Universitatea, spre însănătoşire

Proaspăt laureat al titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi fost ministru al Educaţiei, Andrei Marga a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL, că instituţia de învăţământ orădeană a făcut în ultimul an progrese lăudabile, care anulează din ruşinea trecutului, când aici se eliberau diplome universitare fără acoperire.

"Universitatea din Oradea a făcut, într-un timp scurt, paşi enormi în a deveni o universitate adevărată şi serioasă. De aceea, acuzarea ei pentru fapte din trecut nu este acum întemeiată, deşi unii o fac", a spus Marga, făcând aluzie la declaraţiile făcute în urmă cu câteva săptămâni de preşedintele Traian Băsescu, privind faptul că aici s-au traficat diplome.

"Această instituţie începe să conteze în ţară, am aflat lucruri îmbucurătoare în acest sens de la colegi de-ai mei geografi, istorici, profesori de la Drept, în medicină... Sunt măgulit, onorat că fac de acum parte din această Universitate", a spus profesorul Marga.

Boc trebuie să plece

Trecând la motivul prezenţei sale la sediul PNL, partid al cărui membru este, fostul ministru al Educaţiei din anii 1996-2000 a mai afirmat că, în mod categoric, tăierea de pensii, salarii şi ajutoare de şomaj nu este o soluţie şi nu asigură relansarea economiei ci, dimpotrivă, asigură adâncirea crizei economice şi amplificarea ei cu o criză socială fără precedent.

"Alternativa «ori tăiem salariile şi pensiile, ori intrăm în colaps» este falsă. Există o a treia variantă: schimbarea imediată a Guvernului şi punerea în mişcare a României cu altă administraţie. Această urmare, de altfel, este inevitabilă, chiar dacă România e lăsată să se chinuie încă vreo câteva săptămâni cu acest Guvern", a spus Andrei Marga. El a argumentat că actualul Guvern nu are niciun plan de stimulare a economiei, iar reducerile plănuite vor reduce consumul, ceea ce va contracta şi mai mult economia.

Concomitent cu schimbarea Guvernului, a opinat Marga, trebuie reduse cheltuielile publice, dar asta înseamnă, în viziunea sa, "reducerea achiziţiilor publice cu 50%", în primul rând la nivel central, deoarece "aparatul guvernamental conţine cea mai groasă birocraţie".

Boc şi-ai lui, necalificaţi

În contextul în care săptămâna trecută a dat publicităţii un comunicat prin care conducerea Universităţii Babeş-Bolyai se dezice de Emil Boc ca produs reprezentativ al acestei instituţii, rectorul Andrei Marga a afirmat că a făcut aceste precizări ca să nu se creadă că Boc ar fi un universitar în înţelesul real al cuvântului.

"A trebuit să facem această precizare întrucât eram arătaţi cu degetul, că «uite ce fac clujenii voştri!»", a spus profesorul clujean. "Ei nu sunt ceea ce se dau la Bucureşti, şi am considerat că e bine să se afle acest lucru", a adăugat Marga, referindu-se atât la Emil Boc, cât şi la consilierul său, Cătălin Baba, fost profesor de marxism ajuns cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice, cât şi la deputatul Daniel Buda, lector universitar, de profesie veterinar, dar pus de PDL în fruntea Comisiei pentru revizuirea Constituţiei. "Sigur, meseria de veterinar e una nobilă, dar ştiam că veterinarii cu altceva se ocupă...", a spus, ironic, Marga.

Rectorul clujean nu l-a cruţat nici pe Boc însuşi, menţionând că acesta nu este profesor, ci doar conferenţiar, şi că specializarea sa nu este juridică. "Toţi se dau la Bucureşti cu calificări pe care nu le au. Unii se dau jurişti, dar au făcut istorie-geografie, apoi au făcut Dreptul cum l-au făcut, rapid-rapid... Mă rog, sunt şi genii, dar aici nu e cazul", a spus Marga.