Un număr de 19 persoane ar fi fost puse sub învinuire, iar 5 au fost reţinute, pentru infracţiuni de corupţie şi fals, marţi seară, în dosarul procurorilor DNA Oradea ce vizează reţeaua care elibera certificate anti-Covid false prin Centrul de vaccinare din Punctul de trecere a frontierei Petea.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, trei dintre persoanele reţinute - două asistente medicale şi o femeie care racola clienţi - au fost ridicate din Oradea, una dintre cadrele medicale fiind angajată a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, la Compartimentul Supraveghere şi control Boli Transmisibile.

Conform aceloraşi surse, prin intermediul acestei filiere, peste 3000 de certificate de vaccinare anti-Covid cu serul Johnson & Johnson au fost eliberate unor persoane - inclusiv funcţionari publici - care, în realitate, nu au fost vaccinate şi care au plătit pentru documente sume între 250 şi 300 euro. Unii dintre beneficiari nici măcar nu mai treceau pe la centrul de vaccinare.

Căutată marţi seara de BIHOREANUL, şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă, nu a răspuns la telefon.

Cert este că, între persoanele reţinute, scrie G4Media.ro, se numără şi registratori, asistente dar şi persoane fizice.

Potrivit presasm.ro, ancheta în acest caz a fost declanşată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, însă, având în vedere amploarea reţelei şi a sumelor încasate de membrii acesteia, ulterior cauza a fost declinată la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cercetările au fost pornite după ce unii dintre beneficiarii documentelor false au ajuns la spital, unii în stare gravă, iar "unii au spus că au primit vaccinul, dar au fost şi care au recunoscut că au un certificat, dar este fals", după cum a declarat, pentru stirileprotv.ro, Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Satu Mare.

Cert este că, în urma percheziţiilor de marţi, desfăşurate în judeţul Satu Mare şi în Bihor cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor şi al Jandarmeriei Române, anchetatorii au descoperit şi ridicat inclusiv certificate de vaccinare necompletate, dar şi deja completate cu numele unor persoane, plus sume mari de bani. Într-una dintre locuinţe au fost găsiţi nu mai puţin de 70.000 euro.

În paralel cu percheziţiile, procurorii DNA au audiat mai multe persoane, interogatoriile fiind desfăşurate la sediul DGA din Satu Mare.

După cum BIHOREANUL a relatat, un număr de 13 percheziţii au avut loc marţi în judeţele Bihor şi Satu Mare, într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie şi fals, comise de către funcţionari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid.

Potrivit surselor ziarului, ar fi vorba despre un dosar de "vaccinare la chiuvetă". 

UPDATE:

Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea a anunţat miercuri dimineaţa oficial că au fost reţinute cinci persoane în dosarul vaccinării "la chiuvetă" la Centrul Petea din Satu Mare.

Între acestea se numără şi Voichiţa Camelia Sim, asistentă medicală angajată a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, la Compartimentul Supraveghere şi control Boli Transmisibile. Şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, spune că îi va desface acesteia contractul de muncă.

Citeşte pe această temă: 

DNA Oradea: 300 de euro costa vaccinarea "la chiuvetă", angajata DSP Bihor era intermediar în afacere