Primarul Ilie Bolojan va cere săptămâna aceasta Consiliului Local să înfiinţeze postul de city manager, adică administrator public. Prevăzută de Legea administraţiei publice locale, şi chiar creată la Oradea în 2008 de către administraţia PDL pentru Marcel Boloş, funcţia a fost desfiinţată de noul edil, care şi-a asumat personal coordonarea proiectelor oraşului.

Fie că între timp problemele s-au înmulţit, fie că Bolojan a obosit, cert e că edilul s-a răzgândit. "Oraşul are nevoie de un om care să coordoneze zonele legate de dezvoltarea oraşului. Atragerea de investitori, de exemplu, nu poate sta după primar, care poate fi plecat la Bucureşti cu cine ştie ce problemă punctuală", explică Bolojan.

Administrator de oraş

Primarul Ilie Bolojan îşi doreşte un city manager. Deşi funcţia este reglementată legal de peste 10 ani, până acum a figurat doar meteoric în organigrama Primăriei. Împrumutată din legislaţia anglo-saxonă, unde primarul îşi poate delega atribuţii ca "la privat" unei persoane care în acest fel primeşte puteri depline, şi adaptată legilor româneşti de inspiraţie franceză, unde aleşii conduc administraţia, funcţia a fost privită ani de zile cu reticenţă.

City managerul sau administratorul public, cum apare în Legea 215/2001, este ajutorul primarului şi face tot ce îi dă acesta de făcut dacă nu are timp, chef sau minte să facă. La cererea edilului, city managerul îl reprezintă în situaţii care pot varia de la banale depuneri de coroane până la negocieri cu potenţiali investitori sau semnarea unor contracte de asociere ori de împrumut. Practic, city managerul este echivalentul unui viceprimar, cu diferenţa că ocupă funcţia prin concurs, fără să fi fost ales. De altfel, şi salariul acestuia variază între retribuţia secretarului Consiliului Local şi cea a primarului. Deci le este cumva egal...

Omul cu strategia

Consiliul Local e chemat săptămâna aceasta să înfiinţeze funcţia de administrator public, dar - având în vedere maşina de vot a USL - hotărârea este ca şi luată. Potrivit proiectului, city managerul va fi desemnat pe durata mandatului primarului Ilie Bolojan în urma unei selecţii de dosare, a unui examen scris din legislaţia specifică şi a unui interviu constând în susţinerea unei strategii proprii de dezvoltare a oraşului pe termen scurt.

Pentru a se putea înscrie, candidaţii trebuie să fi absolvit studii superioare în domenii precum management, economie sau administraţie, şi să fi profesat într-una din aceste specialităţi minim 10 ani, din care cinci pe o funcţie de conducere. Atribuţiunile concrete ale postului vor fi stabilite de primar şi vor gravita în zona monitorizării, evaluării şi proiectării bugetului, gestionării datoriei publice, creionării strategiei de dezvoltare a oraşului şi identificării de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii municipalităţii.

Primarul Bolojan are ţinte clare. "Vreau un om care să coordoneze activitatea Zonei Metropolitane, Direcţiei Economice şi parcurilor industriale, astfel încât să acţioneze în comun pentru dezvoltarea oraşului", zice edilul.

Florea, primul candidat...

De altfel, edilul s-a şi gândit la cineva anume pentru ocuparea postului. "Nu vă ascund că i-am cerut directorului economic Eduard Florea să candideze. Sigur, la concurs poate veni oricine, dar părerea mea este că va fi un bun candidat", zice Bolojan.

Absolvent de studii economice, Florea şi-a început activitatea în Primărie în 1998 ca simplu inspector la Direcţia Imobiliară, şi a avansat treptat, ajungând în 2002 director economic al acestei structuri. În 2005 a fost transferat în Primărie, unde a fost director adjunct al Direcţiei Economice până în 2009, când a devenit director plin. Florea este membru în Consiliul de Administraţie al Parcului Industrial Eurobusiness şi în comisia de negociere cu investitorii strategici. Deşi familiarizat cu problemele oraşului, directorul nu se consideră avantajat. "Voi concura şi îmi voi pregăti proiectul de strategie la fel ca orice alt candidat", spune Florea.

În fond, pentru oricine va câştiga postul, greul abia apoi începe. Obligaţiile postului cuprind cele mai importante probleme ale oraşului, de care până acum se ocupa primarul personal. Şi e greu de crezut că Bolojan va accepta ca acestea să fie gestionate mai prost...