Voichiţa Camelia Sim (foto stânga sus), asistenta angajată a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor anchetată de procurorii DNA Oradea în dosarul vaccinării "la chiuvetă", a fost arestată preventiv, miercuri, pentru o perioadă de 30 de zile. Aceeași măsură a fost luată şi faţă de celelalte patru persoane reţinute, marţi, în cauză.

"Admite propunerea formulată de catre DNA Oradea, dispune arestarea pe 30 de zile a inculpaţilor din data de 17 noiembrie până la data de 16 decembrie inclusiv", scrie pe portalul Tribunalului Satu Mare. 

Verdictul a fost pronunţat miercuri după-amiaza, într-o şedinţă publică la care - spre deosebire de instanțele din Bihor - a avut acces şi presa, care a filmat momentul pronunțării sentinței.

Inculpaţii pot să mai conteste soluţia la Curtea de Apel Oradea. 

Până și femeia de serviciu!

După cum a relatat pe larg şi BIHOREANUL, cele cinci persoane - Daniela-Ioana Hoblea, asistent medical în cadrul Centrului de vaccinare Petea, Marc Ilieş și Horea Buriceanu, registratori în cadrul aceluiaşi centru, Katalina Boros, femeie de serviciu în cadrul unităţii, şi Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical la Direcţia de Sănătate Publică Bihor - au fost reţinute marţi seară de procurorii DNA Oradea, pentru fapte de corupţie şi fals.

Concret, cei cinci sunt acuzaţi că au pretins sume între 250 şi 300 euro de la persoane care voiau să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificate digitale europene Covid, fără însă să le fi fost administrat vreun ser anti-Covid.

Banii erau ceruţi de Daniela - Ioana Hoblea, Marc Ilieş, respectiv Horea Buriceanu, prin intermediul unor persoane de încredere, cum era Katalina Boros, femeie de serviciu a unităţii şi Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical la DSP Bihor. 

Vaccinare pe... Whatsapp

Adeverinţele de vaccinare erau emise fără ca beneficiarii să primească vaccin. Unii s-ar fi prezentat personal după documente, dar cei mai mulţi nici măcar nu ajungeau la Petea, trimiţând poze cu actele de identitate prin aplicaţii telefonice şi primind adeverinţa din mâna intermediarilor. Aceştia din urmă - Katalina Boroş şi Voichiţa Camelia Sim - luau banii şi îi predau periodic angajaţilor Centrului, păstrând un procent din câştiguri, pentru „serviciile de intermediere”.

De altfel, la percheziţiile desfăşurate marţi, au fost găsite sume uriaşe de bani, totalizând 127.000 euro, 75.000 lei şi 1.000 lire sterline.

Angajata DSP Bihor, care lucra la triajul epidemiologic din PTF Borş, îşi va pierde locul de muncă, conducerea Direcţiei anunţând miercuri concedierea ei. „Începând de azi, au fost demarate procedurile legale pentru rezilierea contractului de muncă al persoanei respective. Astfel de practici, care pun în pericol major sănătatea publică, nu pot fi tolerate”, a declarat dr. Daniela Rahotă, şefa DSP Bihor.