În august 2009, poliţiştii din întregul judeţ intrau în alertă. Cadavrul unui bătrân din Ciumeghiu care fusese omorât în bătaie era descoperit în fântâna casei sale, iar suspecţii, foştii săi chiriaşi, dispăruseră. Trei luni mai târziu, erau arestaţi şi apoi eliberaţi, în urma unei sentinţe controversate. Şi acum sunt liberi. Motivul? Dosarul crimei a fost lăsat într-un sertar de procurorul Alin Leucea. Şi nu e singurul pe care acesta l-a dosit cu anii şi fără motiv.

În primăvara acestui an Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a verificat cum îşi fac treaba anchetatorii din judeţele Bihor şi Satu Mare. Din toţi cei 74 procurori, Leucea a fost singurul arătat cu degetul pentru tergiversarea anchetelor. Şi totuşi, superiorii săi l-au "uns" recent la şefia secţiei Urmărire Penală!

Probleme la "judeţ"

Două săptămâni a stat în Bihor, astă-primăvară, echipa Inspecţiei Judiciare din CSM, organism ce verifică şi evaluează eficienţa sistemului judiciar. Inspectorii au controlat activitatea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi a parchetelor din subordine pe anii 2011-2012: modul în care se organizează activitatea procurorilor, celeritatea cu care răspund sesizărilor, eficienţa soluţionării dosarelor şi a susţinerii cauzelor în faţa judecătorilor.

BIHOREANUL a aflat că raportul inspectorilor scoate la iveală numeroase nereguli, cele mai multe la Parchetul Bihor, instituţie care în perioada verificată a fost condusă de Viorel Gavra, exclus din magistratură în iunie 2012 pentru abateri disciplinare, iar apoi de prim-adjunctul Claudia Morar, până iarna trecută, când funcţia a fost preluată prin concurs de Vasile Popa.

Potrivit raportului, în ultimii doi ani Parchetul Bihor a funcţionat mai mult după cutume decât după reguli. Instituţia nu a avut program de activitate, procurorii nu erau repartizaţi pe sectoare, iar fluctuaţia de personal a determinat o redistribuire continuă şi haotică a dosarelor. Aşa s-a ajuns ca, de pildă, procurorului Alin Leucea să-i fie repartizate dosare de evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune, deşi e criminalist.

Inspectorii au descoperit şi un număr mare de dosare "rebut", adică acele dosare trimise în faţa judecătorilor şi care ori au ajuns să fie restituite din cauza unor greşeli ori au fost finalizate prin sentinţe de achitare pentru inculpaţi pe motiv că faptele care le erau imputate nu erau comise de ei. La capitolul achitărilor, Parchetul Bihor a înregistrat chiar o creştere, de la 2 cauze în 2011, la 4 în 2012.

Nepricepuţi

Probleme s-au descoperit şi la procurorii judiciarişti, care reprezintă Parchetul în procese. Inspectorii au constatat că, atunci când sunt nemulţumiţi de sentinţe şi le atacă, procurorii motivează acţiunile cu întârziere de 3 sau chiar 4 luni după pronunţare.

În plus, controlul a relevat că numărul dosarelor în care judecătorii au admis apelurile ori recursurile procurorilor e destul de mic, doar 64% din total, fapt explicabil prin "lipsa argumentelor sau neutilizarea lor eficientă în motivarea şi susţinerea căilor de atac" ori prin insistenţa cu care procurorii susţin stări de fapt "greşit stabilite în cursul urmăririi penale".

De altfel, procurorii Parchetului Bihor nici nu se pregătesc suficient pentru procese. Şedinţele săptămânale de analiză a soluţiilor judecătoreşti se desfăşoară fără dosarele de instanţă, doar pe baza propriilor rechizitorii şi a aşa-ziselor fişe de şedinţă de judecată, acte întocmite tot de procurori în timpul dezbaterilor. Însă multe fişe sunt incomplete, fără date concrete, cum ar fi eventualele schimbări de încadrare juridică ori cererile de probaţiune ale inculpaţilor.

