asistentei Maria Leucuţa, după ce o femeie de 36 de ani a murit în condiţii încă neelucidate în urma unui raclaj, a anunţat, marţi, managerul Spitalului, Liana Antal.

Potrivit acesteia, pacienta Florentina Covaciu a fost internată pe 22 februarie cu diagnosticul de polip endocervical. După 48 de ore de tratament cu antibiotice, pe 24 februarie, doctorul Horia Olah i-a făcut un raclaj uterin biopsic şi i-a extirpat polipul.

Deşi în mod normal după o asemenea intervenţie pacientele se trezesc imediat, în acest caz, la 15 minute după raclaj, pacienta a rămas sub efectul anestezicelor, iar asistentele l-au chemat de urgenţă pe medic. Ginecologul a venit, a trezit-o pe femeie stropind-o cu apă, i-a luat pulsul, care era normal, după care a plecat din nou. O jumătate de oră mai târziu, femeia a început să vomite, iar după încă 10 minute a intrat în moarte clinică şi, în ciuda încercărilor de a o resuscita, a decedat.

Sesizare la Minister

„Am solicitat note de informare de la medicul Horia Olah şi de la asistenta medicală Maria Leucuţa, dar şi de la restul personalului medical implicat în caz şi am raportat evenimentul la Ministerul Sănătăţii", a declarat managerul spitalului, Liana Antal.

Totodată, conducerea spitalului a dispus demararea cercetărilor disciplinare împotriva medicului Horia Olah şi a asistentei medicale Maria Leucuţa, care nu ar fi respectat protocolul de lucru, femeia fiind sedată nu de un specialist anestezist, ci de asistentă.

„Am emis o notă internă de reactualizare a informaţiilor cu privire la responsabilitatea medico-legală a medicilor din specialitatea obstetrică-ginecologie în privinţa respectării competenţelor profesionale şi a colaborării cu medicii din specialităţile conexe conform graficelor de activitate", a mai informat managerul Maternităţii.

Moarte suspectă

În acelaşi timp, conducerea spitalului a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care a demarat investigaţii pentru „moarte suspectă".

„S-a efectuat o autopsie, însă nu s-au constatat leziuni organice ca urmare a intervenţiei efectuate. Se aşteaptă rezultatul pentru analizele histopatologice, care ar putea să ne aducă indicii", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu.

Anchetat de propriul şef

Interpelat de BIHOREANUL, Horia Olah consideră acuzaţiile fără suport şi bazate pe informaţii răuvoitoare. „Nu mi se poate reproşa nimic. Autopsia a relevat că femeia nu a murit din cauza intervenţiei chirurgicale", a declarat Olah.

Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, susţine că dacă se va constata o culpă medicală, sancţiunile pot începe de la un simplu avertisment până la desfacerea contractului de muncă. „Deocamdată se fac cercetări, s-a format o comisie de specialişti care anchetează cazul", a spus Pârcioagă.

Şeful comisiei este doctorul Doru Crăiuţ, nimeni altul decât şeful secţiei OB IV, unde lucrează doctorul Horia Olah şi unde a avut loc moartea femeii.