SindFISC, organizaţie sindicală care reprezintă cei aproximativ 1.000 de angajaţi ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, avertizează asupra riscului de desfiinţare de facto a acestei instituţii printr-un proiect pentru restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în cadrul căreia funcţionează DGAF, asumat de actuala conducere a Ministerului Finanţelor.

Pericol de (auto)desfiinţare

Sub titlul „Antifrauda se (auto)desfiinţează?” şi sub semnătura preşedintelui Nicolae Liviu Toader, SindFISC a dat publicităţii, luni, un comunicat de presă ca reacţie atât la „măsurile de reorganizare a ANAF anunţate public de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu”, cât şi la „proiectele de acte normative apărute „pe surse” în spaţiul public” şi încă neconfirmat de oficiali ai Ministerului.

Potrivit comunicatului, în respectivele proiecte ce vizează restructurarea ANAF „există câteva neconcordanţe de natură să inducă în rândul funcţionarilor o stare de incertitudine şi nemulţumire în special în activitatea desfăşurată, dar şi cu privire la siguranţa locurilor de muncă”, iar asta din cauza „eliminării funcţiilor publice specifice prevăzute pentru structurile DGAF” prin „radierea din conţinutul HG 520/2013 (n.r. – legea de organizare şi funcţionare a Direcţiei Generale Antifraudă) a sintagmelor ce face referire la funcţia publică specifică”.

În acest context, avertizând că prin desfiinţarea, practic, a funcţiilor publice specifice ar urma să fie desfiinţat însuşi sistemul Antifraudei, sindicatul SindFISC arată că îşi va consulta membrii „cu privire la acţiunile sindicale ce urmează a fi întreprinse în perioada următoare” pentru a preveni această eventualitate.

De la specializare la politizare

Dincolo de terminologia comunicatului de presă, demersul sindicaliştilor din DGAF a fost explicat BIHOREANULUI de unul dintre cei aproximativ 100 inspectori antifraudă din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr. 6 Oradea, cu competenţă de acţiune în judeţele Bihor, Cluj, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

Potrivit acestuia, încă de la înfiinţare, în sistemul Antifraudă au fost angajaţi exclusiv specialişti în ştiinţe economice şi juridice, prin examene de recrutare drastice, în care prima condiţie, eliminatorie, a fost îndeplinirea unor standarde de integritate înalte, iar prin proiectul de reorganizare de acum s-ar deschide posibilitatea politizării şi deprofesionalizării acestui sistem.

„Toţi inspectorii antifraudă au nu doar studii, ci şi experienţă în domeniul economic şi juridic, iar prin statutul special conferit de funcţia publică specifică au uniforme şi drept de port armă, fiind la dispoziţia serviciului 24 de ore din 24. Actualul proiect de reorganizare ar urma să desfiinţeze această funcţie specifică, fapt care ar însemna nu doar renunţarea la uniformă şi dreptul de a purta arme în misiuni - arme cu care încă nici nu am fost dotaţi - , ci şi la standardele de integritate înaltă şi la specializarea în domeniul economic şi juridic. Concret, prin desfiinţarea funcţiei publice specifice, s-ar deschide uşa de acces în sistem pentru funcţionari publici din primării, indiferent că au studii de biologie sau de veterinari”, a explicat sursa BIHOREANULUI.

Urmarea este că dintr-o structură de elită a ANAF, Direcţia Antifraudă ar fi vulnerabilă inclusiv la politizare, cunoscută fiind şi relaţia dintre politicieni şi funcţionari în special la nivelul administraţiilor publice locale.

Din „epoca Dragnea”

Intenţia de reorganizare a ANAF şi, implicit, a Direcţiei Generală Antifraudă, a fost făcută publică de actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, care a afirmat că doreşte desfiinţarea a circa 150 posturi de conducere şi aproximativ 2.000 posturi de execuţie, dar şi digitalizarea sistemului de administrare fiscală, însă un fost şef al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a avertizat că proiectul a fost conceput de preşedinta ANAF, Mirela Călugăreanu, în mandatul fostului ministru PSD-ist Eugen Orlando Teodorovici, încă „în epoca Dragnea”.

„Proiectul de reorganizare a ANAF, care are că prioritate zero distrugerea de facto a Antifraudei, a fost preluat de Florin Cîțu de la Mirela Călugăreanu (actuala șefa a ANAF pusă pe funcție de Dragnea) și nume grele din vechea Garda Financiară. Proiectul de anihilare a direcției Antifraudă a fost gândit în epoca Dragnea de cei amintiți mai sus, care acum îl pun în opera prin semnătura ministrului PNL, Florin Cîțu. Prin acest proiect se încearcă, printre altele, ștergerea urmelor ilegalității comise deja de PSD: transferul în Antifraudă a unor vechi gardiști și a altor funcționari de “încredere”, deși acest lucru era interzis, întrucât funcția de inspector antifraudă este una specifică”, a susținut fostul preşedinte ANAF Gelu Ştefan Diaconu pe pagina sa de Facebook, criticând faptul că ministrul liberal Cîţu l-a preluat de la PSD-işti în ciuda efectelor negative asupra Antifraudei.