Şi bune, şi rele

Inspectorii au descoperit, de asemenea, că numărul dosarelor vechi s-a dublat de la 145 în anul 2011 la 277 în 2012. Dintre acestea, 36 erau, cică, în anchetă, în realitate fiind lăsate prin sertare "din motive subiective".

Surpriza cea mare a fost că cele mai multe dosare abandonate au fost găsite la unul din cei mai cunoscuţi anchetatori, criminalistul Alin Leucea, 36 de ani, procuror din 2000, care, prin însăşi specialitatea sa, ar trebui să fie printre cei mai scrupuloşi şi zeloşi. De numele lui se leagă dosare celebre, prezentate pe larg de BIHOREANUL, cum ar fi trimiterea în judecată, în 2011, a autorilor unor răfuieli mafiote din Oradea, dar şi depistarea, în timp record, a ucigaşului lui Florin Sfăt, tânărul împuşcat de un braconier în luna martie a acestui an în pădurea Sititelec.

Pe de altă parte, însă, tot BIHOREANUL a dezvăluit cum Leucea a fost împroprietărit pe un teren furat din proprietatea oraşului de celebrul topograf Marin Sterian, dar şi controversele privind anchetarea uciderii taximetristului Bajkan Peter, principalul suspect, Nicolae Oros, fiind achitat până acum de toate instanţele.

Acelaşi Leucea a clasat anul acesta dosarul deschis în noiembrie 2011 după moartea unui elev din Popeşti la crosul din Parcul Brătianu, bazându-se doar pe raportul întocmit de legişti şi pe trei declaraţii culese superficial de un poliţist. În fine, tot el a îngropat în 2005 dosarul în care Codruţa Meşter, nora fostului preşedinte al Curţii de Apel, Mircea Meşter, era acuzată că a primit ilegal locuinţă de la Universitate, fără a fi fost angajata instituţiei.

Şi rele

Dacă în cazul Codruţei Meşter ancheta a terminat-o într-un timp record, în alte dosare Leucea n-a fost deloc harnic. În raportul Inspecţiei Judiciare, din cei 74 de procurori din Bihor şi Satu Mare, el este singurul nominalizat ca exemplu negativ pentru tărăgănarea dosarelor, cu nu mai puţin de 9 cazuri, toate grave: moarte violentă, tentativă de omor, omor. Iar asta deşi nu a fost mai încărcat decât alţi colegi. În 2011, Leucea a soluţionat 129 dosare, iar anul trecut 146, în timp ce procurorul Adrian Brişcan, de pildă, a avut 209 dosare finalizate în 2011 şi 201 în 2012.

Un asemenea caz, prezentat şi în raportul Inspecţiei Judiciare, îi are ca protagonişti pe arădeanul Ioan Florea şi covăsneanca Balasz Iren, acuzaţi că în august 2009 şi-au omorât gazda, un bătrân din Ciumeghiu, iar apoi i-au aruncat corpul în fântână. Suspecţii au fost arestaţi pe 3 noiembrie, iniţial pentru 10 zile, iar apoi pentru încă 15, dar au ajuns în libertate în urma unei soluţii discutabile a judecătorului Ovidiu Galea. De atunci, ancheta a fost oprită, iar dosarul uitat până la venirea inspectorilor din Capitală. "Din decembrie 2009 nu s-au mai efectuat acte de urmărire în dosar", dezvăluie raportul acestora.

Amprenta de 10 ani

Exemplele continuă cu sesizarea făcută în 2010 de doctoriţa orădeancă Ana Andor cu privire la moartea fratelui ei, aflat în întreţinerea unei familii pe care a reclamat-o pentru ucidere. Începută în septembrie 2010, ancheta a fost lăsată în grija poliţiştilor, care şi-au înaintat concluziile lui Leucea în 13 decembrie 2010. De atunci, în dosar nu s-a mai lucrat însă nimic!

Un alt caz priveşte o crimă din 2002. Victima era un homosexual din Oradea care a fost găsit fără viaţă în casă, dezbrăcat şi împachetat într-un covor, cu capul zdrobit şi cu un fular strâns în jurul gâtului. Dosarul avea autor necunoscut până în decembrie 2011, când a apărut un suspect, Răzvan Igna, proaspăt liberat din Penitenciar, unde ajunsese pentru conducere sub influenţa alcoolului. Verificându-i-se amprentele, s-a descoperit că acestea corespund cu cele ridicate de la locul crimei din 2002.

