Protestatarii de pe platforma minieră Băiţa au suspendat, miercuri, protestul, însă doar pentru o săptămână, decizia oamenilor fiind luată după discuţiile cu prima delegaţie oficială care i-a vizitat în cariera de calcar.

Deputatul PNL Kiss János şi colegii săi de partid, primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj, şi consilierul judeţean Florin Boca au fost primiţi cu reticenţă de protestatari, însă au reuşit să-i convingă să suspende greva foamei, invitându-i pe reprezentanţii Băiţa Bihor la o nouă discuţie la sediul Prefecturii Bihor.

Întâlnirea a fost tensionată, după cum reiese din înregistrarea postată pe Facebook de jurnalistul Horia Dumitraş (video jos), protestatarii reproşându-i primarului oraşului Ştei, Iulian Balaj, faptul că nu i-a susţinut în demersul lor. 

Întrevederea de joi este a doua după cea avută cu prefectul Dumitru Ţiplea pe 3 iulie, când acesta a preluat un memoriu al minerilor şi la transmis la Secretariatul General al Guvernului. 

Informaţia privind decizia protestatarilor a fost transmisă, miercuri, printr-un comunicat asumat de preşedinta Consiliului de Administraţie a Băiţa Bihor SA, Elena Miclea, care a explicat că şi conducerea societăţii a insistat pe lângă angajaţi pentru a întrerupe protestul în condiţiile în care o parte dintre cei 11 angajaţi ai firmei care au intrat în greva foamei au avut probleme medicale. "Ne îngrijora starea lor de sănătate, am insistat şi noi să renunţe", a explicat Miclea.

Conducerea Băiţa SA a fost prezentă, luni, la o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, ai Agenției Naționale a Resurselor Minerale, cu secretarului general adjunct al guvernului Mircea Abrudean, pentru a-şi prezenta punctul de vedere legat de refuzul ANRM de a elibera permisul de exploatare pentru cariera de calcar aflată pe proprietatea societăţii. La întâlnire au participat şi deputatul liberal de Bihor, Kiss János, respectiv avocatul companiei, Tudor Moldovan.

"Noi am venit pregătiţi, cu documentele emise chiar de ANRM, pe care reprezentanţii Agenţiei nu le-au prezentat, acte care dovedesc eroarea de interpretare în cazul nostru. Cert este că am sesizat bunăvoinţă din partea Secretariatului General al Guvernului, ni s-a promis că situaţia noastră va fi reanalizată", a explicat miercuri, pentru BIHOREANUL, directorul comercial al Băiţa Bihor SA, Lucian Popa, referindu-se la întrevederea de la Bucureşti. 

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, directorul general al companiei Băiţa Bihor SA, Maria Trip s-a autoizolat în cariera de piatră din 15 iunie, fiind urmată ulterior de mai mulţi angajaţi ai societăţii. Din 30 iunie, o parte dintre salariaţi au intrat în greva foamei.

Miercuri, în cariera de piatră se aflau 11 persoane în greva foamei, unii având nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei şi problemelor medicale.