Cei 300 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Bihor au început protestul de la prima oră a programului de lucru, adunându-se în holul instituţiei, unde afirmă că vor protesta până ce Ministerul Finanţelor le va satisface revendicările.

Funcţionarii sunt nemulţumiţi că în ultimele două luni nu au mai primit stimulentele aferente sumelor suplimentare extrabugetare pe care le-au atras la bugetul consolidat al statului, dar şi de prevederile statutului funcţionarilor publici din sistemul finanţelor care le reglementează răspunderea personală în exercitarea funcţiei.

"Am opt ani vechime în muncă, din care şase ani în Finanţe, şi am primit 696 lei la ultimul salariu", a declarat pentru BIHOREANUL inspectorul principal Ana Miara.

Executorul fiscal Liviu Ştiole, care are gradul profesional de referent superior gradul III şi o vechime de 17 ani în Direcţia Finanţelor Publice, a primit luni un salariu de 651 lei, aferent lunii septembrie. El consideră că prin suprimarea suplimentelor, statul îi invită pe funcţionarii din Finanţe la corupţie. "La nivelul ăsta de salarizare, statul mă obligă la corupţie. E foarte greu să te abţii de la anumite lucruri, oricât de cinstit ai fi, atunci când salariul nu-ţi ajunge ca să trăieşti. Dacă nu m-ar ajuta bunica şi mama cu produse de la ţară, eu nu aş putea face faţă cheltuielilor", a declarat executorul fiscal.

Funcţionarii mai cer, de asemenea, revizuirea legislaţiei astfel încât să fie protejaţi în faţa agresiunilor pe care le suportă din partea agenţilor economici în exercitarea funcţiei. "De ce noi avem salarii de mizerie, iar colegii noştri din Curtea de Conturi pot avea alt sistem de salarizare?", a spus Meda Pele, consilier control fiscal. "Consider că nici sindicatul nu ne mai reprezintă interesele, fiindcă am cerut abrogarea prevederilor privind răspunderea funcţionarului public de control şi nu s-a obţinut acest lucru", a adăugat funcţionara.

"Nu merg în birou până nu primim Ordonanţa de Guvern 1 din 2010. Noi nici acum nu cunoaştem prevederile acestei Ordonanţe, pe care văd că conducerea Ministerului a scos-o noaptea trecută de la naftalină, pentru negocieri", a spus o altă funcţionară, Magdalena Berce.

Finanţiştii sunt nemulţumiţi că nu au nicio protecţie legală în faţa agenţilor economici pe care îi controlează. "Am zece ani vechime, am un copil şi nevastă, şi am primit la ultimul salariu 599 de lei. Luna trecută am avut 30 de firme în executare silită, din vânzarea unei clădiri am adus statului peste 1,7 miliarde de lei, dar munca mea nu este recompensată. Am procese intentate de agenţi economici pentru vina că mi-am făcut datoria, iar avocatul mi l-a plătit sindicatul, că am ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a declarat Silviu Ciortan, inspector executare silită.

"Nu e corect la aşa salarii să mai fim nevoiţi să lucrăm peste programul de opt ore, să mergem în controale cu maşinile noastre şi pe benzina noastră", a spus Meda Pele, inspector control fiscal.

Liderul sindicatului Sed Lex din Direcţia Finanţelor Publice Bihor, Dorin Micle, a dat şi el propriul exemplu, arătând că "este a treia lună când nu ne primim drepturile salariale" şi exprimându-şi nemulţumirea că pentru munca din luna septembrie a primit doar 477 lei. După ce şi-a consultat colegii, Micle a anunţat că protestul spontan va continua "până la finele programului de lucru sau până ce negocierile purtate la Minister se vor încheia prin satisfacerea doleanţelor noastre".

Întrebată care este nivelul încasărilor la Trezorerie care nu se pot efectua din cauza protestului, conducerea Direcţiei Finanţelor Publice Bihor a refuzat să precizeze suma, afirmând că aceasta este confidenţială, iar informaţia reprezintă un secret de serviciu.

Potrivit liderului sindical Dorin Micle, conducerea Direcţiei Finanţelor Publice Bihor "nu a pus problema sancţionării protestatarilor".