Fotografia lui Igna a fost prezentată şi rudelor victimei, care l-au recunoscut ca fiind unul dintre cei care au vizitat-o chiar înainte de crimă. Bărbatul a fost reţinut pe 21 februarie anul trecut dar, considerând probele insuficiente, Tribunalul Bihor a refuzat să-l aresteze, dosarul fiind din nou abandonat. "Din 22 februarie 2012 nu s-au mai efectuat acte de urmărire penală în cauză", au descoperit inspectorii judiciari.

Şef pe ascuns

Raportul complet al echipei de control şi măsurile propuse pentru remedierea problemelor vor fi prezentate Consiliului Superior al Magistraturii luna viitoare. Între timp, însă, surpriză: Leucea a fost delegat pe 6 luni la şefia secţiei Urmărire Penală a Parchetului Bihor, funcţie din care va trebui să urmărească taman rapiditatea şi eficienţa rezolvării dosarelor în parchetele din judeţ.

Cum a ajuns un procuror cu atâtea probleme şef, chiar şi interimar? BIHOREANUL a aflat că numirea s-a făcut intempestiv, imediat după plecarea în concediu a prim-procurorului Vasile Popa, cel care, potrivit regulamentului, trebuia să facă o nominalizare care ulterior să fie avizată de şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea, Aurel Mascaş, şi trimisă procurorului general al României, pentru aprobare. În cazul lui Leucea, nominalizarea a făcut-o prietena sa de familie, prim-procuroarea adjunctă Claudia Morar, pe 24 iunie, în prima zi de concediu a lui Vasile Popa şi fără ştirea acestuia. În aceeaşi zi, cu avizul lui Aurel Mascaş, propunerea era deja trimisă procurorului general care, trei zile mai târziu, a şi trimis ordinul de delegare.

Tăcere

"Au tot avut discuţii pentru o nominalizare încă din ianuarie, dar s-a tot amânat luarea unei decizii. Noi am tranşat însă problema. E o decizie temporară", spune  procurorul general Aurel Mascaş, fără a da alte amănunte. Nici prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa, nu a fost dispus să discute despre noul său şef de secţie ori despre problemele din activitatea acestuia, semnalate de inspectorii judiciari.

Cât despre Leucea, şi el refuză orice comentariu. Pe de altă parte, însă, a început să-şi golească sertarele de dosare, clasând pe bandă rulantă cazurile "fierbinţi" cu soluţii de scoatere sau neîncepere a urmării penale împotriva persoanelor învinuite. Ca elevul prins cu tema nefăcută...


ERORI CLASATE
Greşeli sub preş

În parchetele bihorene o mână o spală pe alta. Constatarea a fost făcută de inspectorii judiciari după verificarea modului în care conducerea Parchetului Curţii de Apel Oradea a gestionat anchetele legate de aşa-numitele erori judiciare. În cazul hotărârilor de achitare definitivă şi de restituire a dosarelor de la instanţe către procurori, conducerea PCAO e obligată să stabilească dacă vina este sau nu imputabilă procurorilor şi, după finalizarea cercetărilor, să transmită rezultatul la Bucureşti. Şefii încearcă însă invariabil să-şi scoată basma curată subalternii, informările transmise fiind lipsite de obiectivitate.

Controlul a descoperit că într-un caz care îl privea pe evazionistul Viorel Ştiube, inculpat de fostul prim-procuror Şerban Blaj şi achitat de judecători, conducerea PCAO nici măcar nu a întocmit vreun raport. În cazul fostului procuror Florian Demian, acum pensionar, care a arestat şi trimis în judecată patru persoane fără dovezi, şefii săi au susţinut că nu a avut nicio responsabilitate, concluzia fiindu-le infirmată de însuşi Parchetul Înaltei Curţi, care a apreciat că "trimiterea în judecată a inculpaţilor a fost greşită", procurorul nestabilind corect infracţiunea şi nestrângând suficiente dovezi.